Important Quantitative Aptitude Solutions For SSC CGL 2018 : 26th September

Important Quantitative Aptitude Questions For SSC CGL : 6th May 2018


Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 10 questions of quant. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 15 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.

Q1. A dishonest dealer defrauds to the extent of 10% in buying and 20% in selling and claims that he earns only 10% profit what will be the gain percent on his outlay. 
एक बेईमान डीलर खरीद में 10% की और बिक्री में 20% की धोखाधड़ी करता है तथा दावा करता है कि उसने केवल 10% का लाभ प्राप्त किया है, उसके परिव्यय पर लाभ प्रतिशत कितना होगा? 
(a) 51.25%
(b) 37.5%
(c) 43.75%
(d) 45.2%

S1. Ans.(a)
Sol.
Let dealer purchased 1 kg {1000gm} in Rs 1000
In Ist case instead of 1 kg he obtained 1100 gm
In IInd case he sell 800gm instead of 1000 gm
He save 300 gm
IIIrd case he claims 10% profit
So, when he sale 1100 gm
Selling price is =1100×110/100=1210
Article cost 800gm = 800 Rs
Selling price = 1210 Rs
Required profit percentage =[(1210-800)/800]×100=410/800×100=51.25%

Q2. The tax on an article decreases by 10% and its consumption increases by 10% find effect percent on its revenue.
एक वस्तु पर कर में 10% की कमी होती है और इसकी खपत में 10% की वृद्धि होती है, इसके राजस्व पर प्रभाव प्रतिशत ज्ञात कीजिए।
(a) 1% increase /1% वृद्धि
(b) 2% decrease /2% कमी
(c) 1% decrease / 1% कमी
(d) 2% increase / 2% वृद्धि

S2. Ans. (c)
Sol.
Let the original consumption be 1 unit & tax on it be Rs. 100
So, revenue = Rs. (100×1) = 100
New consumption = (110/100×1)=11/10 unit
Now tax on 1 unit = 90rs
Tax on 11/10 units
= 90 × 11/10 = Rs. 99
∴ Decrease in revenue = 1%

Q3. A man makes 80 articles in the 1st hour. His efficiency decreases by 25% in the 2nd hour, increases by 40% in the 3rd hour, decreases by 33 1/3% in the 4th hour and increases by 142/7% in the 5th hour (his efficiency increases or decreases with respect to the efficiency in previous hour). If he works for 5 hours, then find the average of total article made by the man in 5 hours.
एक व्यक्ति पहले घंटे में 80 वस्तुएं बनाता है। दूसरे घंटे में उसकी कार्यक्षमता में 25% की कमी आती है, तीसरे घंटे में 40% की  वृद्धि होती है, चौथे घंटे में 33 1/3% की कमी होती है तथा पांचवे घंटे में 142/7% की वृद्धि होती है(पिछले घंटे में कार्य क्षमता के सन्दर्भ में उसकी कार्य क्षमता में वृद्धि होती है या कमी आती है)। यदि वह 5 घंटो के लिए कार्य करता है, तो 5 घंटो में व्यक्ति द्वारा बनाये गये कुल वस्तुओं का औसत ज्ञात कीजिये।
(a) 70
(b) 67.5
(c) 68.8
(d) 66.7

S3. Ans.(c)
Sol.
No. of articles made in 1st hour = 80
No. of articles made in 2nd hour = 80×3/4=60
No. of articles made in 3rd hour =60×7/5=84
No. of articles made in 4th hour =84×2/3=56
No. of articles made in 5th hour =56×8/7=64
Average =(80+60+84+56+64)/5=344/5=68.8

Q4. A can do as much work as B and C together can do. A and B can together do a piece of work in 10 hours and C can do it in 50 hrs. Then, time that B needs to do the work alone is –
A, कार्य को उतनी देर में कर सकता है जितना B और C मिलकर उस कार्य को कर सकते हैं। A और B मिलकर एक कार्य को 10 घंटो में कर सकते है और C उस कार्य को 50 घंटो में कर सकता है। तो, B को अकेले कार्य करने में कितने समय की आवश्यकता है?  
(a) 20 hrs. / 20 घंटा
(b) 24 hrs / 24 घंटा
(c) 25 hrs / 25 घंटा
(d) 30 hrs. / 30 घंटा

S4. Ans.(c)
Sol.
   
A + B + C’s efficiency  — 6
Given
A = B + C
2A = 6
A = 3
A + B = 5
B = 2
 Time taken by B=50/2=25 hrs.

Q5. A man buys a car on making a cash down payment of Rs. 1,62,240 & promises to pay two more yearly installments of equivalent amount to down payment in next two years. If the rate of interest is 4% per annum compounded yearly, the cash value of the car is (in Rs.)
 एक व्यक्ति 1,62,240 रु के नकद भुगतान करके एक कार खरीदता है और अगले दो वर्षों में नकद भुगतान के समान राशि की दो और वार्षिक किस्तों का भुगतान करने का वादा करता है। यदि ब्याज दर वार्षिक रूप से संयोजित प्रतिवार्षिक 4% है, कार का नकद मूल्य (रु. में) है- 
(a) 468240
(b) 468420
(c) 234120
(d) 234210

S5. Ans.(a)
Sol.
Let principal for 1st yr be P₁ & that for 2nd year be P₂
 So,162240=P_1 (1+4/100)
 =(26P_1)/25
or P₁ = 156000
Again,
 162240=P_2 (1+4/100)^2
or, P₂ = 150000
∴ Cash value of car = 162240 + 156000 + 150000
= Rs. 4,68,240

Q6. Applied to a bill for 36000 the difference between a discount of 30% and two successive discount of Rs. 25% and 5% is 
36000 के लिए बिल के लिए, 30% की छूट तथा 25% और 5% के दो क्रमागत छूट के बीच अंतर कितना है
(a) Nill  / शून्य
(b) Rs. 450 / 450 रु.
(c) Rs. 900 / 900रु.
(d) Rs. 250  / 250 रु.

S6. Ans.(b)
Sol. Ist discount = 30%
IInd discount = (25+5–25×5)/100 = 28.75%
Required difference = (30 – 28.75)% of 3600
= (36000×1.25)/100=Rs.450

Q7. A man purchased 3 Article. A, B & C in the ratio of 6 : 4 : 5. 50% of Article A is sold at 20% loss, 25% of article B is sold at 50% loss. Find the profit percentage of remaining if he wants to make 10% profit at all the articles. (Cost price of each article of all type is same)
एक व्यक्ति 3 वस्तुएं खरीदता है। . A, B और C का अनुपात 6 : 4 : 5 है। वस्तु A का 50%, 20% की हानि पर बेचा जाता है, वस्तु B का 25%, 50% की  हानि पर बेचा जाता है। यदि वह सभी वस्तुओं में 10% का लाभ प्राप्त करना चाहता है, तो शेष का लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये। (सभी प्रकार के प्रत्येक वस्तु का क्रय मूल्य समान है) 
(a) 13 7/11%
(b) 17 1/3%
(c) 237/11%
(d) Can’t determine / निर्धारित नहीं किया जा सकता

S7. Ans.(c)
Sol.
Let cost price of an article is = 100
And articles are
A = 6
B = 4
C = 5
CP of Article A = 600
Loss = 600×50/100×20/100=60
Cost price of remaining article = 300
CP of article B = 400
Loss = 400×25/100×50/100=50
Cost price of Remaining article =400×3/4=300
CP of article C = 500
Total profit he wants = 10% of all the article
= (600 + 400 + 500) ×10/100=150
Required percentage =((150+60+50))/((300+300+500) )×100
=23 7/11%

Q8.A man purchased 70 story books. But he found that he could get 8 extra books by spending 564 more and then the overall average price per book would be reduced by 2 Rs. The previous average price of each book was.
एक व्यक्ति 70 कहानी की किताबें खरीदता है। लेकिन उसे ज्ञात होता है कि वह अधिक 564 देकर 8 अधिक किताबें प्राप्त कर सकता है तथा तो प्रति किताब का पूर्ण औसत मूल्य में 2 रु. की कमी हो जाएगी। प्रत्येक किताब का पिछला औसत मूल्य था-  
(a) 100
(b) 90
(c) 83
(d) 84

S8. Ans.(b)
Sol.
Let the previous average price be Rs x
According to the question
70x + 564 = (x – 2) 78
70x + 564 = 78x – 156
8x = 720
x = 90

Q9. The population of a town is 20,000. If the Males increase by 3% and the females by 4% the population will be 20680. How many females are there?   
एक टाउन की जनसंख्या 20,000 है। यदि पुरुषों में 3% की वृद्धि और महिलाओं में 4% की वृद्धि होती है, तो जनसंख्या 20680 जाएगी। महिलाओं की संख्या कितनी है?
(a) 8000
(b) 12000
(c)  9000
(d) 10000

S9. Ans. (a)
Sol.
If the Number of women be x then men = 20000 – x
(x×4)/100+((20000-x)×3)/100 = 20680 – 20000
=4x + 60000 – 3x = 68000
x = 8000

Q10. A Vendor has 5913 bottles of whiskey, 6059 Bottles of soda and 7081 bottles of water If he wants to pack them in cans so that each can contains same number of bottles and does not want to mix any two kinds of bottles in a can, then find the least number of cans required. 
एक विक्रेता के पास 5913 विस्की की बोतल, 6059  सोडा की बोतल और 7081 पानी की बोतल है। यदि वह इन्हें कैन में पैक करने चाहता है, तो प्रत्येक कैन में समान संख्या की बोतले होगी तथा किसी भी दो प्रकार की बोतलों को एक कैन में मिश्रण नहीं करना चाहता, तो अवश्यक न्यूनतम डिब्बों की संख्या ज्ञात किजिए। 
(a) 219
(b) 146
(c) 635
(d) 261 

S10. Ans.(d)
Sol. Maximum bottles in each can
= HCF of all three Types of liquid bottles
5913, 6059, 7081 = 73
Required least number of cans
=5913/73+6059/73+7081/73
=81+83+97
= 261

Q11. A merchant changed his trade discount from 30% to 15%. This would increase selling price by 
एक व्यापारी अपनी व्यापारी छूट को 30% से 15% में बदलता है। इससे विक्रय मूल्य में वृद्धि होगी-
(a) 13 1/3%
(b) 21 3/7%
(c) 16 2/7%
(d) 17 11/17%

S11. Ans.(b)
Sol. Let M.P = 100
Merchants Ist selling price = (100×70)/100=70
IInd selling price = (100×85)/100=85
Required increase % = (85-70)/70×100=21 3/7%

Q12.The average weight of 3 men A, B and C is 85 kg another man D joins the group and the     average now become 81 kg. If another man E whose weight is 4 kg more than that of D,     replaces A then the average weight of B, C, D and E becomes 80 kg. What is the weight of A?
A, B और C, 3 पुरुषो का औसत भार 85 किग्रा है, अन्य पुरुष D समूह में शामिल होता है और अब औसत 81 किग्रा हो जाता है। यदि अन्य व्यक्ति E जिसका भार, D के भार से 4 किग्रा अधिक है, A से प्रतिस्थापित किया जाता है, तो B, C, D और E का औसत भार 80 किग्रा हो जाता है। A का भार कितना है?  
(a) 77 kg / 77 किग्रा
(b) 78 kg / 78 किग्रा
(c) 75 kg / 75 किग्रा
(d) 74 kg / 74 किग्रा

S12. Ans.(a)
Sol.
ATQ,
A + B + C = 85 × 3 = 255 …(i)
A+ B + C + D = 81 × 4
= 324                                                  …(ii)
By equation (ii) & (i)
D = 69
E = 69 + 4 = 73
∴ B + C +D + E = 80 × 4 = 320
B + C = 320 – (69 + 73)
B + C = 178
A = 255 – (B + C) 
So,
A = 255 – 178
A = 77 kg

Q13. If 1 micron = 10,000 angstroms, then100 angstroms is what percent of 10 Microns ?
  यदि 1 माइक्रोन = 10,000 एंगस्ट्रॉम है, तो 100 एंगस्ट्रॉम का, 10 माइक्रोन से प्रतिशत कितना है?
(a) 0.0001%
(b) 0.001%
(c) 0.01%
(d) 0.1%

S13. Ans. (d)
Sol.
Let 100 angstrom = x % of 10 Microns
Then, 100 angstrom = x % of 100000 angstroms
⇒ x = (100×100)/100000=0.1 %

Q14. The train A left Delhi at noon sharp. Four hours later, another train B started from Delhi in the same direction. The train B overtook the train A at 10 p.m. Find the average speed of the both trains over this journey if the sum of their speed is 80 km/h.
एक ट्रेन A  ठीक दोपहर को दिल्ली से निकलती है। चार घंटे बाद, अन्य ट्रेन B समान दिशा में दिल्ली से शुरू होती है। ट्रेन B, ट्रेन A को अपराह्न 10 बजे ओवरटेक करती है। यदि उनकी गति का योग 80 किमी/घंटा है, तो इस यात्रा के दौरान दोनों ट्रेनों की औसत गति ज्ञात किजिए। 
(a) 40 km/h / 40 किमी/घंटा
(b) 50 km/h / 50 किमी/घंटा
(c) 37.5 km/h / 37.5 किमी/घंटा
(d) 36km/h /36 किमी/घंटा

S14. Ans.(C)
Sol.
12 : 00noon      A → 10 p.m.
4 : 00 pm           B → 10 p.m
Both the trains are moving in the same direction. Train B started 4 hours later from train A.
B
Time 10 : 6
Speed 3 : 5
Let speed A= 3x and B = 5x
From question
3x + 5x = 8x → 80
           x→10
Speed of A = 3 × 10 = 30 km/h
Speed of B = 5 × 10 = 50 km/h
∴Average speed=(2×30×50)/(50+30)=37.5 kmph

Q15. A shopkeeper marks his goods 40% above his cost price, but allows 2 successive discounts of 20% and 20%. Then find his profit or loss percentage. 
एक दुकानदार अपने माल को इसके क्रय मूल्य से 40% ऊपर अंकित करता है, लेकिन 20% और 20% के दो क्रमागत छूट देता है। तो लाभ या हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।
(a) Nill  / शून्य
(b) 4% profit / 4% लाभ
(c) 10.4% profit / 10.4% लाभ
(d) 10.4% loss  /10.4% हानि

S15. Ans.(d)
Sol. Net Discount % = 20+20-(20×20)/100=36%
So, % Loss/Profit= 40-36 –   (40×36)/100= -10.4% (loss)

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #0BBBF3;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}