Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 10th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Under which article, President of India can proclaim financial emergency?
किस अनुच्छेद के तहत, भारत के राष्ट्रपति वित्तीय आपातकाल की घोषणा कर सकते हैं?
(a) Article 32/ अनुच्छेद 32
(b) Article 349/ अनुच्छेद 349
(c) Article 360/ अनुच्छेद 360
(d) Article 355/ अनुच्छेद 355

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Article 360 of the Indian Constitution states that If the President is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or credit of India or of any part of the territory there of is threatened, he may by a Proclamation make a declaration to that effect and proclaim financial emergency.

Q2. How many members of upper house (Rajya Sabha) can be nominated by President of India?
भारत के राष्ट्रपति द्वारा उच्च सदन (राज्य सभा) के कितने सदस्य को नामित किया जा सकता है
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Article 3 empowers the parliament to create new states and alter the areas, boundaries or names of existing States by making suitable law.

Q3. Which of the following Amendments is also known as the ‘Mini Constitution’ of India?
निम्नलिखित में से किस संशोधन को भारत के ‘मिनी संविधान’ के रूप में भी जाना जाता है?
(a) 7th Amendment/ संशोधन
(b) 42nd Amendment/ संशोधन
(c) 44th Amendment/ संशोधन
(d) 74th Amendment/ संशोधन

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi. This amendment brought about the most widespread changes to the Constitution in its history, and is called a “mini-Constitution”

Q4. Which of the following does not come under Fundamental Duty?
इनमें से क्या मौलिक कर्तव्य के तहत नहीं आता है
(a) To safeguard public property/ सार्वजनिक संपत्ति की रक्षा के लिए
(b)To protect and improve the natural environment/ प्राकृतिक पर्यावरण की रक्षा और सुधार करने के लिए
(c) To promote harmony / सद्भाव को बढ़ावा देने के लिए
(d) To protect freedom of speech and expression/ भाषण और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता की रक्षा के लिए

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002. Freedom of Speech and Expression comes under Fundamental right and not fundamental duties.

Q5. Who is the custodian of Contingency Fund of India?
भारत के आकस्मिक निधि के संरक्षक कौन हैं?
(a) The Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(b) Judge of Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीश
(c) The President / राष्ट्रपति
(d) The Finance Minister/ वित्त मंत्री

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The Contingency Fund of India established under Article 267 (1) of the Constitution is in the nature of an imprest (money maintained for a specific purpose) which is placed at the disposal of the President to enable him/her to make advances to meet urgent unforeseen expenditure, pending authorization by the Parliament. Thus, President of India is custodian of Contigency Fund of India.

Q6. In the Indian Parliamentary System, ‘Vote on Account’ is valid for how many months (except the year of elections)?
भारतीय संसदीय प्रणाली में, ‘वोट पर खाता’ कितने महीनों (चुनाव के वर्ष को छोड़कर) के लिए मान्य है?
(a) 2 months/ महीने
(b) 3 months/ महीने
(c) 6 months/ महीने
(d) 9 months/ महीने

Show Answer


























































S6. Ans.(a)


Sol. The Vote on Account is the special provision given to the government to obtain the vote of Parliament to withdraw money when the budget for the new financial year is not released or the elections are underway, and the caretaker government is in place. A vote on account stays valid for two months.

























































Q7. How many times a person can be elected as the President of India?
एक व्यक्ति को भारत के राष्ट्रपति के रूप में कितनी बार निर्वाचित किया जा सकता है?
(a) One time/एक बार
(b) Two times/2 बार
(c) Three times/3 बार
(d) No bar/कभी नहीं

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. There is no such limit specified in Indian Constitution. So there is no bar on number of times a person can be elected as the President of India.

Q8. Which of the following provision needs a special majority in Parliament?
निम्नलिखित में से किस प्रावधान को संसद में विशेष बहुमत की आवश्यकता है
(a) Change in Fundamental Rights/ मौलिक अधिकारों में बदलें
(b) Creation of New States/नए राज्यों का निर्माण
(c) Abolition of Legislative Councils in State/ राज्य में विधान परिषदों का उन्मूलन
(d) Rules and Procedures in Parliament/ संसद में नियम और प्रक्रियाएं

Show Answer































































S8. Ans.(a)


Sol. A special majority is needed for changing provisions of Fundamental Rights.






























































Q9. Which article can be used by the President of India to declare national emergency?
राष्ट्रीय आपातकाल घोषित करने के लिए भारत के राष्ट्रपति द्वारा किस अनुच्छेद का उपयोग किया जा सकता है
(a) Article 32/ अनुच्छेद 32
(b) Article 352/ अनुच्छेद 352
(c) Article 360/ अनुच्छेद 360
(d) Article 365/ अनुच्छेद 365

Show Answer




























































S9. Ans.(b)


Sol. Article 352 of the Indian Constitution talks about the national emergency. National emergency is imposed whereby there is a grave threat to the security of India or any of its territory due to war, external aggression or armed rebellion.



























































Q10. Which amendment of the Constitution of India increased the age of retirement of High Court judges from 60 to 62 years?
भारत के संविधान के किस संशोधन ने उच्च न्यायालय के न्यायाधीशों की सेवानिवृत्ति की आयु 60 से 62 वर्ष तक बढ़ा दी गयी है?
(a) 10th
(b) 12th
(c) 15th
(d) 245th

Show Answer





























































S10. Ans.(c)


Sol. The 15th amendment of the Constitution of India increased the age of retirement of High Court judges from 60 to 62 years.






























































Q11. Constituent Assembly of India was founded in the year ________.
भारत की संविधान सभा की स्थापना वर्ष ________ में हुई थी।
(a) 1940
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1950

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. The Constitution of India was drafted by the Constituent Assembly, and it was implemented under the Cabinet Mission Plan on 16 May 1946.
Q12. _____________ means cases that can be directly considered by the Supreme Court without going to the lower courts before that.
_____________ का अर्थ है उन मामलों से है जिन्हें सर्वोच्च न्यायालय द्वारा सीधे निचली अदालतों में जाने के बिना माना जा सकता है
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Original Jurisdiction means cases that can be directly considered by the Supreme Court without going to the lower courts before that.
Q13. ________ means that the President of India can refer any matter that is of public importance or that which involves interpretation of Constitution to Supreme Court for advice.
________ का अर्थ है कि भारत का राष्ट्रपति किसी भी मामले को सार्वजनिक महत्व के संदर्भ या संविधान की व्याख्या में सलाह के लिए सुप्रीम कोर्ट को शामिल कर सकता है
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The Supreme Court has special advisory jurisdiction in matters which may specifically be referred to it by the President of India under Article 143 of the Constitution.
Q14. “Trade unions” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule of the Constitution of India.
“ट्रेड यूनियनों” को भारत के संविधान की सातवीं अनुसूची में दी गई __________ सूची में सूचीबद्ध किया गया है
(a) Union/संघ
(b) State/राज्य
(c) Global/ वैश्विक
(d) Concurrent/ समवर्ती
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Trade unions is listed in the Concurrent list given in the Seventh Schedule of the Indian Constitution.
Q15. In which year was All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) founded?
किस वर्ष में अखिल भारतीय अन्ना द्रविड़ मुनेत्र कझागम (AIADMK) की स्थापना हुई थी?
(a) 1949
(b) 1999
(c) 1972
(d) 1997
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) is an Indian political party in the states of Tamil Nadu and Puducherry. It is currently in power in Tamil Nadu and is the third largest party in the Lok Sabha. It is a Dravidian party and was founded by M. G. Ramachandran (popularly known as MGR) on 17 October 1972 as a breakaway faction of the Dravida Munnetra Kazhagam (DMK).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD