Important History Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)

Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 April 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1.The tax collected by Marathas was –
मराठों द्वारा एकत्रित किया गया कर –
(a) Chauth (चौथ)
(b) Pilgrim Tax (तीर्थयात्री कर)
(c) Jizya (जिज्या)
(d) Pilgrimage Tax (तीर्थयात्रा कर)
Ans.(a)

Q2.Who planted the “Tree of Liberty’ at Srirangapatnam?
श्रीरंगापट्टनम में किसने “ट्री ऑफ़ लिबर्टी” लगाया?
(a)Chikka Krishnaraja (चिक्का कृष्णराज)
(b)Deva Raya I (देव राय I)
(c)Hyder Ali (हैदर अली)
(d)Tipu Sultan (टीपू सुल्तान)
Ans.(d)

Q3.Who was the founder of Atmiya sabha?
आत्ममीय सभा के संस्थापक कौन थे?
(a)Bhagat Singh (भगत सिंह)
(b)Mahatma Gandhi (महात्मा गांधी)
(c) Raja Ram Mohan Roy (राजा राम मोहन रॉय)
(d) Motilal Nehru (मोतीलाल नेहरू)
Ans.(c)

Q4.The Ryotwari settlement was introduced by the British in the—
रोटोवरी निपटान ब्रिटिश द्वारा____में शुरू किया गया था.
(a) Bengal Presidency (बंगाल प्रेसीडेंसी)
(b) Madras Presidency (मद्रास प्रेसीडेंसी)
(c) Surat Presidency (सूरत प्रेसीडेंसी)
(d) None of these (इनमें से कोई नहीं)
Ans.(b)

Q5.Commissioners for the Affairs of India were known as-
भारतीय मामलों के लिए कमीशनरों को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Court of Directors (न्यायालय मंडल)
(b) Board of Directors (निदेशक मंडल)
(c) Board of Control (नियंत्रण बोर्ड)
(d) Board of Merchants (व्यापारियों का बोर्ड)
Ans.(c)

Q6.The first Famine Commission was constituted under
पहले अकाल आयोग का गठन किया था:
(a) Sir Richard Strachey (सर रिचर्ड स्ट्रैसी)
(b) Sir John Strachey (सर जॉन स्ट्रैसी)
(c) Roberts (रॉबर्ट्स)
(d) Chamberlain (चैंबरलेन)
Ans.(a)

Q7.Who among the following had repealed the Vernacular Press Act?
निम्नलिखित में से किसने वर्नाकुलर प्रेस अधिनियम रद्द कर दिया था?
(a) Lord Lytton (लॉर्ड लिटन)
(b) Lord Ripon (लॉर्ड रिपन)
(c) Lord Dufferin (लॉर्ड डफ़रिन)
(d) Lord Lansdowne (लॉर्ड लॉन्सडाउन)
Ans.(b)

Q8.Which one is the correct chronological order of the following events?
निम्नलिखित घटनाओं का सही कालानुक्रमिक क्रम कौन सा है?
I. Quit India Movement (भारत छोड़ो आंदोलन)
II. Shimla Conference (शिमला सम्मेलन)
III. Poona Pact (पूना संधि)
IV. Cabinet Mission (कैबिनेट मिशन)
(a) II, IV, I, III
(b) III, IV,II, I
(c) III, I, II, IV
(d) IV, II, III, I
Ans.(c)

Q9.The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from?
भारतीय उपमहाद्वीप में कृषि का सबसे पहला प्रमाण मिलता है:
(a) Koldihwa (कोल्डिहावा)
(b) Lahuradeva (लहराडेव)
(c) Mehrgarh (मेहरगढ़)
(d) Tokwa (टोकवा)
Ans.(c)

Q10.Which was the only Indus city without a citadel?
बिना दुर्ग वाला सिंधु शहर निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Kalibangan (कालीबंगन)
(b) Harappa (हड़प्पा)
(c) Mohenjodaro (मोहनजोदारो)
(d) Chanhudraro (चन्हुदारो)
Ans.(d)

Q11.A clay model of plough has been found from:
हल का मिट्टी का मॉडल ___से पाया गया है.
(a) Banawali (बनवाली)
(b) Kalibangan (कालीबंगन)
(c) Rakhigarhi (राखीगढ़ी)
(d) Mitathal (मिताथल)
Ans.(a)


Q12.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
पंचतंत्र के कहानियों के लेखक कौन थे?
(a) Kautilya (कौटिल्य)
(b) Kalidasa (कालिदास)
(c) Vishnu Sharma (विष्णु शर्मा)
(d) Vishakhdatta (विशाखदत्ता)
Ans.(c)


Q13.Who was the last ruler of Delhi Sultunate?
दिल्ली सल्तनत के अंतिम शासक कौन थे?
(a)Bahadur Shah II (बहादुर शाह II)
(b)Ibrahim Lodi (इब्राहिम लोदी)
(c)Sikandar Lodi (सिकंदर लोदी)
(d)Mubarak Shah (मुबारक शाह)
Ans.(b)

Q14.Todar Mal was associated with-
टोडर मल सम्बंधित थे-
(a) Music (संगीत)
(b) Literature (साहित्य)
(c) Finance (वित्त)
(d) Law (कानून)
Ans.(c)


Q15.Where is Ibadat Khana situated?
इबादत खाना स्थित है?
(a) Lahore (लाहौर)
(b) Delhi (दिल्ली)
(c) Lucknow (लखनऊ)
(d) Fatehpur Sikri (फतेहपुर सीकरी)
Ans.(d)

You may also like to read:







CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.