Important Geography Quiz for Railway Exam and SSC CGL 2016

Dear students, we are providing you the geography quiz important for SSC CGL 2016, Railways and for SSC CPO, SSC CHSL.

1. Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath and Mussorie lies which of the given state____
(a)Uttrakhand 
(b)West Bengal 
(c)Gujarat 
(d)Karnataka



2.Who prepares the topographical maps of India?
(a)Geological Servey of Inida
(b)Survey of India
(c)Defence Ministry
(d)Geographical Servey of India

3.The Karewas of Kashmir refers to_____
(a)The alluvial fans
(b)The ravines caused by gully erosion
(c)Glacial deposits 
(d)Broad river terraces   

4.Which one among the following cities never get the vertical rays of the Sun all through the year?
(a)Chennai 
(b)Mumbai   
(c)Kolkata  
(d)Srinagar  

5.The Kulu Valley is situated between____
(a)Ladakh and Pirpanjal 
(b)Ranjoti and Nag Tibba
(c)Lesser Himalayas and Siwalik
(d)Dhauladar and Pirpanjal

6.Which of the following regions has the oldest rocks?
(a)Himalayas
(b)Aravallis
(c)Indo-Gangetic Plain 
(d)Siwaliks

7.The largest Union Territory of India is___
(a)Chandigarh 
(b)Puducherry
(c)Andaman and Nicobar Islands
(d)Lakshadweep

8.‘Syntaxial Bent’ is a feature of which one of the following?
(a)Himalayas
(b)Aravallis
(c)Satpuras
(d)Vindhyas 

9.Which one of the following statements is NOT correct?
(a)Vindhyam system mostly consists of sandstones, limestones and shale.
(b)Gneisses and schist of archaeans are the oldest rocks in India.
(c)Rocks of Gondwana system are of fluvial or lacustrine origin.
(d)Deccan trap formations were due to volcaniceruption

10.Which one of the following States in India has broadest continental shelf?
(a)Andhra Pradesh
(b)Gujarat 
(c)Karnataka 
(d)Tamil Nadu  

Answers:
1.A
2.B 
3.C
4.D
5.D
6.B
7.C
8.A
9.D

10.B

http://www.sscadda.com/p/geography-quiz.html

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD