Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 15th December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. Who leads the executive of the Government of India?
भारत सरकार के कार्यकारी का नेतृत्व कौन करता है?
(a) President / राष्ट्र-पति
(b) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(c) Chief justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Attorney general/ महान्यायवादी
Solution:
The prime minister leads the executive of the Government of India.
Q2. Which of the following Article of the Indian Constitution deals with the Impeachment of the President:
भारतीय संविधान में निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद राष्ट्रपति पर महाभियोग से संबंधित है?
(a) Article 60/ अनुच्छेद
(b) Article 65/ अनुच्छेद
(c) Article 61/ अनुच्छेद
(d) Article 59/ अनुच्छेद
Solution:
Article 61 : Procedure for impeachment of the President.
Q3. The impeachment process of President of India is adopted from-
भारत के राष्ट्रपति की अपील प्रक्रिया को किस देश से अपनाया गया है?
(a) USA / अमेरीका
(b) UK/ यूके
(c) USSR / सोवियत संघ
(d) France/ फ्रांस
Solution:
The impeachment process of President of India in Indian constitution is adopted from the USA.
Q4. President of India can be removed from his office by-
भारत के राष्ट्रपति को उनके कार्यालय से किस के द्वारा हटाया जा सकता है?
(a) Parliament /संसद
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(d) Attorney general/ महान्यायवादी
Solution:
The President may be removed from office by the process called ‘Impeachment’ (Article 61 in The Constitution Of India 1949) on grounds of proven misbehavior and inefficiency. The motion for impeachment can be initiated in either house of parliament.
Q5. Which of the following Article deals with the qualifications for election as President of India?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद भारत के राष्ट्रपति चुनाव के लिए योग्यता से संबंधित है?
(a) Article 60/ अनुच्छेद
(b) Article 58/ अनुच्छेद
(c) Article 61/ अनुच्छेद
(d) Article 52/ अनुच्छेद
Solution:
Article 58 in The Indian Constitution deals with the qualifications for election as President.
Q6. What is the salary per month of the President of India?
भारत के राष्ट्रपति के प्रति माह वेतन क्या है?
(a) 5 lakh /लाख
(b) 1.5 lakh/ लाख
(c) 4 lakh/ लाख
(d) 1.10 lakh/ लाख
Solution:
The salary of the President has been increased from the current 1.5 lakh a month to 5 lakh a month. The Vice-President’s salary will increase to Rs 4 lakh a month from the existing Rs 1.10 lakh a month.
Q7. Which of the following appointment is not in the Jurisdiction of President?
निम्नलिखित में से किस की नियुक्ति राष्ट्रपति के क्षेत्राधिकार में नहीं है?
(a) Chief justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(b) Chairman of finance commission/ वित्त आयोग के अध्यक्ष
(c) Chief of army/ सेना प्रमुख
(d) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
Solution:
In the Lok Sabha, the lower House of the Indian Parliament, both Presiding Officers—the Speaker and the Deputy Speaker- are elected from among its members by a simple majority of members present and voting in the House. As such, no specific qualifications are prescribed for being elected the Speaker.
Q8. Vice-President is-
उपराष्ट्रपति –
(a) Member of Lok Sabha/लोक सभा का सदस्य
(b) Not a member of any house/ किसी भी सदन का सदस्य नहीं
(c) Member of any house/ किसी भी सदन का सदस्य
(d) Member of Rajya Sabha/ राज्य सभा के सदस्य
Solution:
The Vice-President of India is the second-highest constitutional office in India after the President.Article 63 of Indian Constitution states that “there shall be a Vice-President of India.” The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations.
Q9. Who among the following has completed two successive regimes of the Vice-President of India?
निम्नलिखित में से किसने भारत के उपराष्ट्रपति के तौर पर दो बार लगातार शासन पूरे किए हैं?
(a) S.Radhakrishnan /एस. राधाकृष्णन
(b) V.V.Giri/वी. वी गिरी
(c) B.D.Jatti/ बी. ड़ी. जत्ती
(d) M.Hidaytullah/एम. हिदायतुल्लाह
Solution:
Dr Sarvepalli Radhakrishnan who hails from Madras(Chennai), took charge of Vice President on May 13, 1952. He served as Vice President for two consecutive terms.
Q10. The Vice-President of India is elected by –
भारत के उपराष्ट्रपति किस के द्वारा निर्वाचित किया जाता है?
(a) The members of Parliament/ संसद के सदस्य
(b) Members of Rajya Sabha/राज्य सभा के सदस्य
(c) Elected members of Parliament/ संसद के निर्वाचित सदस्य
(d) Members of State Legislature and Parliament/ राज्य विधानमंडल और संसद के सदस्य
Solution:
The Vice-President is elected by an electoral college. Only the Members of Parliament (MPs) from Rajya Sabha and Lok Sabha are eligible to vote.
Q11. The Vice President of India can be removed by a resolution by the members of?
भारत के उपराष्ट्रपति को किन सदस्यों के प्रस्ताव द्वारा हटाया जा सकता है?
(a) Legislative Council / विधान परिषद
(b) Legislative Assembly/ विधान सभा
(c) Rajya Sabha /राज्य सभा
(d) Lok Sabha/लोक सभा
Solution:
The Vice President can be removed by a resolution by the members of the Rajya Sabha. To move such resolution, a 14 days’ notice is to be given. Such a resolution, though passed by the Rajya Sabha only, but must be agreeable to the Lok Sabha.
Q12. In India, Prime Minister can hold his post till, he has –
भारत में, प्रधान मंत्री कब तक अपना पद धारण कर सकते हैं?
(a) Support of armed forces/ सशस्त्र बलों का समर्थन
(b) Confidence of Rajya Sabha/ राज्य सभा का विश्वास
(c) Confidence of Lok Sabha/ लोकसभा का विश्वास
(d) Support of people/ लोगों का समर्थन
Solution:
The prime minister serves on ‘the pleasure of the president’, hence, a prime minister may remain in office indefinitely, so long as the president has confidence in him/her. However, a prime minister must have the confidence of Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India.
Q13. A person can serve as Prime Minister of India for how many maximum terms?
एक व्यक्ति भारत के प्रधान मंत्री के रूप में अधिकतम कितने वर्ष तक सेवा कर सकता है?
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) No limit/ कोई सीमा नहीं
Solution:
PM of India can serve any number of terms. Till the time they have the majority in Lok sabha ,the person could remain Prime Minister.
Q14. What is the minimum age for the post of the chief minister of any state?
किसी भी राज्य के मुख्यमंत्री के पद के लिए न्यूनतम आयु क्या है?
(a) 18
(b) 21
(c) 25
(d) 35
Solution:
To become A CM of any state he should be a citizen of India is the fundamental criteria. The individual should be at least of 25 years of age or more. Moreover, he should be a member of the state legislature.
Q15. Who has served maximum time as the Prime Minister of India?
भारत के प्रधान मंत्री के रूप में किसने अधिकतम समय के लिए सेवा करी है?
(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Indira Gandhi/इंदिरा गांधी
(c) Manmohan Singh /मनमोहन सिंह
(d) Lal Bahadur Shastri/लाल बहादुर शास्त्री
Solution:
Jawaharlal Nehru became Prime Minister of independent India on August 15, 1947 and has the distinction of being the longest serving PM, from 1947 to 1964.

               

You may also like to read:

 

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD