Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 3rd August (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1. In the following question, select the related word from the given alternatives.
नीचे दिए गए प्रश्नों में दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिये:
Ramanujan : Mathematician : : Sushruta : ?
रामानुजन: गणितज्ञ: सुश्रुत:?
(a) Scientist/ वैज्ञानिक
(b) Architect/ वास्तुकार
(c) Physician/ चिकित्सक
(d) Astronomer/ खगोलविद
Ans.(c)
Sol. Ramanujan → Mathematician 
Sushruta →  Physician 
Q2. In the following question, select the related letters from the given alternatives.
नीचे दिए गए प्रश्नों में दिए गये विकल्पों में से संबंधित वर्णों का चयन कीजिये:
MTBO : KRZM : : RJMD : ?
(a) PHKB
(b) PHKA
(c) HPKA
(d) PHBK
Ans.(a)
Sol. –2 series 
Q3. In the following question, select the related number from the given alternatives.
नीचे दिए गए प्रश्नों में दिए गये विकल्पों में से संबंधित संख्या का चयन कीजिये:
108 : 11664 : : 112 : ?
(a) 12504
(b) 12544
(c) 13644
(d) 17644
Ans.(b)
Sol. 108²=11664 
112²=12544

Q4. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
नीचे दिए गए प्रश्नों में दिए गये विकल्पों में से विषम का चयन कीजिये:
(a) Writer : Pen/ लेखक: पेन
(b) Doctor : Chisel/ डॉक्टर: चिसील
(c) Plumber : Wrench/ प्लंबर: टांकी
(d) Carpenter : Saw/ बढ़ई: आरी
Ans.(b)
Sol. Chisel is not used by Doctor 

Q5. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.
नीचे दिए गए प्रश्नों में दिए गये विकल्पों में से विषम का चयन कीजिये:
(a) 14 – 48
(b) 12 – 72
(c) 11 – 88
(d) 8 – 24
Ans.(a)
Sol. All are divisible by the given numbers but 48 is not divisible by 14. 

Q6. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
नीचे दिए गये शब्दों को शब्दावली के क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिये:
1. Opperate
2. Oyster
3. Oracle
4. Otis
5. Official
(a) 51324
(b) 53124
(c) 53142
(d) 51342
Ans.(d)
Sol. 5. Official 
1. opperate 
3. Oracle 
4. Otis 
2. Oyster 

Q7. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
नीचे दिए गए प्रश्न में उस शब्द का चयन कीजिये जिसे दिए गये शब्द के वर्णों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है?
TRANSPORTED
(a) PORT
(b) SPORTS
(c) TRAP
(d) TREAT
Ans.(b)
Sol. ‘SPORTS’ ; There is no double ‘S’ in the given word. 
Q8. In a certain code language, “BANGED” is written as “JJKQCC” and “TILTS” is written as “XXOKU”. How is “STRAY” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “BANGED” को “JJKQCC” और “TILTS” को “XXOKU” लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “STRAY” को किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) ZBSUT
(b) XZQSR
(c) EFUUS
(d) DEUVT
Ans.(d)
Sol. 

Q9. If 17 * 36 = 17 and 41 * 56 = 16, then 41 * 32 = ?
यदि 17 * 36 = 17 और 41 * 56 = 16, तो 41 * 32 = ?
(a) 6
(b) 12
(c) 10
(d) 8
Ans.(c)
Sol. 1 + 7 + 3 + 6 = 17 
4 + 1 + 5 + 6 = 16
4 + 1 + 3 + 2 = 10 

Q10. In the given figure, how many papers are also hard? 
नीचे दिए गये चित्र में, कितने पेपर सख्त भी हैं?

(a) 14
(b) 23
(c) 37
(d) 32
Ans.(b) 
Sol. Papers which are hard = 9 + 14 
= 23 

You may also like to read:

          

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD