Important History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Important History Questions for SSC CHSL...

Important History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)

Important History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_40.1
Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 March 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. Kailasa Temple, one of the largest monolithic structures, is in –
➤कैलासा मंदिर, सबसे बड़ी अखंड संरचनाओं में से एक _______ में स्थित है.
(a) Ajanta Caves(अजंता गुफाएं)
(b) Elephanta Caves(एलीफांटा गुफाएं)
(c) Ellora Caves(एलोरा गुफाएं)
(d) Nalanda Caves(नालंदा गुफाएं)

Ans.(c)

Q2.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
➤पंचतंत्र के किस्से के लेखक कौन थे?
(a) Kautilya(कौटिल्य)
(b) Pushyagupta(पुष्यगुप्त)
(c) Vishnu Sharma(विष्णु शर्मा)
(d) Vishakhdatta(विशाखदत्ता)
Ans.(c)

Q3.The study of inscription is known as –
➤ शिलालेख के अध्ययन को किस रूप में जाना जाता है 
(a) Archaeology(पुरातत्व)
(b) Epigraphy(एपिग्राफी)
(c) Anthropology(नृविज्ञान)
(d) History(इतिहास)
Ans.(b)

Q4.Who founded “MATHAS’ in the four corners of India?
➤ भारत के चारों कोनों में “मठों” की स्थापना किसने की?
(a) Madhavacharya(माधवचार्य)
(b) Shankarcharya(शंकराचार्य)
(c) Bhaskaracharya(भास्करचार्य)
(d) Ramanujacharya(रामानुजचार्य)
Ans.(b)

Q5.To which period does the Mehrauli Pillar inscription belong?
➤ मेहरुली स्तंभ शिलालेख किस अवधि से संबंधित है?
(a) Mauryas(मौर्य)
(b) Sungas(सुगांस)
(c) Kushanas(कुशनास)
(d) Guptas(गुप्त)
Ans.(d)

Q6.The King Kanishka held a great Buddhist Council under whose Presidentship?
➤ राजा कनिष्क ने किसके नेतृत्व में एक महान बौद्ध परिषद की अध्यक्षता की थी?
(a) Asvaghosha(असवघोष)
(b) Sangharaksha(संगरक्ष)
(c) Nagasena(नागासेना)
(d) Vasumitra(वसुमित्रा)
Ans.(d)

Q7.Who was the founder of Sunga dynasty?
➤ सुंगा राजवंश के संस्थापक कौन थे?
(a) Pushyagupta(पुष्यगुप्त)
(b) Pushyamitra(पुष्यमित्र)
(c) Pushparaja(पुष्पाराज)
(d) Pravarsena(प्रवरसेन)
Ans.(b)


Q8.When did Vasco- da- Gama came to India?
➤ वास्को-डी-गामा भारत में कब आया था?
(a) 1492
(b) 1498
(c) 1398
(d) 1542
Ans.(b)

Q9.Where is Ibadat Khana situated?
➤ इबादत खाना कहाँ स्थित है?
(a) Lahore(लाहौर)
(b) Delhi(दिल्ली)
(c) Agra(आगरा)
(d) Fatehpur Sikri(फतेहपुर सीकरी)
Ans.(d)

Q10.Which among the following was also known as Bandobast system? 
➤निम्न में से किसे बंदोबस्त प्रणाली के नाम से भी जाना जाता था?
(a) Zabti(ज़ब्ती)
(b) Parukh(पारुख)
(c) Nasaq(नासाक)
(d) Kankut(कांकुट)
Ans.(a)

Q11.Who among the following was a founder of the Swaraj Party?
➤ निम्नलिखित में से कौन स्वराज पार्टी का संस्थापक था?
(a) Vallabh Bhai Patel(वल्लभ भाई पटेल)
(b) Rajendra Prasad(राजेंद्र प्रसाद)
(c) C R Das(सी आर दास)
(d) Narendra Dev(नरेंद्र देव)
Ans.(c)

Q12.The number of members in the Simon Commission was ________.
➤ साइमन आयोग में सदस्यों की संख्या ________ थी.
(a) 10
(b) 20
(c) 7
(d) 12
Ans.(c)

Q13. Ramsay Mac Donald’s Communal Award gave—
➤ रामसे मैक डोनाल्ड का सांप्रदायिक पुरस्कार देता है-
(a) Privy purse to native princes(स्वदेशी राजकुमार को राजभत्ता)
(b) Communal representation to Muslims(मुस्लिमों को सांप्रदायिक प्रतिनिधित्व)
(c) Reservations to Sikhs in elections(चुनावों में सिखों को आरक्षण)
(d) Separate electorates for depressed classes(दलित वर्गों के लिए अलग से मतदान)
Ans.(d)

Q14. The date March 12, 1930 is known in Indian History for—
➤ दिनांक 12 मार्च 1930 को भारतीय इतिहास में किस लिए जाना जाता है?
(a) Dandi March by Mahatma Gandhi(महात्मा गांधी द्वारा दांडी मार्च)
(b) First Round Table Conference(पहला गोलमेज सम्मेलन)
(c) Gandhi – Irwin Pact(गांधी – इरविन संधि)
(d) Jallianwala Bagh Massacre(जलियांवाला बाग नरसंहार)
Ans.(a)


Q15. At the second Round Table Conference, the Indian National Congress was represented by___
➤ द्वितीय गोलमेज सम्मेलन में, भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का प्रतिनिधित्व किसके द्वारा किया गया था?
(a) Jawahar Lal Nehru(जवाहर लाल नेहरू)
(b) Mohandas Karamchand Gandhi(मोहनदास करमचंद गांधी)
(c) Rajendra Prasad(राजेंद्र प्रसाद)
(d) Vallabh Bhai Patel(वल्लभ भाई पटेल)

Ans.(b)

You may also like to read:

Important History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_50.1Important History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_60.1



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?