Important Reasoning Questions for SSC CHSL and CPO Exam 2018: 20th March (with solutions)

Dear Readers,

Staff Selection Commission will hold the examination from 4th March to 26th March 2018  in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from Reasoning section and it is equally important for CPO exam which is going to be held in the month of June.We are providing important questions for this, it will help you to score good in Reasoning section.

कर्मचारी चयन आयोग 4 मार्च से 26 मार्च 2018 तक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में, रीजनिंग खण्ड से 25 प्रश्न पूछे जाएंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण प्रश्न प्रदान कर रहे हैं जो CPO परीक्षा में भी आपके लिए सहायक होगी जो जून में आयोजित होगी.

Q1. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
(a) 369
(b) 257
(c) 346
(d) 628
Ans.(c)
Sol.
(369)  3 + 6 = 9 
(257)  2 + 5 = 7 
(346)  3 + 4 = 7 
(628)  6 + 2 = 8 


Q2. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
CM, EK, GI, ?
(a) IK
(b) IG
(c) LM
(d) PS
Ans.(b)
Sol.

Q3. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
4, 9, 25, 64, 169, ?
(a) 441
(b) 225
(c) 289
(d) 256
Ans.(a)
Sol.

Q4. Sanjeev scored the highest marks in the class. Rahul scored more than Nirbhay but lesser than Sameer. Arpit scored more than Rahul. Who got the 4th Rank out of the five?
(a) Sameer
(b) Nirbhay
(c) Rahul
(d) Arpit
Ans.(c)
Sol.
Sanjeev > Arpit/Sameer > Arpit/Sameer > Rahul > Nirbhay 


Q5. In a certain code language, “SELDOM” is written as “NPEMFT”. Howis “SACRIFICE” written in that code language?
(a) FDJGJDSBT
(b) FDJGJSDBT
(c) FDJSJGTBD
(d) FGDJGDSBT
Ans.(b)
Sol.
 


Q6. In a certain code language, “DOMAIN” is written as “563471” and “TIRED” is written as “27895”. How is “TENDER” written in that code language?
(a) 267589
(b) 291589
(c) 291598
(d) 293598
Ans.(c)
Sol.

A
D
E
I
M
N
O
R
T
4
5
9
7
3
1
6
8
2


(T->2), (E->9), (N->1), (D->5), (E->9), (R->8)


Q7. If “–” means “plus”, “×” means “divided by”, “÷” means “multiplied by” and “+” means “minus”, then

357 × 7 ÷ 3 + 53 – 10 = ?
(a) 100
(b) 110
(c) 137
(d) 140
Ans.(b)
Sol.
357 ÷ 7 × 3 – 53 + 10 = 110 


Q8. A man is facing the west direction and from there he walks 10 km in the right and then turns left and walks another 6 km. Then, he turns 90° clockwise and walks for another 6 km and finally walks 6 km in the east. Find the distance between his initial and final position.
(a) 8 km
(b) 16 km
(c) 10 km
(d) √244 km
Ans.(b)
Sol.

Q9. Pointing to a person, a man syas, “His sister’s father is the uncle of my wife”. How is the person related to the man?
(a) Uncle
(b) Brother-in-law
(c) Father
(d) Father-in-law
Ans.(b)
Sol.

Q10. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes
Languages, Hindi, Bengali, Ramayan

Ans.(d)

You may also like to read: