Important Polity Questions for RRB JE Exam 2018: 7th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following article deals with the Oath or affirmation by Judges of High Courts?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद उच्च न्यायालय के न्यायाधीशों के शपथ या पुष्टि से संबंधित है?
(a) Article 211/ अनुच्छेद 211
(b) Article 200/ अनुच्छेद 200
(c) Article 218/ अनुच्छेद 218
(d) Article 219/ अनुच्छेद 219

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Article 219 in The Constitution Of India deals with the Oath or affirmation by Judges of High Courts.

 

Q2. The principal court of civil jurisdiction at a district level is-
जिला स्तर पर नागरिक अधिकार क्षेत्र का प्रमुख न्यायालय __________ है.
(a) Lower Court/ निचला न्यायालय
(b) High Court/ उच्च न्यायालय
(c) District Court/ जिला अदालत
(d) Tribunals/ न्यायाधिकरण

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The District Courts of India are presided over by a judge. This is the principal court of civil jurisdiction. They administer justice in India at a district level.

 

Q3. The exclusive original jurisdiction of the Supreme Court extends to any dispute between-
सर्वोच्च न्यायालय का अनन्य मूल क्षेत्राधिकार किस विवाद के बीच विस्तृत होता है?
(a) the Government of India and one or more States/ भारत सरकार और एक या अधिक राज्य
(b) the Government of India and any State or States on one side and one or more States on the other/ भारत सरकार और किसी भी राज्य या राज्य के एक तरफ और दूसरे तरफ़ एक या अधिक राज्य
(c) two or more States/दो या अधिक राज्य
(d) All of the above/ ऊपर के सभी

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Supreme Court’s exclusive original jurisdiction extends to any dispute between the Government of India and one or more States or between the Government of India and any State or States on one side and one or more States on the other or between two or more States, if and insofar as the dispute involves any question (whether of law or of fact) on which the existence or extent of a legal right depends.

 

Q4. The age of the retirement of the judges of the High Courts was raised to 62 in –
उच्च न्यायालयों के न्यायाधीशों की सेवानिवृत्ति की आयु बढ़ाकर 62 कब कर दी गई थी?
(a) 1960
(b) 1963
(c) 1970
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Section 4 of the Constitution (Fifteenth Amendment) Act, 1963, amended the retirement age of a high court judge from the earlier 60 years to 62 years.

Q5. Gram Sabha consists of all the adult members of a village above the age of –
ग्राम सभा में किस आयु से ऊपर के गाँव के सभी वयस्क सदस्य होते हैं?
(a) 25
(b) 20
(c) 18
(d) 30

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The Gram Sabha is a meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat. This could be only one village or a few villages. In some states, as in the example above, a village meeting is held for each village. Anyone who is 18 years old or more and who has the right to vote is a member of the Gram Sabha.

Q6. Who is the head of Municipal Corporation?
नगर निगम का प्रमुख कौन होता है?
(a) Chief Minister / मुख्यमंत्री
(b) Sarpanch/सरपंच
(c) Governor / राज्यपाल
(d) Mayor/ मेयर

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Mayor, in modern usage, the head of a municipal government.

 

Q7. Match the followings-
निम्नलिखित को मिलाएं-
Union Territory             Jurisdiction (High Court)
केंद्र शासित प्रदेश               अधिकार – क्षेत्र (उच्च न्यायालय)
A. Puducherry / पुडुचेरी                    1. Kerala/ केरल
B. Andaman and Nicobar Islands/   2. Mumbai/ मुंबई
अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
C. Lakshadweep/ लक्षद्वीप                  3. Madras/मद्रास
D. Daman and Diu/ दमन और दीव       4. Calcutta/कलकत्ता
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 4 2
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Puducherry falls under jurisdiction of Madras High Court, Andaman and Nicobar under Calcutta High Court, Lakshadweep under Kerala High Court, Dadra and Nagar Haveli along with Daman and Diu under Bombay High Court. Delhi is the only Union Territory which has an independent High Court as Delhi High Court.

 

Q8. Which of the following constitutional Amendments also known as Nagarpalika Act-
निम्नलिखित में से कौन सा संवैधानिक संशोधन नगरपालिका अधिनियम के रूप में भी जाना जाता है
(a) 73rd
(b) 74th
(c) 71st
(d) 72nd

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Constitution (Seventy Forth Amendment) Act, 1992 has introduced a new Part IXA in the Constitution, which deals with Municipalities in an article 243 P to 243 ZG. This amendment, also known as Nagarpalika Act, came into force on 1st June 1993.

 

Q9. Emergency Provisions are contained in which Part of the Indian constitution –
आपातकालीन प्रावधान भारतीय संविधान के किस भाग में निहित हैं?
(a) 3rd
(b) 19th
(c) 18th
(d) 9th

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Emergency Provisions are contained in Part Eighteen of the Constitution of India.

 

Q10. ‘Transfer of certain cases to High Court’ is related to which article of the Indian Constitution?
‘कुछ मामलों को उच्च न्यायालय में स्थानांतरित करना’ भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद से संबंधित है?
(a) Article-227/ अनुच्छेद 227
(b) Article-228 / अनुच्छेद 228
(C) Article-220/ अनुच्छेद 220
(d) Article-232/ अनुच्छेद 232

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Article 228 in The Constitution Of India deals with the Transfer of certain cases to High Court.



Q11. Who was serving as the President of India at the time of emergency in 1975?
1975 में आपातकाल के समय भारत के राष्ट्रपति के रूप में कौन सेवा कर रहा था?
(a) Morarji Desai /मोरारजी देसाई
(b) Fakhruddin Ali Ahmed/फखरुद्दीन अली अहमद
(c) V P Singh /वी. पी. सिंह
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. The Indian Emergency of 25th June 1975-21st March 1977 was a 21 month period, when President Fakhruddin Ali Ahmed, upon advice by Prime Minister Indira Gandhi, declared a state of emergency under Article 352 of the Constitution of India..
Q12. The Indian Emergency which was started on 25th June 1975 lasted till-
25 जून 1975 को शुरू हुआ भारतीय आपातकाल कब तक चला?
(a) 23rd March, 1976/23 मार्च 1976
(b) 21st March, 1977/21 मार्च 1977
(c) 20th March, 1977/20 मार्च 1977
(d) 21st March, 1974/21 मार्च 1974
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. The Indian Emergency of 25th June 1975-21st March 1977 was a 21 month period.
Q13. The principal bench of High Court of Madhya Pradesh is located in-
मध्य प्रदेश के उच्च न्यायालय का मुख्य बेंच कहाँ स्थित है?
(a) Bhopal /भोपाल
(b) Indore/इंदौर
(c) Gwalior/ ग्वालियर
(d) Jabalpur/जबलपुर
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The High Court of Madhya Pradesh at Jabalpur then became High Court for the successor state of Madhya Pradesh.
Q14. The constitution of State Election Commissions and appointment of State Election Commissioners are contemplated to superintend, direct and control the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of elections to Panchayats and Municipalities under which constitutional amendments?
राज्य चुनाव आयोगों का गठन और राज्य निर्वाचन आयुक्तों की नियुक्ति को किस संविधान संशोधन के तहत पंचायतों और नगर पालिकाओं के लिए निर्वाचक नामावली की तैयारी, और प्रत्यक्ष और नियंत्रित करने के लिए अधीक्षक को निर्देशित किया जाता है?
(a) 73rd
(b) 74th
(c) 78th
(d) Both (a) and (b)/ (a) और (b) दोनों
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. The provision of the Constitution (Seventy-third Amendment) Act, 1992 and the Constitution (Seventy-fourth Amendment) Act, 1992, whereunder, the constitution of State Election Commissions and appointment of State Election Commissioners are contemplated to superintend, direct and control the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of elections to Panchayats and Municipalities.
Q15. What is the meaning of “Public Interest Litigation”?
“जनहित याचिका” का अर्थ क्या है?
(a) A case brought by anyone to court involving public interest. / किसी के द्वारा जनहित से जुड़े मामले को अदालत में लाया गया
(b) A case brought by victim to court, involving public interest./ पीड़ित द्वारा अदालत में लाया गया मामला, जिसमें जनहित भी शामिल है
(c) Anything of public interest/ जनहित की कोई भी बात
(d) A directive issued by Supreme Court involving public interest/ सुप्रीम कोर्ट द्वारा जनहित को शामिल करते हुए एक निर्देश जारी किया गया
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. In Indian law, public interest litigation means litigation for the protection of the public interest.