Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 20 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. In Indian Constitution idea of establishing social and economic democracy through a welfare state contained in –
भारतीय संविधान में कल्याणकारी राज्य के माध्यम से सामाजिक और आर्थिक लोकतंत्र की स्थापना का विचार किसमें निहित है-
(a) Fundamental Rights/ मौलिक अधिकार
(b) Directive Principles of State Policy/ राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(c) Preamble of the constitution/ संविधान की प्रस्तावना
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Part IV of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy which are guidelines for the framing of laws by the government. They also aim to establish social and economic democracy through a welfare state.
Q2. The Directive Principles of State Policy, embodied in?
राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत किस में शामिल है?
(a) Part-III /भाग- III
(b) Part –IV/ भाग- IV
(c) Part-I / भाग- I
(d) Part-II/ भाग- II
Solution:
The Directive Principles of State Policy, embodied in Part IV of the Constitution, are directions given to the state to guide the establishment of an economic and social democracy, as proposed by the Preamble.
Q3. Who has described the Directive Principles of State Policy as ‘a cheque payable by the bank concerned at its own convenience’?
किसने राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों को 'अपनी सुविधा पर संबंधित बैंक द्वारा देय चेक' के रूप में वर्णित किया है?
(a) K.T.Shah /के. टी. शाह
(b) K.M.Munshi/के. एम. मुंशी
(c) B.R.Ambedkar /बी. आर. आंबेडकर
(d) Austin/ऑस्टिन
Solution:
Prof. K.T. Shah described the Directive Principles of State Policy as ‘a cheque payable by the bank concerned at its convenience.’
Q4. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution in 1976 by?
1976 में नागरिकों के मौलिक कर्तव्यों को संविधान में किस संशोधन द्वारा जोड़ा गया था?
(a) 22nd Amendment/22 वां संशोधन
(b) 32nd Amendment/32 वां संशोधन
(c) 40th Amendment/40 वां संशोधन
(d) 42nd Amendment /42 वां संशोधन
Solution:
The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.
Q5. Which Article of the Indian constitution provides for the employer to give maternity benefits to its employees?
भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद नियोक्ता को अपने कर्मचारियों को मातृत्व लाभ प्रदान करता है?
(a) Article-42/ अनुच्छेद -42
(b) Article-12/ अनुच्छेद -12
(c) Article-43 / अनुच्छेद -43
(d) Article-40/ अनुच्छेद -40
Solution:
Article 42 in The Constitution Of India - Provision for just and humane conditions of work and maternity relief The State shall make provision for securing just and humane conditions of work and for maternity relief.
Q6. Article-40 of the Indian Constitution deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद-40 किस से संबंधित है?
(a) Equal justice and free legal aid/ समान न्याय और मुफ्त कानूनी सहायता
(b) Living wage, etc., for workers/ श्रमिकों के लिए जीवित मजदूरी आदि
(c) Organization of village panchayats / गांव पंचायतों का संगठन
(d) Participation of workers in management of industries/ उद्योगों के प्रबंधन में श्रमिकों की भागीदारी
Solution:
Article 40:Organization of village panchayats-The State shall take steps to organise village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government.
Q7. Article 44 of Indian Constitution is related to?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 44 किस से संबंधित है?
(a) Uniform Civil Code/ समान नागरिक संहिता
(a) Equal justice and free legal aid/ समान न्याय और मुफ्त कानूनी सहायता
(b) Living wage, etc., for workers/ श्रमिकों के लिए जीवित मजदूरी आदि
(c) Organization of agriculture and animal husbandry/ कृषि और पशुपालन संगठन
Solution:
Article 44 {Uniform civil code for the citizen}
The State shall endeavour to secure for the citizens a Uniform Civil Code throughout the territory of India.
Q8. The 11th Fundamental Duty was added to the Constitution of India by the 86th constitutional amendment in?
11 वें मौलिक कर्तव्य को 86 वें संवैधानिक संशोधन द्वारा भारत के संविधान में कब जोड़ा गया था?
(a) 2002
(b) 2010
(c) 2008
(d) 2005
Solution:
The 11th Fundamental Duty, which states that every citizen “who is a parent or guardian, to provide opportunities for education to his child or, as the case may be, ward between the age of six and fourteen years” was added by the 86th constitutional amendment in 2002.
Q9. Each candidate for President of India election has to make a security deposit of ?
भारत के राष्ट्रपति चुनाव के लिए प्रत्येक उम्मीदवार को कितनी सुरक्षा राशि जमा करनी होती है?
(a) Rs. 10,000/रूपए
(b) Rs. 15,000/ रूपए
(c) Rs. 25,000/ रूपए
(d) Rs. 20,000/ रूपए
Solution:
Each candidate for President of India election has to make a security deposit of Rs. 15,000 in the Reserve Bank of India.
Q10. What is the retirement age of the President?
राष्ट्रपति की सेवानिवृत्ति आयु क्या है?
(a) 70
(b) 75
(c) 80
(d) No age limit/ कोई आयु सीमा नहीं
Solution:
There is no age limit for the retirement of the President of India. According to Article 56 the Office of the president falls vacant in the following scenarios:
-On the expiry of their term.
-By reason of death.
-By reason of resignation.
-Removal by supreme court.
-Removal by impeachment.
Q11. President can forward his resignation to whom?
राष्ट्रपति किसे अपना इस्तीफा अग्रेषित कर सकता हैं?
(a) Speaker of Lok Sabha / लोकसभा के अध्यक्ष
(b) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(c) Vice-president/ उपराष्ट्रपति
(d) Chief justice of supreme court/ सर्वोच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
Solution:
According to Article 56(a)- the President may, by writing under his hand addressed to the Vice President, resign his office.
Q12. An election to fill the vacancy in office of President occurring due to his death, resignation or impeachment or otherwise, shall be held within how much time?
राष्ट्रपति के कार्यालय में उनकी मृत्यु, इस्तीफा या छेड़छाड़ या अन्यथा होने के कारण रिक्ति भरने के लिए चुनाव कितने समय के अंतर्गत हो जाना चाहिए?
(a) 3 months/महीने
(b) 12 months / महीने
(c) 6 months/ महीने
(d) 8 months/ महीने
Solution:
Under normal circumstances, election process to fill the vacancy caused by expiration of the term of office of President which is of 5 years, shall be completed before Expiration of that term. But an election to fill the vacancy in office of President occuring due to his death, resignation or impeachment or otherwise, shall be held within 6 months from the date of occurance of such vacancy.
Q13. The president of India Addresses parliament after the general elections and also at the beginning of the first session every year as per-
किस अनुच्छेद के तहत भारत के राष्ट्रपति आम चुनावों के बाद और प्रत्येक वर्ष संसद के पहले सत्र को संबोधित करते है?
(a) Article 87/ अनुच्छेद 87
(b) Article 84/ अनुच्छेद 84
(c) Article 80/ अनुच्छेद 80
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Article 87 in The Constitution Of India deals with Special address by the President- At the commencement of the first session after each general election to the House of the People and at the commencement of the first session of each year the President shall address both Houses of Parliament assembled together and inform Parliament of the causes of its summons.
Q14. Rashtrapati Bhavan was built in-
राष्ट्रपति भवन का निर्माण कब किया गया था?
(a) 1852
(b) 1929
(c) 1947
(d) 1910
Solution:
Rashtrapati Bhawan, formerly known as Viceroy’s House, is the official residence of President of India located in New Delhi. Its architect was Edwin Landseer Lutyens. The last stone was laid by Lord Irwin, Viceroy and Governor-General of India and the first occupant of the newly constructed Viceroy’s House on April 6, 1929.
Q15. According to which of the following Article Prime Minister is declared as the head of the Council of Ministers?
निम्नलिखित अनुच्छेद के अनुसार प्रधान मंत्री को मंत्रिपरिषद के प्रमुख के रूप में घोषित किया गया है?
(a) Article 75/ अनुच्छेद 75
(b) Article 84/ अनुच्छेद 84
(c) Article 74/ अनुच्छेद 74
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
According to the Article-74, Prime Minister is the head of Council of Ministers. He presides over the meetings of Council of Ministers and decides the agenda and venue of the meeting too.

               



You may also like to read: