Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 21 November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing Important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.In Bengal who introduced the Permanent Revenue settlement system ?
बंगाल में किसने स्थायी राजस्व निपटान प्रणाली की शुरुआत करी?
(a) Clive / क्लाइव
(b) Hastings/ हेस्टिंग्स
(c) Wellesley/ वेलेस्ले
(d) Cornwallis/ कार्नवालिस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. To keep powerful people happy and collect better revenue, Cornwallis introduced the Permanent Settlement. As per permanent system, rajas and taluqdars were recognised as zamindars, who were supposed to collect the land revenue from the peasants. 

Q2. Who propounded the motto ‘Go Back To The Vedas’?
‘गो बैक टू वेद’ के मोटो का प्रस्ताव किसने किया था?
(a) Ramakrishna Paramhansa/ रामकृष्ण परमहंस
(b) Vivekananda/ विवेकानंद
(c) Jyotiba Phule / ज्योतिबा फुले
(d) Dayanand Saraswati/ दयानंद सरस्वती

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Swami Dayanand Saraswati propounded the motto ‘Go Back To The Vedas’.

Q3. Who launched the radical movement called ‘self-respect movement’?
‘आत्म-सम्मान आंदोलन’ नामक कट्टरपंथी आंदोलन किसने लॉन्च किया?
(a) P. Thyagaraja Shetti/पी. शेट्टी त्यागराज शेट्टी
(b) Chhatrapati Maharaj/छत्रपति महाराज
(c) E.V. Ramaswamy /ई. वी. रामास्वामी
(d) Jyotirao Govindrao Phule/ज्योतिराव गोविंदराव फुले

Show Answer
Ans.(c)
Sol. ‘self-respect movement’ was founded in 1921 by S.Ramanathan who invited E. V. Ramasamy (also called as Periyar by his devoted followers) to head the movement in Tamil Nadu, India against Brahminism.

Q4.The first Indian selected for Indian Civil Service was:
भारतीय सिविल सेवा के लिए चुना गया पहला भारतीय कौन था?
(a) Satyendra Nath Tagore/सत्येन्द्र नाथ टैगोर
(b) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू
(c) Lala Lajpat Rai /लाला लाजपत राय
(d) C.R. Das/सी. आर. दास

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Satyendranath Tagore was the first Indian to join the Indian Civil Service..

Q5. Mahatma Gandhi made the first use of Hunger Strike as a weapon in which of the following movement?
महात्मा गांधी ने निम्नलिखित आंदोलन में भूख हड़ताल को एक हथियार के रूप में सबसे पहले उपयोग किया था?
(a) Non-Cooperation Movement, 1920-22/ असहयोग आंदोलन, 1920-22
(b) Rowlatt Satyagraha, 1919/रॉलेट सत्याग्रह, 1919
(c) Ahmedabad Strike, 1918/ अहमदाबाद हड़ताल, 1918
(d) Bardoli Satyagraha/ बारडोली सत्याग्रह

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ahmedabad Mill Strike, 1918 was one of the initial movements led by Gandhi in the beginning of 20th century after his return from South Africa.



Q6.Name the representative of Indian women in The Second Round Table Conference?
द्वितीय गोल मेज सम्मेलन में भारतीय महिला प्रतिनिधि का नाम दें?
(a) Aruna Asaf Ali /अरुणा असफ अली
(b) Sucheta Kripalani/सुचेता कृपलानी
(c) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू
(d) Kalpana Joshi/कल्पना जोशी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women.


Q7. The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice passed by-
बंगाली सती विनियमन जिसने सती अभ्यास पर प्रतिबंध लगा दिया था किस के द्वारा जारी किया गया था?
(a) Warren Hastings / वॉरेन हेस्टिंग्स
(b) Lord Wellesley/ लॉर्ड वेलेस्ले
(c) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिनक
(d) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौसी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice in all jurisdictions of British India was passed on December 4, 1829 by the then Governor-General Lord William Bentinck. The regulation described the practice of Sati as revolting to the feelings of human nature.


Q8.When did the British Govt. start ruling India directly?
ब्रिटिश सरकार ने कब प्रत्यक्ष रूप से भारत पर शासन शुरू करा था?
(a) After the Battle of Plassey/ प्लासी की लड़ाई के बाद
(b) After the Battle of Panipat/ पानीपत की लड़ाई के बाद
(c) After the war of Mysore/ मैसूर के युद्ध के बाद
(d) After Sepoy Mutiny/सिपोय म्यूटिनी के बाद
Show Answer
Ans.(d)
Sol. After the sepoy mutiny the govt of India act was passed in 1858 and abolished the board of control and court of directors and british govt started ruling directly.

Q9.Which of the following libraries has the largest collection of manuscripts of historical value?
निम्नलिखित में से कौन सा पुस्तकालय ऐतिहासिक मूल्य की पांडुलिपियों का सबसे बड़ा संग्रह है?
(a) Khuda Baksh Oriental Public Library/ खुदा बक्श ओरिएंटल पब्लिक लाइब्रेरी
(b) Tanjavur Maharaja Serfoji Saraswati Mahal Library/ तंजावुर महाराजा सेर्फोजी सरस्वती महल पुस्तकालय
(c) Asiatic Society Library/ एशियाटिक सोसाइटी लाइब्रेरी
(d) Rampur Raza Library/ रामपुर रज़ा पुस्तकालय
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Khuda Bakhsh Oriental Library is one of the national libraries of India.[2] It was opened to public on 29 October 1891 by Khan Bahadur Khuda Bakhsh with 4,000 manuscripts, of which he inherited 1,400 from his father Maulvi Mohammed Bakhsh.There are 21,136 manuscripts in the library of Arabic, Persian, Urdu, Turkish and Pashto languages.



Q10.Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?
भारत के संविधान सभा की संघ शक्ति समिति के अध्यक्ष कौन थे?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel/सरदार वल्लभभाई पटेल
(b) Dr. B.R. Ambedkar/डॉ. बी. आर. आंबेडकर
(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar/सर अल्लादी कृष्णास्वामी अय्यर
(d) Pt. Jawaharlal Nehru/पंडित जवाहरलाल नेहरु
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Constituent Assembly met for the first time in New Delhi on 9 December, 1946 in the Constitution Hall which is now known as the Central Hall of Parliament House.The Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India was Pt. Jawaharlal Nehru.

Q11.In which of the following system of land settlement adopted by the English did provide more protection to the interest of farmers?
अंग्रेजों द्वारा अपनाई गई भूमि समझौता की निम्नलिखित प्रणाली में से किसने किसानों के हित में अधिक सुरक्षा प्रदान की है?
(a) Permanent Settlement of Bengal/ बंगाल का स्थायी समझौता
(b) Ryotwari Settlement of Madras/ मद्रास का रैयतवाड़ी समझौता
(c) Zamindari Settlement of Central States/ मध्य राज्यों के ज़मीनदार समझौता
(d) Malgujari (land revenue) Settlement of United State/ मालगुजारी (भूमि राजस्व) संयुक्त राज्य का समझौता

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Ryotwari System was introduced by Thomas Munro in 1820. Major areas of introduction include Madras, Bombay, parts of Assam and Coorgh provinces of British India. In Ryotwari System the ownership rights were handed over to the peasants. British Government collected taxes directly from the peasants. 



Q12.The original name of Swami Dayananda Saraswati was-
स्वामी दयानंद सरस्वती का वास्तविक नाम क्या था?
(a) Abhi Shankar /अभी शंकर
(b) Gowri Shankar/गोवरी शंकर
(c) Daya Shankar /दया शंकर
(d) Mula Shankar/मुला शंकर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dayanand Saraswati was born on February 12, 1824 in Tankara, Gujarat as Mool Shankar to Karshanji Lalji Tiwari and Yashodabai. His affluent and influential Brahmin family was an ardent follower of Lord Shiva.

Q13.In which session of India National Congress the tricolor flag was unfurled for the first time?
भारत राष्ट्रीय कांग्रेस के किस सत्र में पहली बार तीन रंगों का ध्वज फहराया गया था?
(a) Calcutta Session, 1920/ कलकत्ता सत्र, 1920
(b) Annual Session of Congress at Nagpur, 1920/ नागपुर में कांग्रेस का वार्षिक सत्र, 1920
(c) Lahore Congress, 1929/ लाहौर कांग्रेस, 1929
(d) Haripura congress conference, 1938/ हरिपुरा कांग्रेस सम्मेलन, 1938
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Purna Swaraj declaration, or Declaration of the Independence of India, was promulgated by the Indian National Congress on 19 December 1929, resolving the Congress .The tricolor flag of India was hoisted by Jawaharlal Nehru on 31 December 1929 on the banks of Ravi river, in Lahore, modern-day Pakistan.
Q14.The Swadeshi Movement was launched-
स्वदेशी आंदोलन किस लिए शुरू किया गया था?
(a) As a protest against division of Bengal/ बंगाल के विभाजन के खिलाफ एक विरोध के रूप में
(b) With a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods/ भारतीय वस्तुओं की खपत को प्रोत्साहित करके लोगों की आर्थिक स्थिति में सुधार के लिए
(c) As a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala Bagh/ जल्लीनवाला बाग में भारतीय लोगों के नरसंहार के खिलाफ एक विरोध के रूप में
(d) Due to the failure of the British Government to introduce responsible Government in India/ भारत में जिम्मेदार सरकार शुरू करने के लिए ब्रिटिश सरकार की विफलता के कारण
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Swadeshi movement had genesis in the anti-partition movement which started to oppose the British decision to partition Bengal.

Q15. Name the first Indian to be elected to the British Parliament?
ब्रिटिश संसद में चुने जाने वाले पहले भारतीय का नाम बताएं?
(a) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी
(b) Gopala Krishna Gokhale/गोपाला कृष्णा गोखले
(c) Bipin Chandra Pal /बिपिन चन्द्र पाल
(d) Lala Lajpat Rai/लाला लाजपत राय
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader.

RRB-JE