Important Mathematics Questions For RRB Group D/ ALP : 27th July 2018(Solutions)


Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 15 questions of quant. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 15 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.

Q1. 12 men can complete a work in 90 days. 30 days after they started work, 2 men left and 8 men joined. How many days will it take to complete the remaining work?
12 पुरुष के काम को 90 दिनों में कर सकते हैं. उनके काम शुरू करने के 30 दिनों बाद 2 पुरुष चले जाते हैं और 8 आदमी शामिल होते हैं. शेष काम को पूरा करने में कितने दिन लगेंगे
(a) 90 days
(b) 60 days
(c) 40 days
(d) 50 days

S1. Ans.(a)
Sol. Efficiency of 12 Men = 1/90
Work completed in 30 days = 30/90
= 1/3
Remaining work = 1 – 1/3
= 2/3
12×90=(18×Days)/(2/3)
12×90=(18×3)/2×Days
Days = 40 days

Q2. A can do a piece of work in 20 days and B in 15 days. With help of C, they finish the work in 5 days. In how many days C alone can do the same work?
एक एक काम को 20 दिनों में और B 15 दिनों में कर सकते हैं. C की मदद के साथ वे काम 5 दिनों में करते हैं. समान काम को C अकेले कितने दिनों में कर सकता है? 
(a) 5 days
(b) 6 days
(c) 10 days
(d) 12 days

S2. Ans.(d)
Sol. 
Let the efficiency of C be x work gets finished in 5 days.
3 × 5 + 4 × 5 + x × 5 = 60
15 + 20 + 5x = 60
x = 5
Efficiency of C = 5
Time taken by C to complete the full work = 60/5 = 12 days

Q3. Shashi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Shashi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is:
शशि एक काम को 20 दिनों में कर सकती हैं. तान्या शशि से 25% अधिक कुशल है. समान काम को करने के लिए तान्या कितने दिन लेती है? 
(a) 15
(b) 25
(c) 18
(d) 16

S3. Ans.(d)
Sol. Tanya = 125/100 Shashi
Tanya : Shashi
= 5 : 4
Efficiency Ratio of tanya : Shashi
⇒ 5 : 4
Time taken Ratio of tanya : Shashi (Time ∝1/Efficiency)
⇒ 4 : 5
5r → 20 days
1r → 4 days
4r → 16 days
Tanya will do the same work ⇒ 16 days

Q4. 18 men or 36 boys working 6 hours a day can plough a field in 24 days. In how many days will 24 men and 24 boys working 9 hours a day plough the same field?
18 आदमी या 36 लड़के एक दिन में 6 घंटे काम करके एक खेत को 24 दिनों में जोत सकते हैं. समान खेत को जोतने के लिए एक दिन में 9 घंटे काम करके 24 आदमी और 24 लड़के कितने दिन लेंगे? 
(a) 9
(b) 10
(c) 6
(d) 8

S4. Ans.(d)
Sol. 18 Men ⇒ 36 Boys
1 Men ⇒ 2 Boys
24 men + 24 Boys
⇒ 48 Boys + 24 Boys
⇒ 72 Boys
ATQ, 
36B × 6 × 24 = 72B × 9h × Days
Days = 8 days

Q5. A can do 1/3rd of a work in 5 days and B can do 2/5th of this work in 10 days. Both A and B, together can do the work in
A, 1/3 काम को 5 दिनों में और B, इस काम के 2/5 को 10 दिनों में कर सकता है. A और B दोनों एक साथ काम को कितने दिन ख़त्म कर सकते हैं? 
(a) 7(3/8) days
(b) 8(4/5) days
(c) 9(3/8) days
(d) 10 days

S5. Ans.(c)
Sol. A → 1/3 work → 5 days
Full work → 15 days
B → 2/5 work → 10 days
Full work → 25 days 
A + B will complete the work in 
⇒75/8 days 
⇒9(3/8) days

Q6. A and B undertake a piece of work for Rs. 250. A alone can do that work in 5 days and B alone can do that work in 15 days. With the help of C, they finish the work in 3 days. If every one gets paid in proportion to work done by them, the amount C will get is
A और B एक काम के लिए 250 रु लेते हैं. A अकेले उस काम को 5 दिनों में कर सकता है और B अकेल उस काम को 15 दिनों में कर सकता है. C की मदद के साथ वे काम को 3 दिनों में ख़त्म कर देते हैं. यदि प्रत्येक को उनके द्वारा किये गए काम के समानुपात में भुगतान होता है तो C को मिलने वाली राशि होगी? 
(a) Rs. 50
(b) Rs. 100
(c) Rs. 150
(d) Rs. 200

S6. Ans.(a)
Sol. 
Let efficiency of C be x 
3 × 3 + 1 × 3 + x × 3 = 15
9 + 3 + x × 3 = 15
x = 1
Work done by A in 3 days = 9
Work done by B in 3 days = 3
Work done by C in 3 days = 3
Ratio of work done 
⇒ 9 : 3 : 3
⇒ 3 : 1 : 1
Amount will C get = 250 × 1/5
= 50 Rs.

Q7. A is twice as good as B and together they finish a piece of work in 16 days. The number of days taken by A alone to finish the work is
A, B की तुलना में दोगुना दक्ष है और एक साथ वे एक काम को 16 दिनों में कर देते हैं.  A द्वारा अकेले काम को ख़त्म करने के लिए कितने दिन लेता है? 
(a) 20 days
(b) 21 days
(c) 22 days
(d) 24 days

S7. Ans.(d)
Sol. A = 2B
A : B = 2 : 1
Time taken by A : B
= 1 : 2
Let A takes → x days
B takes → 2x days
ATQ, 
1/x+1/2x=1/16
(2+1)/2x=1/16
x = 24 days
A takes ⇒ 24 days

Q8. The rate of working of A and B are in the ratio of 2 : 3. The number of days taken by them to finish the work is in the ratio:
A और B के काम की दर का अनुपात 2 : 3 है. उनके द्वारा काम कितने दिन में ख़त्म हो जायेगा अनुपात में बताएं? 
(a) 2 : 3
(b) 4 : 9
(c) 3 : 2
(d) 9 : 4

S8. Ans.(c)
Sol. Efficiency of A : B = 2 : 3
Ratio of Number of Days taken by A & B to finish the work 
= 3∶ 2 (Efficiency ∝1/Time)

Q9. A, B and C contract a work for Rs. 440. Together A and B do 9/11 of the work. The share of C should be;
A, B और C एक काम का ठेका 440 रु में लेते हैं. A और B एक साथ 9/11 काम करते हैं. C का हिस्सा क्या होना चाहिए?
(a) 75
(b) 90
(c) 100
(d) 80

S9. Ans.(d)
Sol. A + B + C = Rs. 440
A + B = 9/11
Remaining work = 1 – 9/11
= 2/11
A + B : C = 9/11 : 2/11
= 9 : 2
Share of C 
=440×2/11
= 80 Rs.

Q10. A and B can together do a piece of work in 6 days and A alone can do it in 9 days. The number of days B will take to do it alone is
A और B, 6 दिनों में काम कर सकते हैं और A अकेले कम को 9 दिनों में कर सकता है. B अकेले उस काम को करने के लिए कितने दिन लेगा? 
(a) 18 days
(b) 24 days
(c) 9 days
(d) 12 days

S10. Ans.(a)
Sol. 
Efficiency of, A + B = 3
A = 2
Efficiency of, B = 1
B will take = 18/1 = 18 days

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #0BBBF3;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?