Important History Questions for SSC Exam 2018: 11th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who was the first Muslim president of the INC?
INC का पहला मुस्लिम अध्यक्ष कौन था?
(a) Womesh Chandra Banerji/ वोमेश चंद्र बनर्जी
(b) Abul kalam/ अबुल कलाम
(c) Rahimtulla M. Sayani/ रहीमतुल्ला एम सयानी
(d) Badruddin Tayabji/ बदरुद्दीन तैयबजी

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The first Muslim president of the INC was Badruddin Tayabji. ( 1887 at Madras session )

 

Q2. Gandhiji was the president of the Congress only on one occasion and the session was held in-
गांधीजी केवल एक अवसर पर कांग्रेस के अध्यक्ष थे और यह सत्र कहाँ आयोजित किया गया था?
(a) Mumbai/मुंबई
(b) Lahore/लाहौर
(c) Belgaum/ बेलगाम
(d) Lucknow/लखनऊ

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The INDIAN NATIONAL CONGRESS held its thirty-ninth session at Belgaum on the 26th & 27th Dec. 1924. Gandhiji was the president of the Congress only on one occasion and the session was held in Belgaum.

 

Q3. In which year Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ —
‘सत्याग्रह’ के दौरान महात्मा गांधी को पहली बार किस वर्ष गिरफ्तार किया गया था?
(a) 1906
(b) 1908
(c) 1913
(d) 1917

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.On 10 January 1908 Mahatma Gandhi was arrested for the first time in South Africa for refusing to carry an obligatory identity document card commonly known as the ‘pass’.

 

Q4. Who among the following is the first Englishman to become the president of INC?
निम्नलिखित में से कौन INC का अध्यक्ष बनने वाला पहला अंग्रेज है?
(a) William Wedderburn/ विलियम वेडरबर्न
(b) George Yule/ जॉर्ज यूल
(c) Alfred Webb/ अल्फ्रेड वेब
(d) Henry Cotton/ हेनरी कॉटन

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.George Yule was a Scottish businessman who became the fourth President of INC in 1888(at Allahabad session ),the first non-indian to hold that office.

Q5. Gandhiji strive to bridge economic inequalities through which principle or device?
गांधीजी किस सिद्धांत या उपकरण के माध्यम से आर्थिक असमानताओं को दूर करने का प्रयास करते हैं?
(a) Abolition of machinery / मशीनरी का उन्मूलन
(b) Establishment of village industries / गांव उद्योगों की स्थापना
(c) Trusteeship theory / ट्रस्टीशिप सिद्धांत
(d) None of the above / इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.Trusteeship (Gandhism)is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general.

Q6. The first Indian selected for Indian Civil Service was:
भारतीय सिविल सेवा के लिए चयनित पहला भारतीय कौन था?
(a) Surendra Nath Banerji / सुरेंद्र नाथ बनर्जी
(b) Satyendranath Tagore / सत्येंद्रनाथ टैगोर
(c) Lala Lajpat Rai / लाला लाजपत राय
(d) C. R. Das / सी. आर. दास

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.Satyendranath was selected for the Indian Civil Service in June, 1863. He completed his probationary training and returned to India in November 1864.

 

Q7. Who was the president of Inc at the time of Indian independence?
भारतीय स्वतंत्रता के समय INC के अध्यक्ष कौन थे?
(a) Abul Kalam Azad/ अबुल कलाम आज़ाद
(b) Sucheta Kripalani/ सुचेता कृपलानी
(c) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू
(d) JB Kripalani/ जेबी कृपलानी

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.Acharya JB Kripalani presided over the Meerut session in 1947. He was one of the most ardent disciples of Mahatma Gandhi and was president of INC during transfer of power from Britain to India in 1947.

 

Q8. Sarojini Naidu Presided the Kanpur session of INC in?
सरोजिनी नायडू ने INC के कानपुर सत्र की अध्यक्षता कब की?
(a) 1920
(b) 1875
(c) 1925
(d) 1900

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol.Sarojini Naidu, popularly known as ‘Nightingle of India’ was the second woman (After Annie Besant) and first Indian woman to become congress president. The Presided the Kanpur session in 1925.

 

Q9. The British Govt. start ruling India directly?
ब्रिटिश सरकार ने प्रत्यक्ष रूप से भारत पर शासन कब शुरू किया?
(a) After the Battle of Plassey / प्लासी के युद्ध के बाद
(b) After the Battle of Panipat / पानीपत के युद्ध के बाद
(c) After the War of Mysore / मैसूर के युद्ध के बाद
(d) After Sepoy Mutiny / सिपाही विद्रोह के बाद

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.The Sepoy Mutiny was a violent and very bloody uprising against British rule in India in 1857. It is also known by other names: the Indian Mutiny, the Indian Rebellion of 1857, or the Indian Revolt of 1857.

 

Q10. Who was the was the youngest Congress president?
सबसे कम उम्र का कांग्रेस अध्यक्ष कौन था?
(a) Sardar Vallabhbahi Patel/ सरदार वल्लभभाई पटेल
(b) Subhas Chandra Bose/ सुभास चंद्र बोस
(c) Abul Kalam Azad/ अबुल कलाम आज़ाद
(d) Pt. Jawaharlal Nehru/ पंडित जवाहर लाल नेहरू

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol.Maulana Abul Kalam Azad was the youngest Congress president. He was elected the Congress president at the age of 35. Azad presided over the special Delhi session of the Congress in 1923.

 

  

RRB-JE