Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 22nd July (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गये विकल्पों में से विषम अक्षर का चयन कीजिये.
(a) MT
(b) CJ
(c) SZ
(d) FN
Ans.(d)
Sol. +7 series, except FN 

Q2. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में , दिए गये विकल्पों में से विषम संख्या युग्म का चयन कीजिये.
(a) 11 – 44
(b) 12 – 72
(c) 13 – 52
(d) 14 – 48
Ans.(d)
Sol. 48 is not divisible by 14.

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को इस प्रकार व्यवस्थित करें जैसे कि वे शब्दकोष में होते हैं.
1. Rangle
2. Regal
3. Royal
4. Room
5. Rested
(a) 15432
(b) 45312
(c) 12543
(d) 13542
Ans.(c)
Sol. 1. Rangle 
2. Regal 
5. Rested 
4. Room 
3. Royal 

Q4. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
WVU, TSR, QPO, ?
(a) NML
(b) LMN
(c) LMK
(d) KLM
Ans.(a) 
Sol. – 3 series

Q5. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में उस शब्द का चयन कीजिये जिसे दिए गये शब्द के वर्णों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता.
Liberation
(a) Ratio 
(b) Aion
(c) Bear
(d) Liberal
Ans.(d)
Sol. ‘Liberal’ ; There is no double ‘l’ in the given word.

Q6.If “–” denotes “divided by”, “+” denotes “subtracted from”, “×” denotes “added to” and “÷” denotes “multiplied by”, then 
4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2 = ?
यदि  “–” का अर्थ “से भाग “, “+” का अर्थ “से घटा “, “×” का अर्थ “जमा” और “÷” का अर्थ “से गुणा”, तो 4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2 = ?
(a) 2
(b) 43
(c) 22
(d) 67
Ans.(d)
Sol. 4 ÷ 16 × 5 + 4 – 2 
⇒ 4 × 16 + 5 – 4 ÷ 2 
⇒ 4 × 16 + 5 – 2
⇒ 64 + 5 – 2 
⇒ 67

Q7. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से उस संख्या का चयन करें. जिसे प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर रखा जा सकता है.
 
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 12
Ans.(b)
Sol. 12 × 3 × 4 × 2 = 288 
8 × 4 × 1 × 9 = 288 
8 × 6 × 3 × 2 = 288 

Q8.Three positions of a cube are Shown below. 
एक घन की स्तिथियाँ दर्शाई गई है.
Which numbers will come on two faces marked ‘A and B’?
‘A and B’  चिह्नित दो पक्षों पर कौन सी संख्या आएगी?
 

(a) 4 and 3/4 और  3
(b) 4 and 5/ 4 और 5
(c) 2 and 3/2 और 3
(d) 2 and 4/2 और 4
Ans.(c)
Sol.

Q9. In the given figure, which number represents pens which are black not red?
दिए गए चित्र में, कौन सी संख्या पेन का प्रतिनिधित्व करती है जो लाल नहीं हैं?

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 3
Ans.(a)
Sol. 4 represents pens which are black not red.

Q10. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न चित्र की  सही छवि होगी?
  
Ans.(a)

You may also like to read:

          

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?