Important History Questions for RRB JE Exam 2018: 28th January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Who was the Chairman of the Partition Council?
विभाजन परिषद के अध्यक्ष कौन थे?
(a) M.A. Jinnah /एम. ए. जिन्नाह
(b) V.P. Menon/ वी.पी. मेनन
(c) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(d) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Partition Council was chaired by Lord Mountbatten and its members were Vallabh Bhai Patel, Dr. Rajendra Prasad, Liaqat Ali Khan and Abdur Rab Nishtar.

Q2. Who is the author of the book ‘India After Gandhi’?
‘India After Gandhi’ पुस्तक के लेखक कौन है?
(a) Aurobindo / अरबिंदो
(b) Ramachandra Guha/ रामचंद्र गुहा
(c) Madhav Gadgil / माधव गाडगिल
(d) Vinobha/ विनोभा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India After Gandhi is a Book by Ramachandra Guha.

Q3. “India Wins Freedom” is the autobiography of-
“India Wins Freedom” किस की आत्मकथा
(a) Abdul Kalam Azad /अब्दुल कलाम आजाद
(b) Muhammad Ali/मुहम्मद अली
(c) Zakir Hussain /जाकिर हुसैन
(d) Sayyed Ahmad Khan/ सैय्यद अहमद खान

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India Wins Freedom is an enlightened account of the partition from the author, Maulana Azad’s perspective.

Q4. Who among the following were the founder members of the Swarajya Party –
निम्नलिखित में से कौन स्वराज्य पार्टी के संस्थापक सदस्य थे?
(a) Jawaharlal Nehru and Subhash Chandra bose/जवाहरलाल नेहरु और सुभाष चन्द्र बोस
(b) Sardar Patel and Abdul Kalam Azad/सरदार पटेल और अब्दुल कलाम आजाद
(c) Motilal Nehru and Chittaranjan Das/मोतीलाल नेहरु और चित्तरंजन दास
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Swaraj Party or the Congress-Khilafat Swarajya Party was formed on 1 January 1923 by C R Das and Motilal Nehru.

Q5. The Swaraj Party or the Congress-Khilafat Swarajya Party was formed in?
स्वराज पार्टी या कांग्रेस- खिलाफत स्वराज्य पार्टी का गठन कब हुआ था?
(a) February 1923/फ़रवरी 1923
(b) January 1923/जनवरी 1923
(c) January 1920/ जनवरी 1920
(d) January 1927/ जनवरी 1927

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Swaraj Party or the Congress-Khilafat Swarajya Party was formed on 1 January 1923.

Q6. Vernacular Press Act, 1878 was proposed by?
वर्नाक्युलर प्रेस अधिनियम, 1878 में किस के द्वारा प्रस्तावित किया गया था?
(a) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी
(b) Lord Minto / लॉर्ड मिंटो
(c) Lord Wellesley / लॉर्ड वेल्जली
(d) Lord Lytton / लॉर्ड लिटन

Show Answer









































Ans.(d)


Sol. Vernacular Press Act, 1878 was was proposed by Lord Lytton, then Viceroy of India, and was unanimously passed by the Viceroy’s Council on 14 March 1878. This act was enacted to curtail the freedom of the Indian press and prevent the expression of criticism toward British policies.








































Q7. Match the following
निम्नलिखित को मिलाएं
A. Brahmo Samaj / ब्रह्मो समाज 1. Pune/पुणे 
B. Veda Samaj / वेद समाज 2. Bengal/बंगाल
C. Arya Samaj / आर्य समाज 3. Madras/मद्रास
D. Satyashodhak Samaj/ सत्यशोधक समाज 4. Bombay/बॉम्बे
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Brahmo Samaj founded by Raja Ram Mohan Roy in Bengal
Veda Samaj founded by Keshab Chandra Sen in Madras
Arya Samaj founded by Dayananda Sarswati in Bombay
Satyashodhak Samaj is a social reform society founded by Jyotiba Phule in Pune.

Q8. Indian Home Rule League of Tilak was launched in –
तिलक की इंडियन होम रूल लीग का प्रक्षेपण कब किया गया था?
(a) April 1919/अप्रैल 1919
(b) April 1916 / अप्रैल 1916
(c) June 1916/जून 1916
(d) August 1916/अगस्त 1916

Show Answer














































Ans.(b)


Sol.  Indian Home Rule League of Tilak was launched in April 1916.















































Q9. The Simmon Commission was boy-cotted by Indians because-
भारतीयों द्वारा साइमन कमीशन का बहिष्कार किया गया क्योंकि-
(a) It sought to curb civil liberties of the Indians/ इसने भारतीयों की नागरिक स्वतंत्रता पर अंकुश लगाने की मांग की
(b) It proposed to partition India/ इसने भारत के विभाजन का प्रस्ताव दिया
(c) It was an all-white commission without Indian representation/ यह भारतीय प्रतिनिधित्व के बिना एक आल-वाइट कमीशन था
(d) It proposed measures to contain nationalism/ इसमें राष्ट्रवाद को शामिल करने के उपायों का प्रस्ताव था

Show Answer













































Ans.(c)


Sol. The Simon Commission was a group of 7 MPs from Britain who was sent to India in 1928 to study constitutional reforms and make recommendations to the government. The Commission was originally named the Indian Statutory Commission. It came to be known as the Simon Commission after its chairman Sir John Simon.












































Q10. Who was in favour of a partyless democracy?
दलविहीन लोकतंत्र के पक्ष में कौन था?
(a) Jai Prakash Narayan/जय प्रकाश नारायण
(b) S.A. Dange/एस. ए. डांगे
(c) Vinoba Bhave / विनोबा भावे
(d) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु

Show Answer











































Ans.(a)


Sol. In India, two great leaders, M.N. Roy and Jayaprakash Narayan, have at different times advocated partyless democracy.












































Q11. In which state was the first non-Congress Government set up in  independent India?
स्वतंत्र भारत में पहली गैर-कांग्रेसी सरकार किस राज्य में स्थापित की गई थी? 
(a) Punjab /पंजाब
(b) Kerela/केरला
(c) Maharashtra /महाराष्ट्र
(d) Bihar/बिहार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. In 1957 the CPI defeated Congress in legislative assembly elections in the southern state of Kerala and, under Chief Minister E.M.S. Namboodiripad, formed the first non-Congress government in independent India.
Q12. The Indian National Congress had passad “Non-Cooperation” resolution in 1920 at its session held at-
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस ने 1920 में अपने अधिवेशन में “असहयोग” प्रस्ताव पारित किया, यह सत्र कहाँ  आयोजित किया गया था?
(a) Lucknow /लखनऊ
(b) Delhi/दिल्ली
(c) Bombay /बॉम्बे
(d) Calcutta/कलकत्ता
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Gandhi had announced the launching of the Non Cooperation Movement in August 1920. The Indian National Congress met in September at Calcutta to pass the resolution of the Non Cooperation Movement. 
Q13. The first president of the Indian National Congress was-
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले अध्यक्ष कौन थे? 
(a) Dadabhai Naoroji /दादाभाई नोरोजी
(b) A.O. Hume/ ए.ओ. ह्यूम
(c) Womesh Chandra Bonnerjee/ वोमेश चंद्र बोनर्जी
(d) Badruddin Tayyabji/ बदरुद्दीन तैयबजी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hume organised the first meeting in Bombay with the approval of the Viceroy Lord Dufferin. Womesh Chandra Bonnerjee was the first president of Congress.
Q14. The moderates and extremists in Congress came on common platform again in 1916 at-
कांग्रेस में नरमपंथी और चरमपंथी 1916 में फिर से समान मंच पर कब आए?
(a) Lahore session/ लाहौर सत्र
(b) Amritsar session/ अमृतसर सत्र
(c) Lucknow session /लखनऊ सत्र
(d) Haripura session/हरिपुरा सत्र
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Lucknow Session 1916 session brought the moderates and extremists in Congress on common platform again after nearly a decade.
Q15. Maulana Abdul Kalam Azad Started an Urdu Weekly ‘The Al-Hilal’ in-
मौलाना अब्दुल कलाम आज़ाद ने एक उर्दू साप्ताहिक ‘The Al-Hilal’ कब शुरू किया था?
(a) 1912
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1913
Show Answer










































Ans.(a)


Sol. The Al-Hilal was a weekly Urdu language newspaper established by the Indian leader Maulana Abul Kalam Azad and used as a medium for criticism of the British Raj in India. The first issue came out on 13 July 1912.













































Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD