Important Geography Questions for SSC CHSL 2017-18

Important Geography Questions of SSC CHSL 2017:

Dear Students, SSC CHSL 2017 Notification is out. You have ample time left for the preparation. At Adda247, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Geography Questions for SSC CHSL 2017 which is based on latest exam pattern of SSC CHSL 2017 . Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.


प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण bhugol प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. Source of energy in ecosystem is –
➤ पारिस्थितिकी तंत्र में ऊर्जा का स्रोत है –
(a) Sun(सूरज)
(b) Green plants(हरे पौधे)
(c) Sugar produced in photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण में उत्पादित सुगर)
(d) ATP(एटीपी)

Ans.(a)

Q2. ‘Supernova’ is –
➤ ‘सुपरनोवा’ है –
(a) A Comet(एक धूमकेतु)
(b) An asteroid(एक क्षुद्रग्रह)
(c) An exploding star(एक विस्फोट सितारा)
(d) A black hole(एक ब्लैक होल)
Ans.(c)

Q3.The solar radiation coming to Earth is called –
➤ पृथ्वी पर आने वाले सौर विकिरण को क्या कहा जाता है?
(a) Radiant energy(उज्ज्वल ऊर्जा)
(b) Insolation(इनोलेशन)
(c) Sunshine(सनशाइन)
(d) Terrestrial radiation(स्थलीय विकिरण)
Ans.(b)

Q4. Study of origin, evolution, and eventual fate of the Universe is known as?
➤ ब्रह्मांड के मूल, विकास और अंतिम भाग के अध्ययन को किस के रूप में जाना जाता है?
(a) Sociology(समाजशास्त्र)
(b) Cosmology(ब्रह्मांड विज्ञान)
(c) Astronomy(खगोल विज्ञान)
(d) Petology(पेटोलॉजी)
Ans.(b)

Q5.The four largest planets of the Solar System in decreasing size are – 
➤ सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं –
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)
Ans.(c)

Q6.Which of the following device is used to measure humidity?
➤ निम्न डिवाइस में से कौन सा नमी को मापने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Hygrometer(आर्द्रतामापी)
(c) Odometer(ओडोमीटर)
(d) Anemometer(एनेमोमीटर)
Ans.(b)

Q7.Land and sea-breezes occur due to –
➤ लैंड और समुद्री हवा किसके कारण होती हैं?
(a) Conduction(संचालन)
(b) Convection(संवहन)
(c) Radiation(रेडिएशन)
(d) Tides(ज्वार)
Ans.(b)

Q8.The term ‘epicentre’ is associated with –
➤ शब्द ‘अधिकेन्द्र’ किसके साथ जुड़ा हुआ है:-
(a) Earthquakes(भूकंप)
(b) Volcanoes(ज्वालामुखियों)
(c) Cyclones(चक्रवात)
(d) Landslides(भूस्खलन)
Ans.(a)

Q9.The lowest layer of the atmosphere is –
➤ वायुमंडल की निम्नतम परत कौन सी है?
(a) Stratosphere(स्ट्रैटोस्फियर)
(b) Thermosphere(थर्मोमसेयर)
(c) Troposphere(ट्रोफोस्फीयर)
(d) Mesosphere(मेसोस्फीयर)
Ans.(c)

Q10. Which one among the following states is smallest in the area?
➤ निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा क्षेत्र में सबसे छोटा है?
(a) Gujarat(गुजरात)
(b) Karnataka(कर्नाटक)
(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(d) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
Ans.(c)

Q11. The Northern part of the Western coast is known as-
➤ पश्चिमी तट के उत्तरी भाग को किस रूप में जाना जाता है:
(a) Coromandel coast(कोरोमंडल तट)
(b) Malabar coast(मालाबार तट)
(c) Konkan coast(कोकण तट)
(d) Northern Circars(उत्तरी सर्कस)
Ans.(c)


Q12. The highest peak of the western ghats of India is –
➤ भारत के पश्चिमी घाटों का सबसे ऊंचा शिखर है –
(a) Shevroy hills(शेवरॉय पहाड़ी)
(b) Mahendragiri hills(महेंद्रगिरी पहाड़ी)
(c) Javadi hills(जावड़ी पहाड़ी)
(d) Anamudi hills(अन्नामुडी पहाड़ी)
Ans.(d)


Q13. The Eastern coastal plain is also called
➤ पूर्वी तटीय मैदान को _____ भी कहा जाता है 
(a) Konkan coastal plain(कोंकण तटीय मैदान)
(b) Gujarat Plain(गुजरात मैदान)
(c) Coromandel coastal Plain(कोरोमंडल तटीय मैदान)
(d) Malabar coastal Plain(मलबार तटीय मैदान)
Ans.(c)

Q14. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
➤ मजूली, दुनिया का सबसे बड़ा नदी द्वीप, ______ राज्य में स्थित है 
(a) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(b) Assam(असम)
(c) Tripura(त्रिपुरा)
(d) Mizoram(मिजोरम)
Ans.(b)


Q15. Nathu La, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in – 
➤ नाथु ला, एक ऐसी जगह जहां 44 साल बाद भारत-चीन सीमा व्यापार फिर से शुरू हो गया है, किस भारतीय सीमा पर स्थित है?
(a) Sikkim(सिक्किम)
(b) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(c) Himachal Pradesh(हिमाचल प्रदेश)
(d) Jammu and Kashmir(जम्मू और कश्मीर)
Ans.(a)



You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.



Print Friendly and PDF