Important Reasoning Questions for SSC CPO Exam 2018: 4th April (Solutions)

Dear Readers,

Railway exam will be conducted in the month of April/May 2018 as per the official notification. So, Less time left for exam preparation, for this we are providing important questions, it will help you to score good in Reasoning section.

Q1. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा
?, HI, OP, WX
(a) AB
(b) BC
(c) DE
(d) EF
Ans.(b)
Sol.

Q2. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा
5, 7.5, 12.5, 22.5, ? 
(a) 42.5
(b) 42
(c) 44
(d) 43.5
Ans.(a)
Sol.

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये
i. Rainbow 
ii. Rancour 
iii. Rattle 
iv. Rainy 
(a) i, iii, ii, iv
(b) i, iv, ii, iii
(c) i, iv, iii, ii
(d) ii, i, iv, iii
Ans.(b)
Sol.
Rainbow → Rainy → Rancour → Rattle 

Q4. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला से लुप्त संख्या का चयन करें

5
15
10
4
17
9
10
?
10

(a) 11
(b) 12
(c) 15
(d) 10
Ans.(d)
Sol.
Row 1:    5 + 15 + 10 = 30 
Row 2:    4 + 17 + 9 = 30 
Row 3:    10 + 10 + 10 = 30 

Q5. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
निम्नलिखित प्रश्नों में रिक्त स्थानों पर अनुक्रमिक रूप से कौन सा अक्षर आएगा जो वर्ण श्रृंखला को पूरा करेगा?
A_BC_BBC_BB_
(a) BAAC
(b) BBBC
(c) BABA
(d) ABBC
Ans.(a)
Sol.
A  B  B  C  A  B  B  C  A  B  B  C

Q6. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘A’ can be represented by 02, 13 etc. and ‘L’ can be represented by 85, 95 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘INSERT’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘A’ को 02, 13 आदि. और ‘L’ को 85, 95 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘INSERT’के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 78, 43, 86, 01, 77, 89
(b) 89, 42, 97, 01, 66, 23
(c) 56, 31, 76, 23, 66, 23
(d) 11, 66, 23, 87, 10 ,78
Ans.(d)
Sol. 1, 1 = I
6, 6 = N
2, 3 = S
8, 7 = E
1, 0 = R
7, 8 = T

Q7. Introducing a boy, Amar said, “He is the son of my maternal grandfather’s son.” How is that boy related to Amar?
एक लड़के का परिचय देते हुए, अमर ने कहा, “यह मेरे नाना के पुत्र के पुत्र हैं” वह लड़का अमर से किस प्रकार संबंधित है?
(a) Maternal uncle/मामा
(b) Nephew/ भतीजा/ भांजा
(c) Brother/ भाई
(d) Cousin/ कजन
Ans.(d)
Sol. 
 

Q8. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Ans.(c)

Q9. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Asia, America, India, Delhi
कौन सा आरेख दिए गए वर्गों के बीच संबंध का सर्वोत्तम प्रतिनिधित्व करता है.
एशिया, अमेरिका, भारत, दिल्ली

Ans.(b)

Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

Ans.(c)

You may also like to read: