Important Physics Quiz For Railway



1) “Which of the following waves can propagate in a vacuum and select the correct answer using the codes given below the list? 

I. Radio waves 
II. Light wave 
III. X-ray 
IV. Ultrasonic sound Codes:”
(a) I, II, III and IV
(b) I, II and III
(b) I, II and III
(b) I, II and III

2) A cold soft drink is kept on balance. When the cap is opened, then the weight

(a) increases
(b) decreases
(c) first increase then decrease
(d) remains same

3) ” Assertion (A) In an elastic collision of two billiard balls, the total KE is not conserved during the short time of collision of the balls. 
Reason (R) Energy spent against friction does not follow the law of conservation of energy.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

4) When a red glass is heated in dark room it will seem
(a) black
(b) green
(c) yellow
(d) red

5) “How is the pressure cooker work? “
(a) Heat cannot escape from the cooker
(b) Low pressure inside the cooker rises the boiling point of water
(c) High pressure inside the cooker rises the boiling point of water
(d) Steam inside the cooker makes food to cook with ease

6) Which of the Following is/ are the unit of energy?. 
I. Calorie 
II. Joule 
III. Electric-volt 
IV. Watt 
Select the answer by using the codes given below?.
(a) I, II, III and IV
(b) I, II and III
(c) II III and IV
(d) Only IV

7) “Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?. “
(a) Isaac Newton
(b) James Clerk Maxwell
(c) Albert Einstein
(d) Werner Heisenberg

8) “A thin pin of iron can be made to float on water-drinking in a bowl. This phenomenon is due to the “
(a) Surface tension of water
(b) Viscous nature of water
(c) Presence of ionic bonds in water molecules
(d) Presence of covalent bonds in water molecules

9) “Consider the following metals 
I. Uranium 
II. Plutonium 
Which of the following metals given above is/are used in making nuclear weapons? “
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II

10) “Which one of the following can convert the alternating current into direct current?. “
(a) Transformer
(b) Motor
(c) Dynamo
(d)Rectifier

Answer 
1. B
2. C
3. C
4. B
5. C
6. B
7. B
8. A
9. C
10.D



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD