Important Quiz For FCI Exam

Dear Readers
As per the request by all our readers and followers, we are posting the Important Questions that can be asked in FCI. We are dedicating the following quiz :
1. Which among the following is the edible part in Rice?
A. Fruit
B. Cotyledons
C. Endosperm
D. Embryo

2. Which among the following is not among Micronutrients required for plants.

A. Molybdenum
B. Magnesium
C. Manganese
D. zinc
3.What does the word “synthia” refer to in context with a recent discovery/invention ?
A. A plant cell
B. A red cell
C. A bacteria
D. A fungus
4. The transfusion tissue is present in the _________ leaves.
A.  Dryopteris
B.   Cycas
C.  Pinus
D. Cycas and Pinus
5.The number of Cotyledons in Pinus seeds are 
A. single
B.  two
C. three
D. many
6.The largest ovules are found among
A. Monocots
B. Dicots
C. Gymnosperms
D. Angiosperms
7.Spot the organisms that are not symbionts.
A. Rhizobium and root of legume plant
B. Nostoc and coalliod root of Cycas
C. Algae and Fungi
D. Vanda and an angiosprem plant
8.Motile sperm cells are found in all the following except:
A. Cycas
B. Funaria
C. Pteris
 D. Rhizopus
9.Quiescent centre is present in    
A. Root apex
B. Shoot apex
C. Vegetative apex
D. Flower apex

10.Which of the following tissues form the bulk of storage organ?
A. Parenchyma
B. Collenchyma
C. Sclerenchyma
D.  Aerenchyma

ANSWER KEY: 1- (D), 2- (B), 3- (C), 4- (D), 5- (D), 6- (C), 7- (D), 8- (D), 9- (A), 10- (A)  



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

32 Comments

  1. This embryo is about five weeks old (or from the 7th week of pregnancy). An embryo is a multicellular diploid eukaryote in its earliest stage of development, from the time of fertilization until birth, hatching, or germination.

  2. I am Sachin Patel.Here I am sharing some useful tricks to remember Currencies of different countries. I have been posting these tricks in the comments section of gr8ambitionz….. but some people asked me to compile all these tricks and to share it as a single post so that it will be useful for all and easier to refer. Hope it helps 🙂

    RUPEE CURRENCY
    TRICK———Bhai Sri Ne MaMa Se Pak Manga
    Now the 7 ASIAN countries which covered under this trick are……..
    Bhai- Bharat
    Sri- Sri Lanka
    Ne- Nepal
    Ma- Maldives
    Ma- Mauritius
    Se- Seychelles
    Pak- Pakistan
    DOLLAR CURRENCY
    TRICK—BaBu Zi Usha aur SiTa ko Australia, Guyana se New St Lucia le gaye……
    12 imp countries which covered under this trick are——
    Ba- Barbados
    Bu- Brunei
    Zi- Zimbawe
    Usha- Usha
    Si- Singapore
    Ta- Taiwan

    Australia
    New- New Zeland
    St- St Lucia, St Kitts, St Vincent
    Le- Liberia
    PESO CURRENCY
    Trick-Argentina Mein Coffee CHai
    5 Countries which come under this trick-
    Argentina
    Me- Mexico
    Co- Cuba
    Phi- Philippines
    Ch- Chile
    RIYAL CURRENCY
    Trick- O ISA Yam k par Qatar
    following are the 5 countries which comes under the trick-
    O- Oman
    I- Iran
    Sa- Saudi Arabia
    Ya- Yemen
    Qatar
    EURO CURRENCY
    Trick- Austria ki VaN Germany ke PulL Main FaS gayi
    Now the following 8 countries come under this trick—–
    Austria
    Va- Vatican City
    N- Netherland
    Germany
    L- Latvia
    Ma- Malta
    Fr- France
    S- Spain
    DINAR CURRENCY
    TRICK- IRAQ JO AB KULI ho gaya
    6 countries can be covered by this trick——
    Iraq
    Jo- Jordan
    A- Algeria
    B- Bahrain
    Ku- Kuwait
    Li- Libya
    NOTE – All the tricks are been made by different persons….. I have just composed them all at one platform….. Thanks to all the UNKNOWN FRIENDS

    Warm Regards
    Sachin Patel

  3. hello mam
    above gk for fci is applied for all the post of FCI exam or related to special post
    i am applying for depot position. is it releted to my applied post
    reply mam

  4. kya FCI k exam me bi banking exam ki trh individually subject me clear hona jruri h ya sirf combined cut off clear krni hogi???rply plz frnds………

  5. Dear BA plz plz give us the capsule for FCI exam . I need it badly for depot and generalist post. Plz plz

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD