Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 8th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament? संसद के दोनों सदनों के संयुक्त सत्र को कौन आमंत्रित कर सकता है

The President/ राष्ट्रपति
The Prime Minister/ प्रधानमंत्री
The Lok Sabha अध्यक्ष / लोकसभा अध्यक्ष
The vice President/ उपराष्ट्रपति
Solution:

As per Article 108 the joint sitting of the Parliament is called by the President and is presided over by the Speaker or, in his absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha or in his absence, the Deputy-Chairman of the Rajya Sabha.

Q2. No confidence Motion against the Union Council of Ministers can be initiated- केंद्रीय मंत्रिपरिषद के खिलाफ अविश्वास प्रस्ताव कहाँ पेश किया जा सकता है

in the Rajya Sabha only/ केवल राज्यसभा में
in the Lok Sabha only/ केवल लोकसभा में
Both in the Rajya Sabha and the Lok Sabha/ Both in the Rajya Sabha and the Lok Sabha/राज्यसभा और लोकसभा दोनों में
in the State Assemblies/ राज्य सभाओं में
Solution:

A no-confidence motion can be moved by any member of the House. It can be moved only in the Lok Sabha and not Rajya Sabha. Rule 198 of the Rules of Procedure and conduct of Lok Sabha specifies the procedure for moving a no-confidence motion.

Q3. A Money Bill in the Indian Parliament can be introduced only with the recommendation of the – भारतीय संसद में एक धन विधेयक केवल किसकी सिफारिश के साथ पेश किया जा सकता है-

President / राष्ट्रपति
Prime Minister/ प्रधान मंत्री
Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
Union Finance Minister/ केंद्रीय वित्त मंत्री
Solution:

Article 110 of the Constitution of India deals with the Money Bill.

Q4. Sikkim was made an integral part of India under the – किसके तहत सिक्किम को भारत का एक अभिन्न अंग बनाया गया था?

36th Amendment / 36 वां संशोधन
39th Amendment/39 वां संशोधन
40th Amendment / 40 वां संशोधन
42nd Amendment/42 वां संशोधन
Solution:

According to 36th amendment on 16 May 1975, Sikkim became the 22nd state of the Indian Union, and the monarchy was abolished. To enable the incorporation of the new state, the Indian Parliament amended the Indian Constitution.

Q5. The power to curve out a new State is vested in – एक नए राज्य को बनाने की शक्ति से कौन निहित है-

The Parliament/ संसद
The President/ राष्ट्रपति
The Council of Ministers/ मंत्रिपरिषद
State’s Reorganisation Commission/ राज्य के पुनर्गठन आयोग
Solution:

Article 3 of the Indian Constitution provides for the creation of a new state through a bill tabled in Parliament on the President's recommendation after consultations with the legislatures of the affected states.

Q6. How many types of writs can be issued by the Supreme Court? सुप्रीम कोर्ट द्वारा कितने प्रकार के प्रादेश (writs)जारी किए जा सकते हैं

2
3
5
6
Solution:

There are five types of Writs - Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Certiorari and Quo warranto.

Q7. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution? न्यायपालिका को संविधान का संरक्षक क्या बनाता है

Independence / स्वतंत्रता
Service conditions/ सेवा की स्थिति
Salary/ वेतन
Judicial Review/ न्यायिक समीक्षा
Solution:

The power of Judicial Review is incorporated in Articles 226 and 227 of the Constitution insofar as the High Courts are concerned. In regard to the Supreme Court Articles 32 and 136 of the Constitution, the judiciary in India has come to control by judicial review every aspect of governmental and public functions.

Q8. In the Supreme Court of India, the number of Judges including the Chief Justice is now भारत के सुप्रीम कोर्ट में, मुख्य न्यायाधीश समेत न्यायाधीशों की संख्या अब कितनी है?

20
25
24
31
Solution:

The list is ordered according to seniority. There are currently 25 judges (including Chief Justice of India) against a maximum possible strength of 31. As per the Constitution of India, judges of the Supreme Court retire at age 65. Justice Dipak Misra is the current and 45th head.

Q9. On which of the following ground can a judge of the Supreme Court be impeached? निम्नलिखित में से किस आधार पर सुप्रीम कोर्ट के एक न्यायाधीश को अभियोग किया जा सकता है (1) Violation of the Constitution/ संविधान का उल्लंघन (2) Proved misbehavious/ प्रमाणित दुर्व्यवहार (3) In capacity to act as a judge/ न्यायाधीश के रूप में कार्य करने की क्षमता में Select the correct answer using the code given below नीचे दिए गए कोड का उपयोग कर सही उत्तर का चयन करें

1 only /केवल 1
2 only /केवल 2
1, 2, and 3/1, 2, और 3
2 and 3 only/केवल 2 और 3
Solution:

The procedure relating to the removal of a judge of the Supreme Court is regulated by the Judges Inquiry Act,1968, by the process of impeachment. There are two grounds for removal - proved misbehaviour or incapacity.

Q10. Acting Chief justice of the Supreme Court in India is appointed by the— भारत में सुप्रीम कोर्ट के कार्यवाहक मुख्य न्यायाधीश को किसके द्वारा नियुक्त किया जाता है

Chief Justice of Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के मुख्य न्यायाधीश
Prime Minister/ प्रधान मंत्री
President / राष्ट्रपति
Law Minister/ कानून मंत्री
Solution:

Article 124 of the Constitution of India provides for the manner of appointing judges to the Supreme Court. CJI appointed by the President of India.

Q11. Who of the following is present Chief Justices of India? निम्नलिखित में से कौन भारत के मुख्य न्यायाधीश हैं?

Justice Dipak Misra/ न्यायमूर्ति दीपक मिश्रा
Justice Ranjan Gogoi / न्यायमूर्ति रंजन गोगोई
Justice R. M. Lodha/ न्यायमूर्ति आर एम लोढा
Justice Jagdish Singh Khehar/ न्यायमूर्ति जगदीश सिंह खेहर
Solution:

The present CJI is Justice Dipak Misra and is the 45th CJI.

Q12. Under which Article of the constitution of India can the President of India be impeached भारत के संविधान के किस अनुच्छेद के तहत भारत के राष्ट्रपति को अभियोग किया जा सकता है?

Article 61/ अनुच्छेद 61
Article 75, / अनुच्छेद 75
Article 76, / अनुच्छेद 76
Article 356/ अनुच्छेद 356
Solution:

Article 61 deals with the procedure for impeachment of the President.

Q13.What are the qualifications of a judge of the High Court? उच्च न्यायालय के एक न्यायाधीश की योग्यता क्या हैं?

Should have been a judge for 10 years of Subordinate court under the Judicial Service of the State/ राज्य की न्यायिक सेवा के तहत 10 साल की अधीनस्थ अदालत के का जज होना चाहिए
Should have been an Advocate for 10 years in a High Courts in India/ भारत के उच्च न्यायालयों में 10 वर्षों के लिए एक वकील होना चाहिए
Either (a) or (b) / या (a)तो या (b)
None of these/ इनमे से कोई नहीं
Solution:

Appointment and conditions of the office of a Judge of a High Court detailed in article 217.

Q14.Current Comptroller and Auditor general of India is— भारत के वर्तमान नियंत्रक और महालेखापरीक्षक कौन है

VN Kaul/ वीएन कौल
Vinod Rai / विनोद राय
Rajiv Mehrishi / राजीव मेहरिशी
Shashi Kant Sharma/ शशि कांत शर्मा
Solution:

The CAG is mentioned in the Constitution of India under Article 148 – 151. The current CAG of India is Rajiv Mehrishi, who assumed office on 25 September 2017.

Q15. Which of the following States can nominate two women members to the Legislative Assembly? निम्नलिखित में से कौन सा राज्य विधानसभा में दो महिला सदस्यों को नामांकित कर सकता है?

Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Jammu and Kashmir/ जम्मू-कश्मीर
Kerala/ केरल
Solution:

The Governor of J&K has the power to nominate two women as members of the Assembly if he is of the opinion that women are not adequately represented in the house.

               


You may also like to read:


 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD