Important Polity Questions for RRB JE Exam 2018: 25th January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. By the Constitution of India, at the state level the executive power of the State is vested in –
भारत के संविधान द्वारा, राज्य स्तर पर राज्य की कार्यकारी शक्ति _________ को निहित है?
(a) Chief Minister / मुख्यमंत्री
(b) Council of Ministers/ मंत्रिमंडल
(c) Governor/ राज्यपाल
(d) Chief Justice of High Court/ उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश

Show Answer
Ans.(c)
Sol. At the state level, there is a Governor in whom the executive power of the State is vested by the Constitution. But the Governor acts as a nominal head, and the real executive powers are exercised by the Council of Ministers headed by the Chief Minister. The Governor of a State is appointed by the President of India.

Q2. A money bill passed by the Vidhan sabha when sent to the Vidhan Parishad, it has to return the bill within-
विधान सभा द्वारा पारित एक धन विधेयक जब विधान परिषद में भेजा जाता है, तो उसे यह बिल कितने समय में वापस करना होता हो?
(a) 14 days/14 दिन
(b) 3 weeks/3 हफ्ते
(c) 21 Days/21 दिन
(d) 10 days/10 दिन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. After a money bill is passed by the Vidhan Sabha, it is sent to the Vidhan Parishad. It has to return this bill within 14 days with, or without, its recommendations. The Vidhan Sabha may either accept or reject its recommendations. 

Q3. Which of the following is correct in case of the Governor of the state-
राज्य के राज्यपाल के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
1. The Governor can reserve a bill passed by the state legislature for president’s assent./ राज्यपाल राष्ट्रपति की सहमति के लिए राज्य विधायिका द्वारा पारित विधेयक को आरक्षित कर सकता है
2. The Governor have the power to pardon death sentences and sentences spelt out by martial courts./ राज्यपाल को मौत की सजा और मार्शल अदालतों द्वारा सुनाए गए वाक्यों को माफ करने की शक्ति है
3. The Governor can recommend the president about the failure of the constitutional machinery in the state. / राज्यपाल राष्ट्रपति को राज्य में संवैधानिक मशीनरी की विफलता के बारे में सिफारिश कर सकते हैं
4. The Governor can dissolve the legislative assembly if the chief minister advices him/ मुख्यमंत्री द्वारा सलाह देने पर राज्यपाल विधान सभा को भंग कर सकता है
(a) 2,3 and 4 /2,3 और 4
(b) 1,2 and 4/1,2 और 4
(c) 1,2 and 3 /1,2 और 3
(d) 1,3 and 4/1,3 और 4

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Governor has the power to grant pardons, commute, remit, respite and reprieve any sentence given to a person for an offence against a law that comes under the executive power of the state. In other words, any sentence of imprisonment pronounced by a court in the state can be pardoned by the Governor. However, the Governor will not have the power to pardon death sentences and sentences spelt out by martial courts.

Q4. The definition of “Money Bill” is given in which Article of The Constitution of India?
“मनी बिल” की परिभाषा भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में दी गई है?
(a) Article 123/ अनुच्छेद 123
(b) Article 110 / अनुच्छेद 110
(c) Article 100/ अनुच्छेद 100
(d) Article 352/ अनुच्छेद 352

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The definition of “Money Bill” is given in Article 110 of The Constitution of India.

Q5. The oath or Affirmation of the Governor of the state is given in Article-
राज्य के राज्यपाल की शपथ या पुष्टि किस अनुच्छेद में दी गई है?
(a) Article 153/ अनुच्छेद 153
(b) Article 155/ अनुच्छेद 155
(c) Article 159/ अनुच्छेद 159
(d) Article 158/ अनुच्छेद 158

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Article 159 – Every Governor and every person discharging the function of the Governor shall make a subscribe an oath or Affirmation.

Q6. Who served for the longest period of time as the Chief Minister of a state-
किसी राज्य के मुख्यमंत्री के रूप में सबसे लंबे समय तक सेवा करने वाले व्यक्ति हैं-
(a) Pawan Kumar Chamling/ पवन कुमार चामलिंग
(b) Bhairon Singh Shekhavat/ भैरों सिंह शेखावत
(c) Jyoti Basu / ज्योति बसु
(d) Devi Lal/देवी लाल

Show Answer








































Ans.(a)


Sol. Pawan Kumar Chamling made history on April 29, 2018, becoming the longest-serving Chief Minister in the country when he surpassed the record set by the late Jyoti Basu.







































Q7. Governor of an Indian state draws ordinance making power from which Article  –
भारतीय राज्य के राज्यपाल किस अनुच्छेद से अध्यादेश बनाने की शक्ति प्राप्त करते हैं?
(a) Article 123/ अनुच्छेद 123
(b) Article 213 / अनुच्छेद 213
(c) Article 158/ अनुच्छेद 158
(d) Article 211/ अनुच्छेद 211

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Article 213-The Governor may promulgate the ordinances under certain circumstances.

Q8. How many legislative assembly seats are in Delhi-
दिल्ली में कितनी विधानसभा सीटें हैं?
(a) 60
(b) 70
(c) 40
(d) 50

Show Answer













































Ans.(b)


Sol. The Legislative Assembly of Delhi, also known as Delhi Vidhan Sabha, is a unicameral law making body of the National Capital Territory of Delhi, one of the 7 union territories in India. It is situated at Delhi, the state capital of Delhi, with 70 Members of the Legislative Assembly (MLA).














































Q9. Article-211 of the Indian Constitution “Restriction on discussion in the Legislature” deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद -211 “विधानमंडल में चर्चा पर प्रतिबंध” किस से संबंधित है?
(a) The Directive Principles of State Policy/ राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(b) The Union Government/ केंद्र सरकार
(c) The fundamental rights of the Indian Citizen/ भारतीय नागरिक के मौलिक अधिकार
(d) The State Government / राज्य सरकार

Show Answer












































Ans.(d)


Sol. Article 211 in The Constitution Of India says that Restriction on discussion in the Legislature No discussion shall take place in the Legislature of a State with respect to the conduct of any Judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties.











































Q10. Members of the Jammu and Kashmir State Legislative Assembly are elected for a term of-
जम्मू और कश्मीर राज्य विधान सभा सदस्य का कार्यकाल कितने समय के लिए होता हैं?
(a) Six years/ छ: वर्ष
(b) Five years/पांच वर्ष
(c) Four years /चार वर्ष
(d) Seven years/ सात वर्ष

Show Answer










































Ans.(a)


Sol. Members of the Legislative Assembly are elected for a six-year term. The seats are filled by direct election. The assembly may be dissolved before the completion of the six-year term by the Governor upon the advice of the Chief Minister of Jammu and Kashmir.











































Q11. The Legislative Assembly consists of members not more than –
विधान सभा में अधिकतम कितने सदस्य होते हैं?
(a) 350
(b) 600
(c) 500
(d) 750

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Legislative Assembly consists of not more than 500 members and not fewer than 60.
Q12. When no party has a clear-cut majority in the Legislature in such situation the Governor-
जब किसी भी दल के पास स्पष्ट बहुमत नहीं होता है ऐसी स्थिति में राज्यपाल –
(a) Takes the advice of former Chief Minister/ पूर्व मुख्यमंत्री की सलाह लेता है
(b) Takes the advice of the Prime Minister/ प्रधान मंत्री की सलाह लेता है
(c) Takes the advice of the President of India/ भारत के राष्ट्रपति की सलाह लेता है
(d) Uses his own discretion/ अपने विवेक का उपयोग करता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Governor uses his discretion in the appointment of the Chief Minister, where after the General Assembly elections, no single party or group commands absolute majority. 
Q13. The Governor from time to time summon and prorogue the House and dissolve the Legislative Assembly under Article–
राज्यपाल समय-समय पर सदन को बुलाता है और उसका प्रचार करता है और किस अनुच्छेद के तहत विधान सभा को भंग करता है?
(a) Article 167 / अनुच्छेद 167
(b) Article 168/ अनुच्छेद 168
(c) Article 170 / अनुच्छेद 170
(d) Article 174/ अनुच्छेद 174
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Article 174-The Governor shall from time to time summon and prorogue the House and dissolve the Legislative Assembly.
Q14. What can be the maximum strength of state legislative council?
राज्य विधान परिषद की अधिकतम क्षमता कितनी हो सकती है?
(a) Half of concerned legislative assembly/ संबंधित विधान सभा का आधा भाग
(b) 1/3rd of concerned legislative assembly/संबंधित विधान सभा का एक तिहाई हिस्सा
(c) 1/4th of concerned legislative assembly/संबंधित विधानसभा का एक चौथाई हिस्सा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The strength of any council shall not exceed 1/3rd of the strength of the state assembly.
Q15. How many members are nominated by Governor in legislative council?
विधान परिषद में राज्यपाल द्वारा कितने सदस्य मनोनीत किए जाते हैं?
(a) 12
(b) 6
(c) 1/6th of total strength of house / सदन की कुल क्षमता का एक छठा हिस्सा
(d) 1/12th of total strength of house/ सदन की कुल क्षमता का 1/12वां हिस्सा
Show Answer









































Ans.(c)


Sol. One sixth of legislative council’s membership is nominated by the Governor. Remaining members are elected by the local governing bodies among the persons who have excelled in Science, Arts, Social service and other activities. The size of Vidhan Parishad (Legislative Council) cannot be more than one-third the membership of Vidhan Sabha.












































Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD