Important Geography Quiz for Railway Exam

1. Which is India’s first oil refinery ?

(A) Digboi
(B) Panipat
(C) Trombay
(D) Vishakhapatnam

2. In which rocks are the oil reserves mainly found in India ?
(A) Igneous
(B) Sedimentary
(C) Metamorphic
(D) None of these
3. Which of the following is a type of iron ore ?
(A) Anthracite
(B) Lignite
(C) Peat
(D) Limonite

4. Which of the following is also grown as a ‘Zaid’ crop ?
(A) Sugarcane
(B) Cotton
(C) Maize for fodder
(D) Jute

5. Which one of the following is a warm ocean current ?
(A) Kurushio current
(B) California current
(C) Okhotsk current
(D) Falkland current

6. Which of the following statements is not true ?
(A) When the temperature of air increases, the pressure of air decreases
(B) When the temperature of air decreases, the pressure of air increases
(C) A rising thermometer shows a falling barometer
(D) When air rises, the pressure of air increases

7. That layer of the atmosphere, where ozone gas is found—
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere
8. Radiant energy from the sun that strikes the earth is called—
(A) Solar constant
(B) Insolation
(C) Heat budget
(D) Terrestrial radiation
9. Which of the following states of India has the highest sex ratio ?
(A) Chhattisgarh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Nagaland
10. The ‘Regur’ soil is—
(A) Red soil
(B) Black soil
(C) Alluvial soil
(D) None of these
Answers:
1. (A) 
2. (B)
3. (D)
4. (C)
5. (A)
6. (D)
7. (B)
8. (B)
9. (B)

10. (B)




×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD