Important Polity Questions for SSC Exam 2018: 14th January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by – सभा की विवेचना को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किसके द्वारा लाया गया था?

(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Kiran Desai/किरण देसाई
(c) K Natwar Singh/के नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi/ के. एम. मुंशी
Solution:

S1. Ans.(a) Sol. Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.

Q2. Rajya Sabha member has tenure of ______ years. राज्यसभा के सदस्य का कार्यकाल______ वर्ष होता है।

(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Solution:

S2. Ans.(b) Sol. Rajya Sabha member has tenure of 6 years.

Q3. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except – आपातकाल के दौरान निम्नलिखित मौलिक अधिकारों को निलंबित कर दिया जाता है, सिवाय -

(a) Freedom of association/ संघ की स्वतंत्रता
(b) Freedom of speech and expression/ बोलने और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता
(c) Right to Life and Personal Liberty/जीवन जीने तथा व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(d) Freedom of assembly without arms/ हथियारों के बिना सभा करने की स्वतंत्रता
Solution:

S3. Ans.(c) Sol. During an emergency Right to Life and Personal Liberty cannot be suspended.

Q4. From which of the following are the Fundamental duties adopted? निम्नलिखित में से किससे मौलिक कर्त्तव्य अपनाये गए हैं?

(a) French Constitution/फ्रांसीसी संविधान
(b) Indian Constitution/भारतीय संविधान
(c) Spanish Constitution/स्पेनिश संविधान
(d) USSR Constitution/यूएसएसआर संविधान
Solution:

S4. Ans.(d) Sol. Fundamental duties are adopted from USSR constitution.The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India.

Q5. The Rajya Sabha members retired after every _____ years. राज्यसभा के सदस्य प्रत्येक _____ वर्षों के बाद सेवानिवृत हो जाते हैं।

(a) 15
(b) 12
(c) 9
(d) 2
Solution:

S5. Ans.(d) Sol. The Rajya Sabha members are elected for a term of 6 years and one third members retired after every two years.

Q6.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in – राष्ट्रीय गान को संविधान सभा द्वारा अपनाया गया था -

(a) 24th May 1949/24 मई 1949
(b) 24th November 1949/24 नवम्बर 1949
(c) 24th January 1950/24 जनवरी 1950
(d) 24th June 1950/24 जून 1950
Solution:

S6. Ans.(c) Sol. The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.

Q7. Which country's constitution is the world's longest? किस देश का संविधान विश्व का सबसे बड़ा संविधान है?

(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) China/ चीन
(c) India/ भारत
(d) Great Britain/ ग्रेट ब्रिटेन
Solution:

S7. Ans.(c) Sol. The Indian constitution is the world's longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.

Q8. Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha? निम्नलिखित में से किसे राज्यसभा के सभापति के रूप में संबोधित किया जाता है?

(a) Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(b) Chief Justice/मुख्य न्यायधीश
(c) Vice President/ उप-राष्ट्रपति
(d) Attorney General/ महान्यायवादी
Solution:

S8. Ans.(c) Sol. The Vice-President of India is ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

Q9. All of the following are the aims of Lok Adalat, except निम्नलिखित में से सभी लोक अदालत के उद्देश्य हैं, सिवाय

(a) Secure justice to the weaker sections/ कमजोर वर्गों को सुरक्षित न्याय
(b) Mass disposal of the cases/ मामलों का सामूहिक निस्तारण
(c) Give the power to rule in the hands of the common man/ आम आदमी के हाथ में शासन करने की शक्ति देना
(d) Minimize cost and delay/ लागत और विलम्ब को कम करना
Solution:

S9. Ans.(c) Sol. Lok Adalats (people’s courts) settle dispute through conciliation and compromise. The First Lok Adalat was held in Gujarat in 1982. Lok Adalat accepts the cases pending in the regular courts within their jurisdiction which could be settled by conciliation and compromise. It doesn’t have any aim to give power to rule in hand of common man.

Q10.The Proclamation of National Emergency ceases to operate unless approved by the Parliament within राष्ट्रीय आपातकाल की उद्घोषणा को तब तक बंद नहीं किया जा सकता जब तक कि _____ में संसद द्वारा अनुमोदन प्राप्त न हो जाए।

(a) one month/ एक महिना
(b) two months/दो महीनें
(c) three months/तीन महीनें
(d) six months/ छह महीनें
Solution:

S10.Ans.(a) Sol. The proclamation of Emergency must be approved by both the Houses of Parliament within one month.

Q11.The President can declare constitutional emergency in state राष्ट्रपति राज्य में संवैधानिक आपातकाल की घोषणा कर सकते हैं:

(a) Only on the recommendation of the Union Council of Ministers/ केवल केंद्रीय मंत्रिपरिषद की सिफारिश पर
(b) Only on the recommendation of the Governor/ केवल राज्यपाल की सिफारिश पर
(c) Only on the recommendation of the council of ministers of the state/ केवल राज्य के मंत्रिपरिषद की सिफारिश पर
(d) If he is satisfied that a situation has arisen in which the government of the state cannot be carried on in accordance with the Constitution/ यदि वे संतुष्ट है कि ऐसी स्थिति उत्पन्न हो गई है जिसमें राज्य की सरकार संविधान के अनुसार कार्य नहीं कर रही है
Solution:

S11.Ans.(d) Sol. If he is satisfied that a situation has arisen in which the government of the state cannot be carried on in accordance with the Constitution.

Q12.Which one of the following three types of emergencies has been declared by the President maximum number of times? निम्नलिखित तीन प्रकार की आपातस्थितियों में से राष्ट्रपति द्वारा किस आपातकालीन स्थिति को अधिकतम बार घोषित किया गया है?

(a) National emergency/राष्ट्रीय आपातकाल
(b) State emergency/राज्य आपातकाल
(c) Financial emergency/वित्तीय आपातकाल
(d) All the three emergencies have been declared equal number of times/सभी तीनों आपातकाल स्थितियां समान संख्या में लागू की जा चुकी हैं
Solution:

S12.Ans.(b) Sol. State emergency imposed 115 times till date including in Uttarakhand in March this year. The indiscriminate use of article 356 has come down following the landmark judgment of the Supreme Court in the SR Bommai case.

Q13. Which one of the following was inserted as per Bihar Reorganisation Act (2000)? बिहार पुनर्गठन अधिनियम (2000) के अनुसार निम्नलिखित में से किसे सम्मिलित किया गया था?

(a) Uttrakhand/ उत्तराखंड
(b) Jharkhand/झारखंड
(c) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:

S13.Ans.(b) Sol. Bihar Reorganization Act, 2000 was a law passed by the parliament of India in 2000. It created the state of Jharkhand from a portion of Bihar.

Q14. Anti-defection law is given in which schedule of Indian constitution? भारतीय संविधान की किस अनुसूची में दलबदल विरोधी कानून दिया गया है?

(a) Second Schedule/दूसरी अनुसूची
(b) Tenth Schedule/दसवीं अनुसूची
(c) Third Schedule/तीसरी अनुसूची
(d) Fourth Schedule/चौथी अनुसूची
Solution:

S14.Ans.(b) Sol. The anti-defection law was passed by parliament in 1985. The 52nd amendment to the Constitution added the Tenth Schedule which laid down the process by which legislators may be disqualified on grounds of defection i.e. Anti-defection law.

Q15. Which of the following schedules of the constitution deals with the administration and control of scheduled areas as well as of scheduled tribes in states other than Assam, Meghalaya and Tripura. संविधान की निम्नलिखित अनुसूचियों में से कौन सी अनुसूची असम, मेघालय और त्रिपुरा के अलावा अन्य राज्यों में अनुसूचित जनजातियों के साथ अनुसूचित क्षेत्रों के प्रशासन और नियंत्रण से संबंधित है।

(a) 3rd and 4th schedule/तीसरी और चौथी अनुसूची
(b) 7th and 8th schedule/ सातवीं और आठवीं अनुसूची
(c) 5th schedule/पांचवीं अनुसूची
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

S15.Ans(c) Sol. The Fifth Schedule of the Constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except the four states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

               



You may also like to read:
    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?