Important Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 19th September (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1.In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन कीजिए।
243 : 578 : : 163 : ?
(a) 291
(b) 326
(c) 347
(d) 443
Ans.(b)
Sol.

Q2.In the following question, select the odd word from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्नों में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन कीजिए।
(a) Flower / फूल
(b) Fruit/ फल
(c) Leaves /पत्तियां
(d) Root/ जड़
Ans.(d)
Sol. Root is the inner part of plant/tree. 

Q3.In a certain code language, “who are you” is written as “432”, “they is you” is written as “485” and “they are dangerous” is written as “295”. How is “dangerous” written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में, “who are you” को “432” लिखा जाता है, “they is you” को “485” लिखा जाता है और “they are dangerous” को “295” लिखा जाता है। उस कूट भाषा में “dangerous” को क्या लिखा जाएगा? 
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 9
Ans.(d)
Sol. Who are you → 4  3  2
They is you → 4  8  5
They are dangerous → 2  9  5
So, dangerous written in code = 9

Q4. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता? 
HANDSOME
(a) HATS
(b) HOME 
(c) NAME
(d) SAND 
Ans.(a)
Sol. ‘T’ word not present in the given word “HANDSOME”.

Q5. In a row of books a book of English is 16th from left end of row. A book of Mathematics is 12th from the right end. If the Mathematics book is 6th to the right of the English book, then how many total books are in the row?
पुस्तकों की एक पंक्ति में, अंग्रेजी की पुस्तक का क्रम बाएं छोर से 16वां है। गणित के एक पुस्तक का क्रम दायें छोर से 12वां है। यदि गणित की पुस्तक अंग्रेजी की पुस्तक के दायें 6ठा है, तो पंक्ति में कुल कितनी पुस्तके है?   
(a) 33
(b) 32
(c) 34
(d) 31
Ans.(a)
Sol.


Q6. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से वह संख्या चुनिए जो प्रश्नचिन्ह (?) को प्रतिस्थापित कर सकती है|

(a) 33
(b) 34
(c) 36
(d) 37
Ans.(c)
Sol. 7×4×8-3×3×6=170
3×4×9-5×2×3=78 
3×2×8-4×3×1=36 
Q7. In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?
निम्नलिखित प्रश्नों में, किस गणितीय संक्रिया का उपयोग करने पर दिया गया समीकरण सही होगा?   
30 ? 6 ? 4 ? 5 ? 4
(a) –, =, x and +
(b) +, =, x and –
(c) =, x, + and –
(d) –, +, = and x
Ans.(a)
Sol. 30-6=4×5+4
24 = 20 + 4 
24 = 24 
So, option (a) is correct 

Q8. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
 Bull, Animal, Carnivorous
उस आकृति की पहचान कीजिये जो दिए गए समूहों के बीच के सम्बन्ध को सबसे अच्छे से दर्शाता है:
बैल, पशु, मांसाहारी
Ans.(d) 
Sol. 



Q9. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दी गई उत्तर आकृतियों में से वह आकृति चुनिए, जिसमें प्रश्न आकृति निहित है।
Ans.(c)


Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?
एक कागज़ के टुकड़े को प्रश्न आकृतियों में दर्शाए गए अनुसार मोड़कर पंच किया जाता है| विनिर्दिष्ट कीजिये कि यह कागज खोलने पर दी गई उत्तर आकृतियों में से किस आकृति जैसा दिखाई देगा?
Ans.(b)

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}