Important Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 19 November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The second longest river of Europe is-
यूरोप की दूसरी सबसे लंबी नदी कौन सी है?
(a) Rhine / राइन
(b) Rhone/ रोन
(c) Danube/ डेन्यूब
(d) Volga/ वोल्गा

Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Danube is Europe’s second longest river, after the Volga River. It is located in Central and Eastern Europe.

Q2.“Grand canyon” is carved by which river?
“ग्रांड कैनन” किस नदी से बनी है?
(a) Mississippi / मिसिसिप्पी
(b) Colorado/ कोलोराडो
(c) Columbia/ कोलंबिया
(d) Ohara/ओहारा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Grand Canyon is a steep-sided canyon carved by the Colorado River in Arizona, United States.

Q3.Which of the following river crosses the Equator twice?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी भूमध्य रेखा को दो बार पार करती है?
(a) Congo/कांगो
(b) Amazon/अमेज़न
(c) Niger /नाइजर
(d) Nile/नील

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Congo River has a total length of 4,370 km (2,715 mi). It is the only river to cross the equator twice.

Q4.A drainage pattern where a river is joined by its tributaries approximately at right angles is _________.
एक जल निकासी पैटर्न जहां एक नदी अपने सहायक उपनगरों द्वारा लगभग समकोण पर मिलती है _________ है.
(a) Dendritic /देन्द्रिटिक
(b) Trellis/ ट्रेलिस
(c) Rectangular / आयताकार
(d) Radial/ रेडियल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. When a river is joined by its tributaries at almost right angles, it develops a trellis pattern.

Q5.The largest river of the Asia ‘Yangtze river’  flows through which country?
एशिया की सबसे बड़ी नदी ‘यांग्त्सी नदी’ किस देश से निकलती है?
(a) Russia/रूस
(b) China/चाइना
(c) India/ भारत
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Yangtze is the world’s third-longest river at 3,917 miles. Its source is on the Qinghai-Tibet Plateau, in western China. 



Q6.An artificial navigation channel is called _______.
एक कृत्रिम नेविगेशन चैनल को _______ कहा जाता है।
(a) Canal / नहर
(b) greenhouse effect/ ग्रीनहाउस प्रभाव
(c) Flord /फ्लोर्ड
(d) caprock/ क्येप रॉक

Show Answer
 Ans.(a)
Sol. Canals, or navigations, are human-made channels, or artificial waterways, for water conveyance, or to service water transport vehicles.


Q7. Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in ___________.
फराक्का बैराज गंगा नदी में एक बैराज है, जो ___________ में स्थित है।
(a) Odisha/ओडिशा
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Tamilnadu /तमिल नाडू
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal, roughly 16.5 kilometres (10.3 mi) from the border with Bangladesh near Chapai Nawabganj District. 


Q8.The Rift Valley is created-
रिफ्ट घाटी कहाँ बनाई गई है?
(a) Between two anticlines/ दो ऐन्टिक्लाइन के बीच
(b) Between two rifts/ दो रिफ्ट्स के बीच
(c) Erosion of synclinal basin/ स्यंक्लीनल बेसिन का अपरदन
(d) Due to volcanic eruption/ ज्वालामुखीय विस्फोट के कारण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A rift valley is a linear shaped lowland between several highlands or mountain ranges created by the action of a geologic rift or fault. 

Q9.The Tropical grasslands are also known as-
उष्णकटिबंधीय घास के मैदान _________ के रूप में जाने जाते है.
(a) Savanna / सवाना
(b) Llanos / लॉनोज़
(c) Pampas/ पंपास
(d) Veld/ वैल्ड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Tropical grasslands are located near the equator, between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. They cover much of Africa as well as large areas of Australia, South America, and India.



Q10.The Pampas Grasslands are found in-
पंपस ग्रासलैंड्स कहाँ पाए जाते हैं?
(a) Africa /अफ्रीका
(b) South America/दक्षिण अमेरिका
(c) Britain /ब्रिटेन
(d) USA/ अमेरीका
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Pampas of South America are a grassland biome. They are flat, fertile plains that covers an area of 300,000 sq. miles or 777,000 square kilometers, from the Atlantic Ocean to the Andes Mountains.

Q11.Word “Steppe” is related to which of the following biomes?
शब्द “स्टेप” निम्नलिखित बायोम से संबंधित है?
(a) Grassland/ घासस्थल
(b) Tropical Forest/ उष्णकटिबंधीय वन
(c) Savanna / सवाना
(d) Coniferous Forest/ शंकुधारी वन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. A steppe is a dry, grassy plain. Steppes occur in temperate climates, which lie between the tropics and polar regions.



Q12.Which of the following biomes is known as “Breadbasket of the World”?
निम्नलिखित में से कौन सा बायोम “दुनिया का ब्रेडबास्केट” के रूप में जाना जाता है?
(a) Mid Latitude Grassland/ मध्य अक्षांश ग्रासलैंड
(b) Taiga/ टैगा
(c) Mediterranean / आभ्यंतरिक
(d) Tropical Savanna/ उष्णकटिबंधीय सवाना
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mid-latitude grasslands, including the prairie and Pacific grasslands of North America, the Pampas of Argentina, Brazil and Uruguay, calcareous downland, and the steppes of Europe. They are classified with temperate savannas and shrublands as the temperate grasslands, savannas, and shrublands biome.

Q13.Evergreen forests are found in-
सदाबहार जंगल _______ में पाए जाते हैं?
(a) Monsoon region / मानसून क्षेत्र
(b) Deserted region/ रेगिस्तानी क्षेत्र
(c) Mediterranean region / मेडिटरेनियन क्षेत्र
(d) Equator region/ भूमध्य रेखा क्षेत्र
Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Tropical evergreen forests are dense, multi-layered, and harbour many types of plants and animals. These forest are found in the areas receiving heavy rainfall. 
Q14.Which of the following forest is resistant to cyclones?
निम्नलिखित में से कौन सा वन चक्रवात के लिए प्रतिरोधी है?
(a) Alpine Forest / अल्पाइन वन
(b) Mangrove Forest/ मैंग्रोव वन
(c) Evergreen forest / सदाबहार जंगल
(d) Monsoon forest/ मॉनसून वन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mangrove forests, common along tropical coasts, can provide a protective shield against destructive cyclones.

Q15.Which of the following forest is the forest with maximum bio diversity?
निम्नलिखित में से कौन सा वन अधिकतम जैव विविधता वाला वन है?
(a) Tropical rainforests/ ऊष्णकटिबंधीय वर्षावन
(b) Temperate/ शीतोष्ण
(c) Mediterranean forests/ आभ्यंतरिक जंगल
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Diversity is higher in the tropics (not just tropical rainforests) primarily because there are fewer ecological obstacles to higher biodiversity. In the tropics, plants and animals have the greatest access to consistent energy, water, and carbon, etc.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD