Important Geography Questions for SSC Exam 2018: 15th January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. How many islands are inhabited there in Lakshadweep? / लक्षद्वीप में कितने द्वीप बसे हुए हैं?

(a) 17
(b) 27
(c) 10
(d) 47
Solution:

The tiniest Union Territoy of India, Lakshadweep is an archipelago consisting of 12 atolls, three reefs and five submerged banks. It is a uni-district Union Territory with an area of 32 Sq.Kms and is comprised of ten inhabited islands, 17 uninhabited islands attached islets, four newly formed islets and 5 submerged reefs.

Q2. The Coastal terrain of Andhra Pradesh and Tamil Nadu is known as- / आंध्र प्रदेश और तमिलनाडु के तटीय इलाके को क्या कहा जाता है?

(a) Konkan / कोंकण
(b) Malabar coast / मालाबार तट
(c) East coast / पूर्वी कोस्ट
(d) Coromandel / कोरोमंडल
Solution:

The Coromandel Coast is the southeastern coast region of the Indian subcontinent, bounded by the Utkal Plains to the north, the Bay of Bengal to the east, the Kaveri delta to the south, and the Eastern Ghats to the west, extending over an area of about 22,800 square kilometres.

Q3. Zoji la pass connects- / ज़ोजिला दर्रा जोड़ता है-

(a) Srinagar and Leh / श्रीनगर और लेह
(b) Arunachal and Tibet / अरुणाचल और तिब्बत
(c) Chamba and Spiti / चंबा और स्पीति
(d) Kalimpong and Lhasa / कालिंपोंग और ल्हासा
Solution:

The Zozila (also know as Zojila or Zoji La) is one of the important mountain passes in India. At an elevation of 11,575 ft (3,528 meters) above the sea level, the pass links Amid Leh in the Western Himalayan Mountain Ranges and Srinagar.

Q4. The Kullu Valley is situated at the banks of? / कुल्लू घाटी किसके तट पर स्थित है?

(a) Sutlej river / सतलुज नदी
(b) Ravi river / रवि नगर
(c) Beas river / ब्यास नदी
(d) Chenab river / चनाब नदी
Solution:

The Kullu Valley is situated at the banks of the Beas river and is sandwiched by the mountain ranges of Pir Panjal and Dhauladar.

Q5. Which is the eastern most peak of Himalaya? / हिमालय की सबसे पूर्वी चोटी कौन-सी है?

(a) Namcha Barwa / नमचा बरवा
(b) Annapurna / अन्नपूर्णा
(c) Kanchenjunga / कंचनजंघा
(d) Mt.Everest / माउंटएवरेस्ट
Solution:

The Arunachal Himalayas form the eastern frontier of the Eastern Himalayan range of India. Located on the extreme east of the Indian state of Arunachal Pradesh the Namcha Barwa massif is accepted as the easternmost point of the Himalayas .

Q6. Which is the highest peak in India? / भारत की सबसे ऊँची चोटी कौन-सी है?

(a) Kamet / कमेट
(b) Nandakot / नंदा कोट
(c) Nanda Devi / नंदा देवी
(d) Kangchenjunga / कंचनजंघा
Solution:

The Kangchenjunga is the highest mountain peak in India and ranked 3rd highest summit in the world with an elevation of 8,586 m (28,169 ft). The highest mountain Kangchenjunga is located at the border of India and Nepal in the great Himalayas range,Sikkim.

Q7. Palakkad gap connects which of the following states- / पलक्कड़ की खाई निम्नलिखित में से किस राज्य को जोड़ती है-

(a) Sikkim and West Bengal / सिक्किम और पश्चिम बंगाल
(b) Maharashtra and Gujarat / महाराष्ट्र और गुजरात
(c) Kerala and Tamil Nadu / केरल और तमिलनाडु
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim / अरुणाचल प्रदेश और सिक्किम
Solution:

Palakkad Gap or Palghat Gap is a low mountain pass in the Western Ghats between Coimbatore in Tamil Nadu and Palakkad in Kerala.

Q8. Which of the following is known as Sahyadri Mountain- / निम्नलिखित में से किसे सह्याद्रि पर्वत कहा जाता है?

(a) Eastern Ghats / पूर्वी घाट
(b) Western Ghats / पश्चिमी घाट
(c) Shivalik ranges / शिवालिक पर्वतमाला
(d) Vindhya range / विन्ध्या पर्वतमाला
Solution:

Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range that runs parallel to the western coast of the Indian peninsula, located entirely in India. It is a UNESCO World Heritage Site and is one of the eight "hottest hot-spots" of biological diversity in the world.

Q9. Patkai Bum , Naga Hills and Mizo Hills are located in- / पटकाई बम/नागा पर्वत/मिज़ो पर्वत स्थित है-

(a) Purvanchal range/ पूर्वांचल पर्वतमाला
(b) Karakoram range / काराकोरम पर्वतमाला
(c) Zanskar range / ज़ंस्कार पर्वतमाला
(d) Himalayan range / हिमालय पर्वतमाला
Solution:

The Himalayas bend sharply to the south beyond the Dihang gorge and move outwards to form a covering the eastern boundary of the country. They are known as ‘the Eastern or Purvanchal Hills’.

Q10. The gap of a Mountain which provides natural path is known as? / एक पर्वत का अंतराल जो प्राकृतिक मार्ग प्रदान करता है, उसे कहा जाता है?

(a) Valley / घाटी
(b) Highway / राजमार्ग
(c) Pass / दर्रा
(d) Highland / हाइलैंड
Solution:

A pass is a gap, or break, in high, rugged terrain such as a mountain ridge. A pass forms when a glacier or stream erodes, or wears away, the land between areas of higher terrain. Passes often provide the easiest routes for people to travel across steep mountain ranges.

Q11. Baltoro glacier is located in- / बाल्तोरो ग्लेशियर स्थित है-

(a) Shivalik / शिवालिक
(b) Pamir mountains / पामीर पर्वतमाला
(c) Karakoram mountain range / काराकोरम पर्वतमाला
(d) Alps / आल्प्स
Solution:

The Baltoro Glacier is one of the longest glaciers outside the polar regions.It is located in the Gilgit-Baltistan region of Pakistan administered Kashmir. It runs through part of the Karakoram mountain range.

Q12. Where is Anaimudi peak is the highest peak in? / कहाँ पर अनाइमुडी छोटी सबसे ऊँची छोटी है?

(a) Sahyadri / सह्याद्रि
(b) Eastern Ghats / पूर्वी घाट
(c) Nilgiri mountain range / नीलगिरि पर्वत श्रृंखला
(d) Palani range / पलानी पर्वतमाला
Solution:

Anamudi is a mountain located in the Indian state of Kerala. It is the highest peak in the Western Ghats and South India. Western Ghats also known as Sahyadri.

Q13. Shiwalik range is located in _______ / शिवालिक पर्वतमाला _______ में स्थित है।

(a) Madhya Pradesh / मध्यप्रदेश
(b) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
(c) Assam / असम
(d) Punjab / पंजाब
Solution:

Shiwalik range is located in Himachal Pradesh . The shiwalik hills is a mountain of the outer Himalayas .

Q14. The range that acts as watershed between India and Turkistan is / वह सीमा जो भारत और तुर्किस्तान के बीच जलसम्भर के रूप में कार्य करती है

(a) Zaskar / ज़ंस्कार
(b) Kailash / कैलाश
(c) Karakoram / काराकोरम
(d) Ladakh / लदाख
Solution:

The Karakoram Range is situated in the northern most range of the Trans-Himalayan ranges. It forms India's frontiers with Afghanistan and China and acts as watershed between India and Turkestan.

Q15. Nallamala hills are located in the state of- / नल्लामला घाटी किस में स्थित है-

(a) Andhra pradesh / आंध्रप्रदेश
(b) Meghalaya / मेघालय
(c) Odisha / उड़ीसा
(d) Gujarat / गुजरात
Solution:

Nallamala Range, range of parallel hills and valleys of the Eastern Ghats in eastern Andhra Pradesh state, southern India.

               



You may also like to read: