Important Reasoning Questions for SSC CGL Exam 2017

Dear Readers,

Previous-Year-Reasoning-Questions-for-SSC-CGL-Exam-2017
Dear Students, SSC CGL 2017 Tier-1 Exam is going on and Ware providing Miscellaneous Reasoning quiz in accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I. Daily we will follow this plan which will really help you in getting more marks in the final exam.

Q1. If P denotes +, Q denotes -, R denotes × and S denotes ÷, which of the following statements is correct?   
(a) 36 R 4 S 8 Q 7 P 4 = 10
(b) 16 R 12 P 49 S 7 Q 9 = 200
(c) 32 S 8 R 9 = 160 Q 12 R 12 
(d) 8 R 8 P 8 S 8 Q 8 = 57 
Ans.(d)
Sol. Using the proper notations in (d), we get the statement as: 
8 × 8 + 8 ÷ 8 – 8 = 8 × 8 + 1 – 8 = 64 + 1 – 8 = 65 – 8 = 57 

Q2. If × means -, + means ÷, – means × and ÷ means +, then 15 – 2 ÷ 900 + 90 × 100 = ? 
(a) 100
(b) -90
(c) 90
(d) None of these 
Ans.(d)
Sol. Using the correct symbols, we have: 
Given expression = 15 × 2 + 900 ÷ 90 – 100 = 30 + 10 – 100 = -60. 

Q3. Select the related group of letters. 
NOPQ : MLKJ :: HIJK : ?
(a) DEFG
(b) EFGH
(c) FEDC
(d) GFED
Ans.(d)
Sol. 
Q4. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
Ans.(c)

Q5. There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative. 
Walking : Running : : Smiling : ?
(a) Feeling 
(b) Laughing 
(c) Face 
(d) Weeping 
Ans.(b)
Sol. Second is a more intense form of the first.

Directions (6): In this question three statements are given followed by four conclusions (I), (II), (III) and (IV). You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Q6.Statement:   
All dogs are fruits.
No chair is a fruit.
Some chairs are cows.
Conclusions: 
I. Some cows are dogs.
II. Some chairs are dogs.
III. No chair is a dog.
IV. No dog is a cow.
(a) Only either I or IV follows
(b) None follows
(c) Only either I or IV and II follow
(d) Only either I or IV and III follow
Ans.(d)
Sol. 
 

Q7. Arrange the following words according to dictionary arrangement:
1. Epitaxy
2. Episode
3. Epigene
4. Epitome
5. Epilogue
(a) 1,2,3,4,5
(b) 3,2,5,4,1
(c) 3,5,2,1,4
(d) 5,4,2,1,3
Ans.(c)
Sol. Clearly, the correct alphabetical order of the given words is : 
Epigene, Epilogue, Episode, Epitaxy, Epitome 
Thus, the correct sequence is 3,5,2,1,4.

Q8. In this letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
c _ b _ bccb_ _ _ c _ abc_ _ab
(a) caabcbcb
(b) bbbaabcb
(c) baabbbaa
(d) cabcbbcb
Ans.(a)
Sol. The series is ccbab/ccbab/ ccbab/ccbab.

Directions (9): Refer to the following Venn diagram:
Q9. The number of students who took any three of the above subjects was 
(a) 62
(b) 63
(c) 64
(d) 66
Ans.(a)
Sol. The required set of students in denoted by regions common by any three circles only.
∴ Required number = (13 + 13 + 18 + 18) = 62.

Directions (10-11): In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
Q10. 6, 13, 25, 51, 101, ?
(a) 204
(b) 200
(c) 203
(d) 206
Ans.(c)
Sol. The pattern ×2+1,×2-1,×2+1,×2-1, ……
So, missing term =101×2+1=203.

Q11. 24, 60, 108, 168, ?
(a) 300
(b) 240
(c) 420
(d) 525
S11. Ans.(b)
Sol. The pattern is +36, +60, +90, …… i.e. +[6×(6+0)],+[6×(6+2)],+[6×(6+4)], ……
So, missing term =168 +[6×(6+6)]=240.

Q12. In a certain code, COMPATIBLE is written as BQNPDDKAHS. How is STABILISED written in that code? 
(a) TUBCJCDRHK
(b) JCBUTEDTHM
(c) JCBUTCDRHK
(d) JCBUTEFTJM
Ans.(c)
Sol. Each letter in the first half is moved one step forward 
while that in the second half is moved one step backward, to get the code. 
COMPA/TIBLE -> APMOC/ELBIT -> BQNPDDKAHS
Similarly,
STABI/LISED -> IBATS/DESIL -> JCBUTCDRHK 

Q13. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Diabetes 
(b) Smallpox
(c) Conjunctivitis 
(d) Chickenpox
Ans.(a)
Sol.  Except Diabetes, all others are infectious diseases.

Q14. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) 21 
(b) 35 
(c) 49
(d) 36
Ans.(d)
Sol.  Except 36, all are factors of 7.

Q15. Pointing to a man on the stage, Natasha said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Natasha?  
(a) Son 
(b) Husband 
(c) Cousin 
(d) Nephew 
Ans.(a)
Sol. Wife on Natasha’s husband – Natasha; 
Brother of daughter – Son. 
So, the man on the stage is Natasha ‘s son. 

General Awareness section plays a crucial role in your overall performance in SSC CGL Tier-1you can download Capsule by below link:-

General Awareness, GK Capsule for SSC CGL 2017 Exam in ENGLISH



Print Friendly and PDF