Important Geography Quiz for Railway Exam and SSC CGL 2016

1.Which one of the following statements is not correct?
(a)The Karanphuli river originates in Meghalaya and flows into Bangladesh.
(b)The Sabarmati river originates in Rajasthan and flows into the Gulf of Khambhat 
(c)The Ghaghara river originates in Tiber and enters India through Nepal 
(d)The Jhelum river originates in Kashmir and enters Pakistan through Pir Panjal range.

2.Which one of the following pairs is not correctly matched? 
Tributary River
(a)Kinnarasani : Godavari
(b)Amaravati : Krishna
(c)Malaprabha : Krishna  
(d)Pranhita : Godavari
3.Match List-I (Name of Confluece) with List-II (River merging with Alaknanda) and select the correct answer by using the code given below the lists____
List-I List-II
A. Vishnu Prayag 1. Bhagirathi
B. Karna Prayag 2. Mandakini
C. Rudra Prayag 3. Pindar
D. Deva Prayag 4. Dhauli Ganga
Code: A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2
(c) 4 2 3 1
(d) 4 3 2

4.The Jog waterfalls are on the river____
(a)Tunga Bhadra 
(b)Sharavathi   
(c)Koyna   
(d)Netravathi
5.Some of the rivers of peninsular India are non perennial mainly because____
(a)Rainfall is seasonal   
(b)Rainfall is low
(c)Rainfall varies from year to year
(d)Water is diverted to tanks 
6.Which is the largest of the peninsular rivers?
(a)Godavari  
(b)Mahanadi  
(c)Krishna  
(d)Cauvery 
7.The Narmada and Tapti rivers of the peninsular India flow westwards_____
(a)Along old river courses   
(b)Along valleys carved by erosion   
(c)Along troughs bounded by faults   
(d)Along joints
  
8.Luni River is in____
(a)Punjab  
(b)Rajasthan  
(c)Gujarat  
(d)Himachal Pradesh
   
9.Tapti rises in_____
(a)Satpura Range   
(b)Vindhyachal Range    
(c)Western Ghats   
(d)Eastern Ghats 
10.Gomati is the tributary of_____
(a)Brahmaputra 
(b)Mahanadi  
(c)Ganga 
(d)Yamuna  
Answers:


1.A
2.B
3.D
4.B
5.A
6.A
7.C
8.B
9.A

10.C


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD