Important Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 18 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. The Geological Survey of India (GSI) was set up in?
भारतीय भूगर्भीय सर्वेक्षण (GSI) की स्थापना कब की गई थी?
(a) 1852
(b) 1851
(c) 1850
(d) 1900
Solution:
The Geological Survey of India (GSI) was set up in 1851 primarily to find coal deposits for the Railways.
Q2. The airport serving Lakshadweep Island is situated at which of the following island?
लक्षद्वीप पर कार्यरत हवाईअड्डा किस द्वीप पर स्थित है?
(a) Kavaratti / कवरत्ती
(b) Agatti/ अगाती
(c) Minicoy/ मिनीकॉय
(d) Amini/ अमीनी
Solution:
Agatti Airport is located on the southern end of Agatti Island, in the union territory of Lakshadweep in India. It is the sole airstrip in the archipelago, which lies off the west coast of India.
Q3. The Southern part of Indian mainland from the south of river Krishna till the Southern tip of Mainland India at Cape Comorin is also known as –
कृष्णा नदी के दक्षिण में भारत की मुख्य भूखंड के दक्षिणी भाग से कैप कैमोरिन स्थित भारत के मुख्य भूखंड के दक्षिणतम बिंदु तक को किस रूप में जाना जाता है
(a) Konkan Coast/ कोंकण तट
(b) Gujarat Plains/ गुजरात मैदान
(c) Coromandel coast/ कोरोमंडल तट
(d) Malabar coast/ मालाबार तट
Solution:
Coromandel Coast in the Southern part from the south of river Krishna till the Southern tip of Mainland India at Cape Comorin where it merges with the Western Coastal Plains.
Q4. Indian subcontinent was mainly a part of –
भारतीय उपमहाद्वीप मुख्य रूप से किस का एक हिस्सा था?
(a) Jurassic land / जुरासिक भूमि
(b) Angara land/ अंगारा भूमि
(c) Aryavarta / आर्यावर्त
(d) Gondwanaland/ गोंडवाना भूमि
Solution:
The Indian subcontinent is a southern region and peninsula of Asia, mostly situated on the Indian Plate and projecting southwards into the Indian Ocean from the Himalayas. Geologically, the Indian subcontinent is related to the land mass that rifted from Gondwana and merged with the Eurasian plate nearly 55 million years ago.
Q5. Which of the following makes the northern boundary of Deccan Plateau?
इनमें से कौन सा डेक्कन पठार की उत्तरी सीमा बनाता है?
(a) Aravalli Range / अरावली श्रेणी
(b) Vindhya Range/ विंध्य श्रेणी
(c) Chota Nagpur Plateau / छोटा नागपुर पठार
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
The Deccan Plateau is bounded on the east and west by the Ghats, while its northern extremity is the Vindhya Range.
Q6. Which of the following Indian state does not have any coastal border?
निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में कोई तटीय सीमा नहीं है?
(a) Gujarat /गुजरात
(b) Goa/गोवा
(c) Rajasthan /राजस्थान
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र
Solution:
Rajasthan is a state in northern India. It is the largest Indian state by area and the seventh largest by population. Rajasthan is located on the northwestern side of India, where it comprises most of the wide and inhospitable Thar Desert.
Q7. Length of Coastline of Indian mainland is –
भारतीय मुख्य भूमि की तटरेखा की लंबाई है?
(a) 5500km /किमी
(b) 6100 km/ किमी
(c) 7500km / किमी
(d) 8400km/ किमी
Solution:
India has a coastline of 7516.6 Km [6100 km of mainland coastline + coastline of 1197 Indian islands] touching 13 States and Union Territories (UTs).
Q8. Diu is an Island-
दिऊ एक द्वीप है-
(a) Besides Daman/ दमन के साथ
(b) Besides Goa/गोवा के साथ
(c) Besides Gujarat /गुजरात के साथ
(d) Besides Maharashtra/महाराष्ट्र के साथ
Solution:
Diu is a coastal town at the eastern end of Diu Island, India. A bridge connects the island to the state of Gujarat.
Q9. Which of the following National Park encompasses Mount Everest in it?
निम्नलिखित में से किस राष्ट्रीय उद्यान में माउंट एवरेस्ट शामिल है?
(a) Sagarmatha National Park /सागरमाथा राष्ट्रिय उद्यान
(b) Great Himalayan National Park/ ग्रेट हिमालय राष्ट्रीय उद्यान
(c) Valley of Flowers National Park / फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान
(d) Jim Corbett National Park/जिम कॉर्बेट राष्ट्रिय उद्यान
Solution:
Sagarmatha National Park is a protected area in the Himalayas of northeast Nepal. It’s dominated by snow-capped mountains including Mount Everest (Sagarmatha), and encompasses glaciers, valleys and trails. It’s home to rare species like the snow leopard, musk deer and red panda.
Q10. Where is Saddle Peak in Andaman and Nicobar Island situated?
अंडमान और निकोबार द्वीप में सैडल पीक कहां स्थित है?
(a) Great Nicobar / ग्रेट निकोबार
(b) Middle Andaman/ मध्य अंडमान
(c) Little Andaman / लिटिल अंडमान
(d) Northern Andaman/ उत्तरी अंडमान
Solution:
Saddle Peak or Saddle Hill is located on North Andaman Island in India's Andaman and Nicobar Islands.
Q11. West Bengal makes borders with how many states?
पश्चिम बंगाल कितने राज्यों के साथ सीमा बनाता है?
(a) One /एक
(b) Two/दो
(c) Three /तीन
(d) Five/ पांच
Solution:
West Bengal has international boundaries with Bangladesh in the east, Bhutan and Nepal in the north. The neighboring states are Jharkhand , Odisha , Sikkim , Bihar , and Assam.
Q12. “Tin Bigha” corridor connects-
"टिन बिघा" गलियारा किस को जोड़ता है?
(a) India and Pakistan /भारत और पाकिस्तान
(b) India and China/भारत और चीन
(c) Bangladesh and Pakistan/बंगलदेश और पाकिस्तान
(d) Bangladesh and India/बांग्लादेश और भारत
Solution:
The Tin Bigha Corridor is a strip of land belonging to India on the West Bengal–Bangladesh border which, in September 2011, was leased to Bangladesh so that it can access its Dahagram–Angarpota enclaves. It is based at Patgram upazila town
Q13. Which of the following state share its boundary with only one Neighboring country of India?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य भारत के केवल एक पड़ोसी देश के साथ अपनी सीमा साझा करता है?
(a) Uttarakhand/उत्तराखंड
(b) Sikkim/सिक्किम
(c) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(d) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
Solution:
Uttar Pradesh is bordered by Rajasthan to the west, Haryana, Himachal Pradesh and Delhi to the northwest, Uttarakhand and Nepal to the north, Bihar to the east, Madhya Pradesh to the south, and touches the states of Jharkhand and Chhattisgarh to the southeast.
Q14. The Famous Kruger National Park is located in–
प्रसिद्ध क्रुगर नेशनल पार्क कहाँ स्थित है?
(a) Saudi Arabia / सऊदी अरब
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) Sudan / सूडान
(d) Tanzania/ तंजानिया
Solution:
Kruger National Park, in northeastern South Africa, is one of Africa’s largest game reserves.
Q15. Greenland is the largest island of the world. It is an integral part of-
ग्रीनलैंड दुनिया का सबसे बड़ा द्वीप है। यह किस देश का एक अभिन्न अंग है?
(a) Norway / नॉर्वे
(b) North America/ उत्तरी अमेरिका
(c) Denmark / डेनमार्क
(d) Canada/ कनाडा
Solution:
Greenland is an autonomous constituent country of the Kingdom of Denmark between the Arctic and Atlantic Oceans, east of the Canadian Arctic Archipelago.

               



You may also like to read: