Important Geography Questions for SSC Exam 2018: 22nd January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The government of India announced the new agricultural policy on?
भारत सरकार ने नई कृषि नीति की घोषणा कब करी थी?
(a) 25th July 2010 / 25 जुलाई 2010
(b) 26th August 1999/26 अगस्त 1999
(c) 20th July 2000 /20 जुलाई 2000
(d) 25th July 2000/25 जुलाई 2000

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The government of India announced the new agricultural policy on 25th July 2000.

Q2. The Laterite soil is found in which of the following state?
लेटराइट मिट्टी निम्नलिखित में से किस राज्य में पाई जाती है?
(a) Karnataka /कर्नाटक
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Rajasthan /राजस्थान
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. These soils have mainly developed in the higher areas of the Peninsular plateau. The laterite soils are commonly found in Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Madhya Pradesh and the hilly areas of Orissa and Assam. Soil Color: Reddish brown in color due to the presence of iron oxide.

Q3. Which of the following are the main crops grown in the dry farming areas?
शुष्क कृषि क्षेत्रों में निम्नलिखित में से कौन-सी मुख्य फसलें उगाई जाती हैं?
(a) Coarse/ कोअर्स
(b) Wheat/ गेहूँ
(c) Pulses /दालें
(d) All of the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The main crops grown in the dry farming areas are coarse, grains, wheat, barley, pulses, groundnut, oilseeds and fodder.

Q4. Petrology is the study of –
पेट्रोलॉजी किस का अध्ययन है?
(a) Land /भूमि
(b) Mineral/ खनिज
(c) Rock/ चट्टान
(d) Soil/ मिट्टी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Petrology, scientific study of rocks that deals with their composition, texture, and structure; their occurrence and distribution; and their origin in relation to physicochemical conditions and geologic processes. It is concerned with all three major types of rocks—igneous, metamorphic, and sedimentary.

Q5. The soil of northern plain of India is formed by-
भारत के उत्तरी मैदान की मिट्टी का निर्माण किसके द्वारा होता है- 
(a) Degradation /डीग्रेडेशन
(b) Aggradation/ भूमिवृद्धि
(c) Weathering in situ / सीटू में मौसम
(d) Erosion/ अपक्षरण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Aggradation (or alluviation) is the term used in geology for the increase in land elevation, typically in a river system, due to the deposition of sediment. Aggradation occurs in areas in which the supply of sediment is greater than the amount of material that the system is able to transport.

Q6. The National Commission on Farmers (NCF) is an Indian commission, was constituted under the chairmanship of –
किसानों पर राष्ट्रीय आयोग (NCF) एक भारतीय आयोग है, जो किस की अध्यक्षता में गठित किया गया था?
(a) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन
(b) Syed Ghayorul Hasan Rizvi/ सैय्यद घयोरुल हसन रिज़वी
(c) M.S. Swaminathan / एम.एस. स्वामीनाथन
(d) Nand Kumar Sai/ नंद कुमार साईं

Show Answer






































Ans.(c)  


Sol. The National Commission on Farmers (NCF) constituted on November 18, 2004 was chaired by DR. M.S. Swaminathan.





































Q7. Rice has high Crop concentration in?
चावल फसल की सांद्रता _____ में अधिक है?
(a) Northern States/ उत्तरी राज्य
(b) Sothern States / दक्षिणी राज्य
(c) East Indian States / पूर्वी भारतीय राज्य
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Crop concentration means the variation in the density of any crop in a region at a given point of time. Rice has high concentration in east Indian states.

Q8. Podu is a form of shifting cultivation in –
पोडू किस राज्य में शिफ्टिंग खेती का एक रूप है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Nagaland/नागालैंड
(c) Manipur /मणिपुर
(d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

Show Answer











































Ans.(d)


Sol. Podu is a form of shifting cultivation using slash-and-burn methods. Traditionally used on the hill-slopes of Andhra Pradesh.










































Q9. Which Crop is cultivated in Zaid season?
जायद के मौसम में किस फसल की खेती की जाती है?
(a) Cucumber / खीरा
(b) Soyabean/ सोयाबीन
(c) Maize / मक्का
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer










































Ans.(a)


Sol. In the Indian sub-continent, the crops grown on irrigated lands which do not have to wait for monsoons, in the short duration between Rabi and Kharif crop season, mainly from March to June, are called Zaid crops.









































Q10. Turpentine oil is obtained from-
टर्पिनटाइन तेल किस से प्राप्त होता है?
(a) Cashew nut shell / काजू का खोल
(b) Pine tree/ चीड़ वृक्ष
(c) Eucalyptus tree / यूकलिप्टस वृक्ष
(d) Banyan tree/ बरगद का पेड़

Show Answer








































Ans.(b)


Sol. Turpentine (also called spirit of turpentine, oil of turpentine, wood turpentine and colloquially turps) is a fluid obtained by the distillation of resin from live trees, mainly pines.









































Q11. India ranks _______ in milk production in the world?
भारत का विश्व दूध उत्पादन में क्या रैंक है?
(a) Fourth /चौथा
(b) First/पहला
(c) Second /दूसरा
(d) Third/तीसरा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India is the largest producer of milk in the world with over 150 million tonnes of production and per capita availability of over 300 grams per day.
Q12. The crops that are grown under Plantation crops include?
वृक्षारोपण फसलों के तहत उगाई जाने वाली फसलें कौन सी हैं?
(a) Cotton/ कपास
(b) Coffee/कॉफ़ी
(c) Rubber/रबर
(d) All of the above/उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A plantation is the large-scale estate meant for farming that specializes in cash crops. The crops that are grown include cotton, coffee, tea, cocoa, sugar cane, sisal, oil seeds, oil palms, rubber trees, and fruits.
Q13. The yield per unit area is known as –
प्रति इकाई क्षेत्र में उपज को किस रूप में जाना जाता है ?
(a) Crop Concentration/ फसल एकाग्रता
(b) Agricultural Intensity/ कृषि तीव्रता
(c) Agricultural productivity / कृषि उत्पादकता
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The yield per unit area is known as agricultural productivity.
Q14. Who is the Father of Green Revolution in India?
भारत में हरित क्रांति के जनक कौन हैं?
(a) Dr. M.S. Swaminathan/ डॉ एम.एस. स्वामीनाथन
(b) Norman-e-Burlaug/ नॉर्मन-ए-बोरलॉग
(c) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dr. M.S. Swaminathan is known as the Father of Green Revolution in India.
Q15. “Jhoom” is –
“झूम” एक ______ है
(a) A Folk Dance / एक लोक नृत्य
(b) A River/एक नदी
(c) A Tribe of North-East India/ पूर्वोत्तर भारत की एक जनजाति
(d) A type of Cultivation/ एक प्रकार की खेती
Show Answer







































Ans.(d)


Sol. Jhum cultivation, also known as the slash and burn agriculture, is the process of growing crops by first clearing the land of trees and vegetation and burning them thereafter. The burnt soil contains potash which increases the nutrient content of the soil.