Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 with Solutions_00.1
Latest SSC jobs   »   Important Geography Questions for SSC CHSL...

Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 with Solutions

Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 with Solutions_40.1

Important Geography Questions of SSC CHSL 2017:

Dear Students, SSC CHSL 2017 Notification is out. You have ample time left for the preparation. At Adda247, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Geography Questions for SSC CHSL 2017 which is based on latest exam pattern of SSC CHSL 2017 . Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.


प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण bhugol प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. Laterite soils are rich in iron and? 
➤ लाइटटेट मिट्टी लोहे और _______ में समृद्ध होती है
(a) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(b) Potash(पोटाश)
(c) Lime(चूना)
(d) Aluminium(अल्युमीनियम)
Ans.(d)

Q2.Which of the following river is famous for changing its path-
➤ निम्न में से कौन सी नदी अपने पथ को बदलने के लिए प्रसिद्ध है-
(a) Narmada(नर्मदा)
(b) Kosi(कोसी)
(c) Brahmaputra(ब्रह्मपुत्र)
(d) Damodar(दामोदर)
Ans.(b)

Q3.Which is the highest plateau in India-
➤ कौन सा भारत में उच्चतम पठार है-
(a) Southern plateau(दक्षिणी पठार)
(b) Plateau of Chottanagpur(छोटानागपुर का पठार)
(c) Ladakh plateau(लद्दाख पठार)
(d) Baghelkhand plateau(बगेलखंड पठार)
Ans.(c)

Q4.Who is National aquatic animal of India?
➤ भारत का राष्ट्रीय जलीय जानवर कौन हैं?
(a) Crocodile(मगरमच्छ)
(b) Tortoise(कछुआ)
(c) Sea horse(सागर घोड़ा)
(d) Ganges Dolphin(गंगा डॉल्फिन)
Ans.(d)

Q5. What is perihelion in respect of earth and sun?
➤ पृथ्वी और सूर्य के संबंध में पेरिहियल क्या है?
(a) Earth distant point from sun(पृथ्वी का सूरज से दूर का बिंदु)
(b) Earth nearest point from sun(पृथ्वी का सूरज से निकटतम बिंदु)
(c) Earth distant point from mars(मंगल से धरती का दूर का बिंदु)
(d) None of the above(उपरोक्त में से कोई भी नहीं)
Ans.(b)

Q6. What is percentage of carbon dioxide in atmosphere?
➤ वातावरण में कार्बन डाइऑक्साइड का प्रतिशत क्या है?
(a) 0.02%
(b) 0.80%
(c) 1.00%
(d) 0.04%
Ans.(d)


Q7. ‘Meghna’ is the combined stream of which two rivers?
➤ ‘मेघना’ किस दो नदियों की संयुक्त धारा है?
(a) Ganga and Yamuna(गंगा और यमुना)
(b) Ganga and Gomti(गंगा और गोमती)
(c) Ganga and Son(गंगा और सोन)
(d) Ganga and Brahmaputra(गंगा और ब्रह्मपुत्र)
Ans.(d)


Q8. What is Proxima Centauri?
➤ प्रॉक्सीमा सेंटॉरी क्या है?
(a) Planet(ग्रह)
(b) Asteroid(क्षुद्रग्रह)
(c) Star(तारा)
(d) Comet(धूमकेतु)
Ans.(c)

Q9.Which Ocean has longest coastline?
➤ किस महासागर में सबसे लंबा समुद्र तट है?
(a) Pacific Ocean(प्रशांत महासागर)
(b) Atlantic Ocean(अटलांटिक महासागर)
(c) Indian Ocean(हिंद महासागर)
(d) Arctic Ocean(आर्कटिक महासागर)
Ans.(b)

Q10. What is corona on the surface layer of Sun?
➤ सूर्य की सतह परत पर कोरोना क्या है?
(a) Middle core of sun(सूर्य के मध्य कोर)
(b) Inner core of sun(सूरज के आंतरिक कोर)
(c) Inner most layer of sun(सूरज की अधिकतर परत)
(d) Outermost layer of sun(सूर्य की सबसे बाहरी परत)
Ans.(d)

Q11. Where Trade winds flows?
➤ ट्रेड हवाएं कहाँ बहती है?
(a) Between 30 degree North and South latitudes(30 डिग्री उत्तर और दक्षिण अक्षांश के बीच)
(b) Between 30 to 60 degree in North latitudes(उत्तर अक्षांशों में 30 से 60 डिग्री के बीच)
(c) At Equator(भूमध्य रेखा पर)
(d) At poles(पोल पर)
Ans.(a)

Q12.The term Ecology was first coined by-
➤ शब्द पारिस्थितिकीय पहली बार किसके द्वारा गढ़ा गया था?
(a) Ernst Haeckel(अर्नेस्ट हाएकल)
(b) Taylor(टेलर)
(c) Adam Smith(एडम स्मिथ)
(d) Jean Brunhes(जीन ब्रुनेस)
Ans.(a)

Q13.Silent valley is situated in-
➤ साइलेंट घाटी कहाँ स्थित है?
(a) Karnataka(कर्नाटक)
(b) Uttarakhand(उत्तराखंड)
(c) Sikkim(सिक्किम)
(d) Kerala(केरल)
Ans.(d)

Q14.Terrace farming is done-
➤ टेरेस खेती कहाँ कि जाती है?
(a) On mountain tops(पर्वत के शीर्ष पर)
(b) In dry region(शुष्क क्षेत्र में)
(c) Slope of hills(पहाड़ियों की ढलान)
(d) Along river side(नदी के किनारे के साथ)
Ans.(a)


Q15. Shompen tribe belongs to
➤ शोम्पेन जनजाति किससे संबंधित है?
(a) Spiti Valley(स्पिति घाटी)
(b) Lakshwadeep Island(लक्ष्द्दीप द्वीप)
(c) Nicobar Island(निकोबार द्वीप)
(d) Aravalli Hills(अरावली हिल्स)
Ans.(c)

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

     Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 with Solutions_50.1   Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 with Solutions_60.1  

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?