Important Profit & Loss Questions For SSC CGL 2018 : 26th July(Solutions)

Important Quantitative Aptitude Questions For SSC CGL : 6th May 2018


Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 10 questions of quant. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 15 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.

Q1. A retailer gets a discount of 40% on the printed price of an article. The retailer sells it at the printed price. His gain precent is
एक रिटेलर वस्तु की मुद्रित कीमत पर 40% की छूट प्राप्त करता है. रिटेलर उसे मुद्रित कीमत पर बेचता है. उसका लाभ प्रतिशत है: 
(a) 40
(b) 55
(c) 66(2/3 )
(d) 75


S1. Ans.(c)
Sol. Discount % = 40%
Let M.P ⇒ 100
C.P for retailer = 60
S.P of retailer = 100
Profit% = 40/60 × 100
=200/3
= 66(2/3)

Q2. If the cost price of 25 pens is equal to the selling price of 20 pens, then profit percent is
यदि 25 पेन का क्रय मूल्य, 20 पेन के विक्रय मूल्य के समान है तो लाभ प्रतिशत है: 
(a) 20%
(b) 25%
(c) 15%
(d) 5%


S2. Ans.(b)
Sol. 20 S.P = 25 C.P
(C.P)/(S.P)=20/25
Profit % = 5/20 × 100
= 25%

Q3. A dealer marks a washing machine for Rs. 7500, and allows a discount of 6% on it. Find the selling price
एक डीलर एक वाशिंग मशीन का मूल्य 7500 रु अंकित करता है और उस पर 6% की छूट देता है. विक्रय मूल्य ज्ञात कीजिए?
(a) 6850
(b) 7050
(c) 7250
(d) 6950

S3. Ans.(b)
Sol. Discount % = 6%
=6/100
=3/50
50r → 7500 Rs
1r → 150 Rs
S.P ⇒ 50 – 3 = 47 ratio
S.P = 47 × 150


= 7050

Q4. The marked price of an article is 30% higher than the cost price. If a trader sells the articles allowing 10% discount to customer, then the gain percent will be
एक वस्तु का अंकित मूल्य, क्रय मूल्य से 30% उच्चतम है. यदि एक व्यापारी वस्तुओं को 10% छूट के साथ ग्राहकों को बेचता है तो लाभ प्रतिशत होगा: 
(a) 17
(b) 20
(c) 19
(d) 15

S4. Ans.(a)
Sol. Let CP → Rs. 100
MP = 130
Discount = 10%
S.P = 117
Profit% = 17/100 × 100
= 17%

Q5. A merchant marked the price of an article by increasing its production cost by 40%. Now he allows 20% discount and gets a profit of Rs. 48 after selling it. The production cost is
एक व्यापारी एक वस्तु का मूल्य उसके उत्पादन मूल्य से 40% बढ़ाकर अंकित करता है. अब वह 20% छूट देता है और उसे बेचने के बाद 48रु का लाभ प्राप्त करता है. उत्पादन मूल्य है:
(a) Rs. 320
(b) Rs. 360
(c) Rs. 400
(d) Rs. 440

S5. Ans.(c)
Sol. Let production cost be 100
Marked Price = 140
Discount = 20%
S.P = 112
Profit ⇒ 112 – 100
⇒ 12r
12 ratio → 48
1r → 4
100r → 400


C.P ⇒ Rs. 400

Q6. A watch dealer pays 10% customs duty on a watch which costs Rs. 500 abroad. He desires to make a profit of 20% after giving a discount of 25% to the buyer. The marked price should be
एक घड़ी डीलर, एक घड़ी पर 10% की कस्टम ड्यूटी देता है जिसका विदेश में मूल्य 500 रु है. वह एक खरीददार को 25% की छूट देने के बाद 20% का लाभ कमाना चाहता है. अंकित मूल्य अवश्य ही होना चाहिए:
(a) Rs. 950
(b) Rs. 800
(c) Rs. 880
(d) Rs. 660


S6. Ans.(c)
Sol. C.P of watch 
=500+500×10/100
= Rs. 550
S.P of watch 
=550×120/100
= 660 Rs.
Market price × 75/100 = 660
MP = 880 Rs. 

Q7. A shopkeeper allows 25% discount on his advertised price and to make a profit 25% on his outlay. What is the advertised price (in Rs.) on which he gains Rs. 6000?
एक दुकानदार उसके विज्ञापित मूल्य पर 25% की छूट देता है और उसके परिव्यय पर 25% का लाभ बनाता है. वह विज्ञापित मूल्य क्या है (रु में) जिसपर वह 6000 रु लाभ प्राप्त करता है.
(a) 36000
(b) 40000
(c) 39000
(d) 42500


S7. Ans.(b)
Sol. Let C.P be 100
S.P = 125
MP = 125 × 100/75
=500/3
25r → 6000 Rs
500/3 r→6000/25×500/3
⇒ 40000 Rs.


Advertised price ⇒ 40000 Rs.

Q8. If the profit on selling an article for Rs. 425 is the same as the loss on selling it for Rs. 355, then the cost price of the article is 
यदि 425 रु में एक वस्तु को विक्रय करने पर होने वाला लाभ उस वस्तु को 355 रु में बेचने पर होने वाली हानि के समान है तो वस्तु का क्रय मूल्य है:  
(a) Rs. 410
(b) Rs. 380
(c) Rs. 400
(d) Rs. 390


S8. Ans.(d)
Sol. Let C.P be x
425 – x = x – 335
2x = 780
x = 390 Rs.

Q9. A & B jointly made a profit of Rs. 1650 and they decided to share it such that 1/3 of A’s profit is equal to 2/5 of B’s profit. Then profit of B is
A एवं B संयुक्त रूप से 1650 रु का लाभ अर्जित करते हैं और वे उसे कुछ इस प्रकार बांटने का निर्णय करते हैं कि A के लाभ का 1/3, B के लाभ का 2/5 के समान है. B का लाभ है:
(a) Rs. 700
(b) Rs. 750
(c) Rs. 850
(d) Rs. 800


S9. Ans.(b)
Sol. 1/3 A=2/5 B
A : B = 6 : 5
11r → 1650
1r → 150
B’s profit = 150 × 5
= Rs. 750

Q10. 4% of the selling price of an article is equal to 5% of its cost price. Again 20% of the selling price is Rs. 120 more than 22% of its cost price. The ratio of cost price & selling price is 
एक वस्तु के विक्रय मूल्य का 4%, उसके क्रय मूल्य के 5% के समान है. दोबारा विक्रय मूल्य का 20% उसके क्रय मूल्य के 22% से 120रु अधिक है. क्रय मूल्य एवं विक्रय मूल्य का अनुपात है:
(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 4 : 5
(d) 5 : 4


S10. Ans.(c)
Sol. 4/100 × S.P = 5/100 × C.P



C.P : S.P = 4 : 5

Q11. Due to 25% fall in the rate of eggs one can buy 2 dozen eggs more than before by investing Rs. 162. The original rate per dozen of the eggs is
अण्डों की दर में 25% गिरावट आने से एक व्यक्ति पहले की तुलना में 162 रु में 2 दर्जन अधिक अंडे खरीद सकता है. अण्डों की प्रति दर्जन मूल दर है:
(a) Rs. 22
(b) Rs. 24
(c) Rs. 27
(d) Rs. 30


S11. Ans.(c)
Sol. Price ratio → 4 : 3
Consumption ratio → 3 : 4
(4 – 3)r → 2 Dozen
1r → 2 Dozen
4r → 8 Dozen
3r → 6 Dozen
New Price ⇒ 162/8 ⇒ Rs. 21
Old Price ⇒ 162/6 ⇒ Rs. 27

Q12. Last year Mr. A bought two paintings. This year he sold them for Rs. 20,000 each. On one, he made a 25% profit and of the other he had a 25% loss. Then his net profit or loss is
पिछले वर्ष श्रीमान A ने दो पेंटिंग खरीदी थी. इस वर्ष वह प्रत्येक को 20,000रु में बेच देता है. इस पर उसे 25% का लाभ प्राप्त होता है और अन्य पर उसे 25% की हानि प्राप्त होती है. उसका शुद्ध लाभ या हानि है:
(a) He lost more than Rs. 2000
(b) He lost less than Rs. 2000
(c) He earned more than Rs. 2000
(d) He earned less than Rs. 2000


S12. Ans.(a)
Sol. C.P 1st painting = 20000 × 4/5= Rs. 16000
C.P of 2nd painting = 20000 × 4/3=80000/3= 26666.66 Rs.
Total C.P → 42666.66 Rs.
Total S.P → 40000 Rs.


Loss ⇒ Rs. 2666.66 

Q13. A shopkeeper sells rice at 10% profit and uses weight 30% less the actual measure. He gain percent is
एक दुकानदार 10% लाभ पर चावल बेचता है और वास्तविक लाभ से 30% कम वजन का प्रयोग करता है. उसका लाभ प्रतिशत है: 
(a) 57(2/3)%
(b) 57(1/7)%
(c) 57(2/5)%
(d) 57(3/7)%


S13. Ans.(b)
Sol. Let C.P be Rs. 100 of 1000 gm be
C.P → 1000 gm → Rs. 100
Profit of 10%, S.P ⇒ 110 Rs 
Use 30% less weight 
S.P → 700 gm → Rs. 110
S.P of 1000 gm → 110/700 × 1000
⇒1100/7
Profit ⇒ 1100/7-100
⇒400/7
Profit % ⇒ 400/(7/100)×100
⇒400/7=57 1/7%

Q14. A photographer allows a discount of 10% on the advertised price of a camera. The price (in Rs.) that must be marked on the camera, which cost him Rs. 600 to make a profit of 20% would be
एक फोटोग्राफर एक कैमरा के विज्ञापित मूल्य पर 10% की छूट देता है. कैमरा पर निश्चित की वह मूल्य (रुपये में) अंकित किया जाना चाहिए जो 20% का लाभ अर्जित करने के लिए उसे 600रु में पड़ेगा? वह है:
(a) 60
(b) 800
(c) 700
(d) 850

S14. Ans.(b)
Sol. C.P → Rs. 600
Profit % → 20%
⇒1/5
S.P → 600 × 6/5
⇒ Rs. 720
M.P × 9/10 = 720


M.P = Rs 800

Q15. A dinner set is quoted for Rs. 1500. A customer pays Rs. 1173 for it. It the customer get a series of two discounts and the rate of first discount is 15% then the rate of second discount was,
एक डिनर सेट को 1500 रुपये में अंकित किया जाता है. एक ग्राहक उसके लिए 1173 रु का भुगतान करता है. यदि ग्राहक को लगातार दो छूट प्राप्त होती हैं और पहली छूट की दर 15% है तो दूसरी छूट की दर क्या होगी? 
(a) 15%
(b) 7%
(c) 9%
(d) 8%  

S15. Ans.(d)
Sol. 
1500×17/20×((100-x)/100)=1173
100-x=1173/(15×17)×20
100-x=23460/255
100 – x = 92
x = 8%

You May also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #0BBBF3;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?