Important Indian Railway Quiz

1.2002 MN is the name of:
(a) Supercomputer 
(b) Asteroid
(c) Spacecraft 
(d) Star


2.‘Orange Prize’ is given in the field of:

(a) literature 
(b) sports 
(c) medicine 
(d) acting

3.Blue Ocean, the World’s most powerful Supercomputer, is specifically designed for:
(a) NASA
(b) US Naval Oceanographic office
(c) US Federal Reserve Bank
(d) US Intelligence Agency

4.To review the disclosure and investor protection guidelines, a committee was constituted by SEBI under:
(a) T.N. Chaturvedi 
(b) A.K. Basu
(c) N.J. Reddy 
(d) Y.H. Malegam

5.Ist developing country in the world to make use of fire optics technology is:
(a) China 
(b) Japan 
(c) India 
(d) Vietnam

6.Defence Research and Development Organisation was formed in the year:
(a) 1980 
(b) 1958 
(c) 1956 
(d) 1975

7. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) 
(b) Guwahati 
(c) Gorakhpur 
(d) New Delhi

8. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 
(b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 
(d) 14th April, 1952

9. The number of Puranas is
(a) 18
(b) 21
(c) 23
(d) 16

10. The first animal domesticated by Neolithic people was:
(a) Sheep
(b) Goat
(c) Dog
(d) Horse

11. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium 
(b) Uranium
(c) Hydrogen 
(d) Oxygen

12. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark 
(b) Automatic starter
(c) Compression 
(d) Friction 

13. BADC : XWZY : : QPSR : ? 
(a) TUVW
(b) GHIJ 
(c) LMON
(d) NMPO 

14. 64 : 81 : : 8 : ? 
(a) 7
(b) 8 
(c) 9
(d) 6 

15. 175 : 13 : : 108 : ? 
(1) 6
(2) 7 
(3) 8
(4) 9

Answers Key:
1.b
2.a
3.b
4.d
5.c
6.b
7.c
8.a
9.a
10.c
11.c
12.c
13.d
14.c
15.d
ssc-cgl