Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 12th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Heart : Organ : : ? : ?
दिल : अंग : : ? : ?
(a) Bones : Calcium/ हड्डियाँ : कैल्शियम
(b) Eyes : Organ/ आँखें : अंग 
(c) Leg : Feet/ टांग : पैर
(d) Ear : Sense/ कान : इंद्री 
Ans.(b)
Sol. Heart is a part of organ, similarly eyes also an organ.

Q2. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
48 : 63 : : 80 : ?
(a) 97
(b) 98
(c) 99
(d) 101
Ans.(c)
Q3. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें. 
(a) Sea /  समुद्र                                                        
(b) Ocean/ सागर
(c) Lake/ झील                                                            
(d) Marsh/ दलदल
Ans.(d)
Sol. Marsh is not related to this water body group.

Q4.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को उसी अनुक्रम में व्यवस्थित करें जैसे वे शब्दकोश में होते हैं।
1. Effacers 2. Effacing 
3. Effaceable 4. Effacements
5. Effacement 
(a) 34125
(b) 35412 
(c) 43152
(d) 43215 
Ans.(b)
Sol. The sequence according to dictionary. 
Effaceable → Effacement → Effacements → Effacers → Effacing 

Q5.In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
3, 8, 5, 27, 8, 64, 12, 125, 17, ?
(a) 216
(b) 361
(c) 625
(d) 441
Ans.(a)


Q6.  The ratio of present ages of P and Q is 5 : 8. Three years later their ages will be in ratio 8 : 11.  
What is the present age (in years) of Q?
P और Q की वर्तमान आयु का अनुपात 5: 8 है. तीन वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात 8: 11 होगा. Q की वर्तमान आयु(वर्षों में) क्या है?
(a) 5
(b) 11
(c) 14
(d) 8
Ans.(d)


Q7.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
RECIPROCATE
(a) PROCEED
(b) RACE
(c) REPEAT
(d) TEAR
Ans.(a)
Sol. D word not present in RECIPROCATE.

Q8.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The   sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the   given two matrics. The coloumns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘A’ can be represented by 20, 43, etc., and ‘U’ can be represented by 68, 87, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “GUIDE”
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘A’ को 20, 43 आदि. और ‘U’ को 68, 87 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द “GUIDE” के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 00, 68, 95, 58, 04

(b) 14, 75, 88, 87, 40
(c) 23, 99, 76, 78, 31
(d) 41, 87, 57, 66, 12
Ans.(c)
Sol. GUIDE = (23, 99, 76, 78, 31)

Q9.In the given figure, how many books are fiction?
दिए गए आंकड़े में,  कितनी किताबें फिक्शन की हैं?
 
(a) 23
(b) 18
(c) 53
(d) 41
Ans.(d)
Sol. Total fiction books = 23 + 18 = 41

Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened? 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
Ans.(b)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}