Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 10 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing Important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Which of the following Acts gave representation of the Indians for the first time in the Viceroys Executive Council?
निम्नलिखित में से किस अधिनियम ने वाइसरॉय कार्यकारी परिषद में पहली बार भारतीयों का प्रतिनिधित्व किया?

(a) Indian Councils Act, 1909/ भारतीय परिषद अधिनियम, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919/ भारतीय परिषद अधिनियम, 1919
(c) Government of India Act, 1935/ भारत सरकार अधिनियम, 1935
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Indian Councils Act 1909 empowered the Governor General to nominate one Indian member to the Viceroys Executive Council.

Q2. Who designed the national flag of Independent India?
स्वतंत्र भारत के राष्ट्रीय ध्वज को किसने डिजाइन किया?

(a) Bankim Chandra Chatterjee / बंकिमचन्द्र चटर्जी
(b) Rabindranath Tagore / रबिन्द्रनाथ टैगोर
(c) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(d) Pingali Venkaiah / पिंगली वेंकैया
Solution:

The Indian national flag was designed in 1916 by Pingali Venkayya.

Q3. Which of the following pact was signed by Baji Rao II after the Battle of Poona?
पूना की लड़ाई के बाद बाजीराव II द्वारा निम्नलिखित में से किस समझौते पर हस्ताक्षर किए गए थे?

(a) The Treaty of Purandhar/ पुरंदर की संधि
(b) Convention of Wadgaon/ वाडगांव का सम्मेलन
(c) Treaty of Bassein / बेसिन की संधि
(d) Treaty of Salbai/ सालबाई की संधि
Solution:

The Treaty of Bassein (Now called Vasai) was a pact signed on 31 December 1802 between the British East India Company and Baji Rao II, the Maratha Peshwa of Pune (Poona) in India after the Battle of Poona.

Q4. Name the first princely state on which the British East India Company took over under the terms of ‘Doctrine of Lapse’?
पहले रियासत वाले राज्य का नाम दें जिसे ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी ने ‘सिद्धांत के विलंब’ की शर्तों के तहत अपना लिया?

(a) Satara / सतारा
(b) Jhansi/ झांसी
(c) Avadh / अवध
(d) Jaunpur/ जौनपुर
Solution:

The British East India Company had imperial administrative jurisdiction over wide regions of the subcontinent. The company took over the princely states of Satara in 1848 under the terms of the doctrine of lapse.

Q5. Satyagraha is a particular form of nonviolent resistance which finds expression in-
सत्याग्रह अहिंसक प्रतिरोध का एक विशेष रूप है जिसे किस प्रकार अभिव्यक्ति मिलती है-

(a) Sudden outbursts of violence/ हिंसा के अचानक विस्फोट
(b) Armed conflicts/ सशस्त्र संघर्ष
(c) Communal riots/ सांप्रदायिक दंगे
(d) Non-Cooperation / असहयोग
Solution:

The term satyagraha was coined and developed by Mahatma Gandhi.

Q6. The Lahore Resolution was presented by?
लाहौर संकल्प किस के द्वारा प्रस्तुत किया गया था?

(a) Muhammad Ali Jinnah / मुहम्मद अली जिन्ना
(b) Aga Khan III/ आगा खान III
(c) A. K. Fazlul Huq / ए के फजलुल हक
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Lahore Resolution was prepared by Muslim League Working Committee and was presented by A. K. Fazlul Huq.

Q7. Which of the following was not involved in the Chittagong Armoury Raid, 1934?
निम्नलिखित में से कौन चटगांव शस्त्रागार कांड, 1934 में शामिल नहीं था?

(a) Kalpana Dutt /कल्पना दत्त
(b) Surya Sen/सूर्य सेन
(c) Pritialata Waddekar/ प्रीतिलता वादेदार
(d) Dinesh Gupta/ दिनेश गुप्ता
Solution:

The Chittagong armoury raid,also known as the Chittagong uprising, was an attempt on 18 April 1930 to raid the armoury of police and auxiliary forces from the Chittagong armoury in the Bengal Presidency of British India (now in Bangladesh) by armed Indian independence fighters led by Surya Sen.

Q8. Who spoke: “At the stroke of midnight, when the world sleeps, India awakes to life and freedom”?
यह किसने कहा है कि “आधी रात के स्ट्रोक पर, जब दुनिया सोती है, भारत जीवन और आजादी के लिए जागता है”?

(a) Netaji Subhas Chandra Bose / नेताजी सुभाष चन्द्र बोस
(b) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(c) Jawaharlal Nehru / जवाहरलाल नेहरु
(d) C. Rajagopalachari / सी. राजगोपालचारी
Solution:

Pt. Jawaharlal Nehru was a freedom fighter, the first Prime Minister of India and a central figure in Indian politics before and after independence.

Q9. Who is the writer of Raghupati Raghav Raja Ram?
रघुपति राघव राजा राम के लेखक कौन हैं?

(a) Narsi Mehta / नरसी मेहता
(b) Premanand/ प्रेमानंद
(c) Chunilal / चुन्नीलाल
(d) Vishnu Digambar Paluskar/ विष्णु दिगंबर पालुस्कर
Solution:

Pandit Vishnu Digambar Paluskar was a Hindustani musician. He sang the original version of the bhajan Raghupati Raghava Raja Ram, and founded the Gandharva Mahavidyalaya in 1901.

Q10. Who was the first Indian to be made a fellow of the Royal Society of London?
रॉयल सोसाइटी ऑफ लंदन के साथी बनने वाले पहले भारतीय कौन थे?

(a) Srinivas Ramanujam/ श्रीनिवास रामानुजन
(b) A.C. Wadia/ ए.सी. वाडिया
(c) C.V. Raman / सी.वी. रमन
(d) P.C. Mahalanobis/ पी.सी. महालनोबिस
Solution:

Ardaseer Cursetjee Wadia FRS born Parsi, an Indian shipbuilder and engineer belonging to the Wadia ship building family. He is noted for having been the first Indian to be elected a Fellow of the Royal Society.

Q11. Who wrote the song Vaishnav Jan To Tene Kahiye?
वैष्णव जान तो तेने कहिये गीत किसने लिखा था?

(a) Narsi Mehta /नरसी मेहता
(b) Premanand/प्रेमानंद
(c) Vishnu Digambar Paluskar/ विष्णु दिगंबर पालुस्कर
(d) Chunilal/ चुन्नीलाल
Solution:

Narsinh Mehta, also known as Narsi Mehta or Narsi Bhagat, was a 15th-century poet-saint of Gujarat, India, notable as a bhakta, an exponent of Vaishnava poetry.

Q12. Which of these battles proved decisive in the Anglo- French rivalry in India?
इनमें से कौन सी लड़ाई भारत में एंग्लो-फ़्रेंच प्रतिद्वंद्विता में निर्णायक साबित हुई?

(a) Battle of Seringapatnam/सेरिंगपटनम की लड़ाई
(b) Battle of Plassey / प्लासी की लड़ाई
(c) Battle of Mysore/ मैसूर की लड़ाई
(d) Battle of Wandiwash/ वंदिवेश की लड़ाई
Solution:

The French general Marquis de Bussy-Castelnau and the French were then restricted to Pondichéry, where they surrendered on 16 January 1761. Wandiwash is the Anglicised pronunciation of Vandavasi. This was the Third Carnatic War fought between the French and the British.

Q13. Who worte “Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare Dil Mein Hai”?
“सरफरोशी की तमन्ना अब हमारे दिल मेरा है” किस के द्वारा लिखा गया था?

(a) Mohammad Iqbal /मोहम्मद इकबाल
(b) Bismil Azimabadi /बिस्मिल अज़ीमाबादी
(c) Kazi Nazrul Islam / काजी नज़रूल इस्लाम
(d) Firaq Gorakhpuri/ फिराक गोरखपुरी
Solution:

In 1921 Bismil Azimabadi wrote the patriotic poem Sarfaroshi ki Tamanna.The poem was immortalised by Ram Prasad Bismil, an Indian freedom fighter, as a war cry during the British Raj period in India.

Q14. Who was appointed as the first Indian member to the Viceroys Executive Council?
वाइसरोयस कार्यकारी परिषद का पहला भारतीय सदस्य किसे नियुक्त किया गया था?

(a) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(b) Satyendra Prasanna Sinha/सत्येन्द्र प्रसन्ना सिन्हा
(c) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Indian Councils Act 1909 empowered the Governor General to nominate one Indian member to the Viceroys Executive Council leading to the appointment of Satyendra Prasanna Sinha as the first Indian member.

Q15. Where did the East India Company set up its first factory in India?
ईस्ट इंडिया कंपनी ने भारत में अपना पहला कारखाना कहाँ स्थापित किया?

(a) Bombay /बॉम्बे
(b) Surat/सूरत
(c) Sutanati /सुतानती
(d) Madras/मद्रास
Solution:

Surat is the first place where the EIC decided to establish a factory first though it materialized first in Masulipatnam. “The company created trading posts in Surat (where a factory was built in 1612).




You may also like to read:

 

 

    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD