Important Geography Questions for SSC CGL & Railway Exam 2018: 4 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. The magnitude of Earthquake is measured by-
भूकंप के परिमाण को किस से मापा जाता है –
(a) Ideograph / इदेओग्राफ
(b) Pantograph/ पैन्टॅग्राफ़
(c) Argograph / अर्गोग्राफ
(d) Seismograph/सिस्मोग्राफ
Solution:
A seismograph is an instrument for measuring earthquake (seismic) waves. They are held in a very solid position, either on the bedrock or on a concrete base. The seismometer itself consists of a frame and a mass that can move relative to it.
Q2. The rift valley is formed mainly –
रिफ्ट घाटी मुख्य रूप से _______ बनती है
(a) Between two anticlines/ दो ऐन्टिक्लाइन के बीच
(b) Between two rifts/ दो रिफ्ट्स के बीच
(c) Erosion of synclinal basin/ स्यंक्लीनल बेसिन का अपरदन
(d) Due to volcanic eruption/ ज्वालामुखीय विस्फोट के कारण
Solution:
A rift valley is a linear shaped lowland between several highlands or mountain ranges created by the action of a geologic rift or fault.
Q3. What is the main cause of Tsunami?
सुनामी का मुख्य कारण क्या है?
(a) Gravitation of Moon / चंद्रमा का गुरुत्वाकर्षण
(b) Cyclone/ चक्रवात
(c) Earthquake on Sea Surface/ सागर सतह पर भूकंप
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Tsunami are waves caused by sudden movement of the ocean surface due to earthquakes, landslides on the sea floor, land slumping into the ocean, large volcanic eruptions or meteorite impact in the ocean.
Q4. The point below the epicenter of the Earthquake is called as?
भूकंप के केंद्र के नीचे बिंदु को क्या कहा जाता है?
(a) Wither / विदर
(b) Incentre/ अन्तःकेन्द्र
(c) Focus/ फोकस
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
The focus is the point within the earth where seismic waves originate; it is centered on the part of the fault that has the greatest movement. The epicenter is on the earth’s surface directly above the focus.
Q5. Anticline is a type of which of the following?
एंटीक्लाइन निम्नलिखित में से किस का प्रकार है?
(a) Riverine / नदियां
(b) Fold Structure/ तह संरचना
(c) Eroded Landmass / एरोडेड लैंडमास
(d) Delta/ डेल्टा
Solution:
Anticlines and synclines are the up and down folds that usually occur together and are caused by compressional stress. Anticlines are folds in which each half of the fold dips away from the crest. Synclines are folds in which each half of the fold dips toward the trough of the fold.
Q6. Earthquake is caused mainly due to –
मुख्य रूप से भूकंप किस कारण होता है?
(a) Land cruises / भूमि परिभ्रमण
(b) Rotation of Earth/ पृथ्वी का घूर्णन
(c) Tectonism/ विवर्तनिकी
(d) Denudation/ अनाच्छादन
Solution:
Tectonism is a geological term used to describe major structural features and the processes that create them, including compressional or tensional movements on a planetary surface that produce faults, mountains, ridges, or scarps.
Q7. The series of line which connects the places of similar shocks at the same time is called-
रेखा की श्रृंखला जो एक ही समय में समान झटके के स्थानों को जोड़ती है-
(a) Coseismal Lines / कोसिस्मल रेखा
(b) Isoseismal Line/समभूकंपीय रेखा
(c) Homoseismal Line/ सहभूकंप रेखा
(d) Seismo Lines/सिसमो रेखा
Solution:
Line on the Earth’s surface connecting points where the seismic wave arrives, generated by an earthquake, at the same time.
Q8. Find the odd one-
विषम चुनें
(a) Granite / ग्रेनाइट
(b) Ruby/ माणिक
(c) Emerald / पन्ना
(d) Sapphire/ नीलम
Solution:
Granite is a common type of felsic intrusive igneous rock that is granular and phaneritic in texture. Other three are type of gems.
Q9. The tropical grasslands of Africa are known as –
अफ्रीका के उष्णकटिबंधीय घास के मैदानों को ¬¬_______ के रूप में जाना जाता है?
(a) Pampas / पंपस
(b) Llanos/ लॉनोज़
(c) Savanna / सवाना
(d) Veld/ वैल्ड
Solution:
In the U.S. Midwest, they’re known as prairies. In South America, they’re called pampas. Central Eurasian grasslands are referred to as steppes, while in Africa they’re named savannas.
Q10. Grasslands are called Pampas in-
घास के मैदानों को पंपस कहाँ कहा जाता है?
(a) Africa / अफ्रीका
(b) South America/ दक्षिण अमेरिका
(c) Britain / ब्रिटेन
(d) USA/ अमेरीका
Solution:
In Europe and Asia, temperate grasslands are called steppes. In South America grasslands are called pampas. In North America temperate grasslands are called prairies.
Q11. The Prairies of North America are-
उत्तरी अमेरिका के प्रेअरीज हैं-
(a) Tropical Forest / उष्णकटिबंधीय वन
(b) River Basin/ नदी किनारा
(c) Animal Farm/ पशु फार्म
(d) Temperate Grasslands/ शीतोष्ण घास के मैदान
Solution:
In North America temperate grasslands are called prairies. The prairies are a type of grassland dominated by herbaceous plants and grasses.
Q12. What is the main natural cause of disruption of road in hilly areas?
पहाड़ी क्षेत्रों में सड़क के विघटन का मुख्य प्राकृतिक कारण क्या है?
(a) Landslide / भूस्खलन
(b) Falling of Trees/ पेड़ गिरना
(c) Traffic /ट्रैफिक
(d) Road Construction/ सड़क निर्माण
Solution:
A landslide is defined as the movement of a mass of rock, debris, or earth down a slope. Landslides are a type of “mass wasting,” which denotes any down-slope movement of soil and rock under the direct influence of gravity.
Q13. The characteristic of Deciduous trees is –
पर्णपाती वृक्षन की क्या विशेषता क्या है?
(a) Depend on others for its food/ दूसरों पर भोजन के लिए निर्भर है
(b) Lose their leaves every year/ हर साल अपनी पत्तियां खो देता है
(c) Do not lose their leaves/ अपनी पत्तियों नहीं खोता
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Deciduous trees can be found in most regions of the planet. Common examples of deciduous trees include oak, maple, and hickory trees. Oak trees are characteristic deciduous trees that lose their leaves in the fall and re-grow them in the spring.
Q14. Where are rare plant less forest found?
दुर्लभ बिना पौधे वाले वन कहाँ पाए जाते हैं?
(a) Alpine / अल्पाइन
(b) Tundra/ टुंड्रा
(c) Chaparral / चैपरल
(d) Taiga/ टैगा
Solution:
Tundra is the coldest of all the biomes. Tundra comes from the Finnish word tunturia, meaning treeless plain. It is noted for its frost-molded landscapes, extremely low temperatures, little precipitation, poor nutrients, and short growing seasons.
Q15. Which of the following contribute maximum for the oxygen in Earth’s atmosphere?
निम्नलिखित में से कौन सा पृथ्वी के वायुमंडल में ऑक्सीजन के लिए अधिकतम योगदान देता है?
(a) Green Forest / हरे जंगल
(b) Desert/ रेगिस्तान
(c) Grassland / घास स्थल
(d) Phytoplankton/ पादप्लवक
Solution:
Most of this oxygen comes from tiny ocean plants – called phytoplankton – that live near the water’s surface and drift with the currents. Scientists believe that phytoplankton contributes between 50 to 85 percent of the oxygen in Earth’s atmosphere.

You may also like to read:

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD