Important Mathematics Questions For RRB Group D/ ALP : 12th September 2018(Solutions)


Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 10 questions of mathematics. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 10 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.


Q1. A bank offers 10% compound interest per half year. A customer deposits Rs. 5200 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have profit by way of interest is:
एक बैंक प्रति छमाही 10% चक्रवृद्धि ब्याज देता है. एक ग्राहक वर्ष की 1 जनवरी और 1 जुलाई को प्रत्येक 5200 रु जमा करता है. वर्ष के अंत पर ब्याज के रूप में उसे प्राप्त होने वाला  लाभ है:  
(a) Rs. 3224
(b) Rs. 1612
(c) Rs. 806
(d) Rs. 403

S1. Ans.(b)
Sol. P on 1st Jan = 5200
Rate = 10%
Rate on 1st July = 5200 × 10/100
= 520
P on 1st July = 5200 + 520 + 5200
= 10920
Rate on 31st December = 10920 × 10/100
= 1092
Total Rate = 1092 + 520
= 1612 Rs.
Q2. In which of the following quadrilaterals both pairs of opposite sides are parallel?
निम्नलिखित में से कौन से चतुर्भुज में विपरीत भुजाओं के दोनों युग्म समान्तर होते हैं? 
(a) Rhombus 
(b) Cyclic quadrilateral
(c) Kite
(d) Isosceles trapezium

S2. Ans.(a)
Sol.
Q3. The sum of the digits of a 2-digit number is 8. If we add 36 to the number, the new number obtained is a number formed by the interchange of the digits. What is the number?
एक दो अंकों वाली संख्याओं के अंकों का योग 8 है. यदि हम उसमें 36 जोड़ते हैं तो प्राप्त होने वाली नयी संख्या, अंकों को आपस में बदलने पर बनने वाली संख्या है. संख्या क्या है?
(a) 26
(b) 62
(c) 34
(d) 43

S3. Ans.(a)
Sol. Let 2 digit no. be → xy
x + y = 8
10x + y + 36 = 10y + x
9y – 9x = 36
y = 6x = 2
Number is = 26

Q4. A tent is to be built in the form of a cylinder of radius 5 m surmounted by a cone of the same radius. If the height of the cylindrical part is 6 m and slant height of the conical part is 10 m, how much canvas will be required to build the tent? Allow 20% extra canvas for folding and stitching. (Take π = 22/7)
एक टेंट एक बेलन के रूप में बनाया जाना है जिसकी त्रिज्या 5 मी है और जिसके ऊपर समान त्रिज्या वाला एक शंकु है. यदि बेलनाकार भाग की ऊंचाई 6 मी और शंक्वाकार भाग की तिर्यक ऊंचाई 10मी है, टेंट को बनाने के लिए कितने कपड़े की आवश्यकता होगी? मोड़ने और सिलाई के लिए 20% अतिरिक्त कपड़ा दिया गया है. (मान लीजिए π = 22/7)
(a) 829.72 sq mts
(b) 414.86 sq mts
(c) 1244.58 sq mts
(d) 207.43 sq mts

S4. Ans.(b)
Sol.
Curved Surface area of conical part = πrl=22/7×5×10
=1100/7
Curved surface area of cylindrical part = 2πrh
=2×22/7×5×6
=1320/7
Total Area
=1100/7+1320/7
=24.20/7
= 345.7 m²
20% extra for canvasing & folding = 345.7 × 1/5 = 69.14
Total area = 345.7 + 69.14= 414.84 m²

Q5. The measures of the four angles of a quadrilateral are in the ratio 1:2:3:4. What is the measure of the biggest angle?
एक चतुर्भुज के चार कोणों का माप 1:2:3:4 है. सबसे बड़े कोण का माप क्या है? 
(a) 36°
(b) 144°
(c) 72°
(d) 108°

S5. Ans.(b)
Sol. ATQ,
x + 2x + 3x + 4x = 360
1x = 360
x = 36°
Measure of Biggest Angle
= 4 × 36
= 144°
Q6. If the selling price is Rs 2125 after getting a discount of 15% what was the marked price?
यदि 15% की छूट के बाद विक्रय मूल्य 2125 रु है तो अंकित मूल्य क्या था? 
(a) Rs 2443.75
(b) Rs 1806.25
(c) Rs 1847
(d) Rs 2500

S6. Ans.(d)
Sol. Discount = 15%
=15/100
=3/20
S.P = 20 – 3 = 17r
17r → 2125
r → 125
20r → 125 × 20
= 2500 Rs.
Q7. Mandeep works 3 times as fast as Sampat. If Sampat can complete a job alone in 60 days, then in how many days can they together finish the job?
मंदीप संपत से तीन गुना तेज काम करता है. यदि संपत एक काम को अकेले 60 दिनों में कर सकता है तो वे एक साथ काम को कितने दिनों में ख़त्म कर सकते हैं? 
(a) 7 days
(b) 4 days
(c) 5 days
(d) 15 days

S7. Ans.(d)
Sol.
 3r → 60
1r → 20 days
Working together they will complete the job in = 1/60+1/20
=(1+3)/60
=4/60
= 15 days

Q8. The third proportional of two numbers 4 and 20 is
दो संख्याओं 4 और 20 का तीसरा समानुपात है: 
(a) 36
(b) 40
(c) 100
(d) 60

S8. Ans.(c)
Sol. Third proportion
=(20×20)/4=100
Q9. In a class of 50 students there are 27 girls. The average weight of these girls is 45 kg and average weight of the full class is 49.6 kgs. What is the average weight of the boys of the class?
50 विद्यार्थियों की एक कक्षा में 27 लड़कियां हैं. इन लड़कियों का औसत वजन 45 किग्रा है और पूरी कक्षा का औसत वजन 49.6 किग्रा है, कक्षा के लड़कों का औसत वजन कितना है?
(a) 55
(b) 54.2
(c) 53.4
(d) 53

S9. Ans.(a)
Sol. Girls = 27, Boys = 23
Using Allegation,
(x-49.6)/4.6=27/23(x-49.6)/0.2=27
x – 49.6 = 5.4
x = 55

Q10. Rehman goes on a trip on his motor-cycle and rides for 661 kms. If he rides for 8 hours at  a speed of 31 km/hr, find at what speed he travels for the remaining 7 hours of the journey?
रहमान अपनी मोटर साइकिल पर एक यात्रा पर जाता है और 661 किमी तक यात्रा करता है. यदि वह 31किमी/घं की दर से 8 घंटों तक यात्रा करता तो ज्ञात कीजिए कि शेष 7घंटों की यात्रा के लिए उसकी गति क्या होगी? 
(a) 50 km/hr
(b) 42 km/hr
(c) 53 km/hr
(d) 59 km/hr
S10. Ans.(d)
Sol. Distance covered in : hours
= 248 km
Remaining Distance = 661 – 248
= 413 km
Speed for remaining 7 hours
= 413/7
= 59 km/hr 

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #0BBBF3;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}