Important Reasoning Analogy Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 21th May (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Directions (1-10): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / वर्ण / संख्या का चयन कीजिये.

Q1. Venerate : Worship ∷ Extol : ?
पूजना : पूजा ∷ बड़ाई करना : ?
(a) Glorify / महिमा
(b) Homage / श्रद्धांजलि
(c) Compliment / प्रशंसा 
(d) Recommend / सिफारिश करना 
S1. Ans.(a)
Sol. The words in each pair are synonmys of each other.

Q2. Growth : Death ∷ Increase : ?
विकास: मृत्यु ∷ वृद्धि : ?
(a) Ease / आसानी
(b) Decrease / घटाना
(c) Tease / छेड़ना 
(d) Cease / विराम
S2. Ans.(d)
Sol. Second term is end of the process started by first term.


Q3. Dog : Bark ∷ Goat : ?
कुत्ता: भौंकना ∷ बकरी : ?
(a) Bleat / मिमियाना 
(b) Howl / चींख 
(c) Grunt / गुरगुराहट
(d) Bray / चूर करना  
S3. Ans.(a)
Sol. Second is the noise Produced by the first. 


Q4. Nurture : Neglect ∷ Denigrate : ?
पोषण: उपेक्षा ∷ कलंक लगाना : ?
(a) Reveal / प्रकट करना
(b) Extol / सिफारिश करना
(c) Recognise / पहचानना 
(d) Calumniate / कलंक लगाना 
S4. Ans.(b)
Sol. The words in each pair are antonyms of each other.


Q5. Rupee : India ∷ Yen : ?
रूपए : भारत :: येन : ?
(a) Turkey / तुर्की 
(b) Bangladesh / बांग्लादेश 
(c) Pakistan / पाकिस्तान 
(d) Japan / जापान 
S5. Ans.(d)
Sol. Country and its currency.

Q6. Appraiser : Building ∷ Critic : ?
मूल्यांकक: बिल्डिंग ∷ आलोचना : ?
(a) Book / किताब 
(b) Masterpiece / उत्कृष्ट कृति
(c) Judge / न्यायाधीश 
(d) Gold / गोल्ड
S6. Ans.(a)
Sol. First comments on the second.

Q7. Hill : Mountain ∷ Stream : ?
हिल: माउंटेन ∷ धारा : ?
(a) River / नदी
(b) Canal / नहर
(c) Glacier / ग्लेशियर
(d) Avalanche / हिमस्खलन
S7. Ans.(a)
Sol. Second is bigger form of the first.


Q8. Command : Order ∷ Confusion : ?
आदेश: आदेश देना ∷ भ्रम : ?
(a) Discipline / अनुशासन
(b) Clarity / स्पष्टता 
(c) Chaos / अव्यवस्था 
(d) Problem / समस्या
S8. Ans.(c)
Sol. The words in each pair are synonms.

Q9. Push : Pull ∷ Throw : ?
धक्का देना : खींचना :: फेंकना : ?
(a) Jump / कूदना 
(b) Collect  / इकट्ठा करना  
(c) Pick / चुनना 
(d) Game / खेल 
S9. Ans.(c)
Sol. The words in each pair are antonyms.

Q10. Drama : Stage ∷ Tennis : ?
नाटक : मंच :: टेनिस : ?
(a) Tournament / टूर्नामेंट
(b) Net / नेट 
(c) Court / कोर्ट
(d) Racket / रैकेट
S10. Ans.(c)
Sol. Second is the place for performing first.

You may also like to read:

Download SSC CPO Admit Card 2018

 

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD