Important Geography Questions for RRB JE Exam 2018: 5th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The McMahon Line was part of the 1914 Simla Convention between British India and –
मैकमोहन रेखा ब्रिटिश भारत और ________ के बीच 1914 शिमला कन्वेंशन का हिस्सा थी.
(a) Myanmar /म्यांमार
(b) Pakistan/पाकिस्तान
(c) Tibet /तिब्बत
(d) Afghanistan/अफ़ग़ानिस्तान

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The McMahon Line was part of the 1914 Simla Convention between British India and Tibet.

 

Q2. Greywater is ______
ग्रे वाटर क्या है?
(a) Waste water released from kitchen/ रसोई से निकलने वाला अपशिष्ट जल
(b) Waste water released from toilets/ शौचालयों से निकलने वाला अपशिष्ट जल
(c) Waste water released from factories/ कारखानों से निकलने वाला अपशिष्ट जल
(d) Waste water released from hospitals/ अस्पतालों से निकलने वाला अपशिष्ट जल

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Greywater is gently used water from your bathroom sinks, showers, tubs, and washing machines. It is not water that has come into contact with feces, either from the toilet or from washing diapers. Greywater may contain traces of dirt, food, grease, hair, and certain household cleaning products.

 

Q3. A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called-
वायुमंडल का एक स्तर जो आंशिक रूप से इलेक्ट्रॉनों और धनात्मक आयनों से बना होता है, उसे क्या कहा जाता है?
(a) Troposphere/ उष्णकटिबंधीय
(b) Ionosphere/ आयनमंडल
(c) Stratosphere/ स्ट्रेटोस्फीयर
(d) Mesosphere/ मेसोस्फीयर

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Ionosphere is the layer of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions.

 

Q4. Why is Rann of Kutch of India famous for?
भारत में कच्छ का रण किसके लिए प्रसिद्ध है?
(a) Tidal and flats / ज्वार और भाटा
(b) Fertile soil/ उपजाऊ मिट्टी
(c) Dense Vegetation / सघन वनस्पति
(d) All are correct /सभी सही हैं

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The Great Rann of Kutch is a salt marsh located in the Thar Desert in the Kutch District of Gujarat, India. It is famous for tidal and flats

Q5. Where is the Great Barrier Reef located ?
ग्रेट बैरियर रीफ कहां स्थित है?
(a) Pacific Ocean/ प्रशांत महासागर
(b) Indian Ocean/ हिंद महासागर
(c) Atlantic Ocean/ अटलांटिक महासागर
(d) Arctic Ocean/ आर्कटिक महासागर

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system. The reef is located in the Coral Sea, off the coast of Queensland, Australia in Pacific Ocean.

Q6. The largest delta in the world is_______.
दुनिया का सबसे बड़ा डेल्टा कहाँ है।
(a) Yellow River Delta/ पीली नदी डेल्टा
(b) Ganges-Brahmaputra Delta/ गंगा-ब्रह्मपुत्र डेल्टा
(c) Mississippi Delta / मिसिसिपी डेल्टा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Ganges Delta, officially known as Ganges-Brahmaputra or the Bengal Delta, is located in the Bengal region of Indian subcontinent which consists of the Indian state of West Bengal and the country of Bangladesh. The delta is the largest in the world and one of the most fertile regions of the in the world hence the name the Green Delta.

 

Q7. The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the _______ district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.
पालक जलडमरूमध्य भारत के तमिलनाडु राज्य और श्रीलंका के द्वीप राष्ट्र के उत्तरी प्रांत के _______ जिले के बीच एक जलडमरूमध्य है।
(a) Puttalam / पट्टालम
(b) Chunnakam/चुन्नाकम
(c) Mannar / मन्नार
(d) Chilaw/चिलाव

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.

 

Q8. Among the following the literacy rate is highest in?
निम्नलिखित में साक्षरता दर सबसे अधिक कहाँ है?
(a) Delhi/दिल्ली
(b) Punjab/पंजाब
(c) Lakshadweep /लक्षद्वीप
(d) Mizoram/मिजोरम

Show Answer

S8. Ans. (c)
Sol. Lakshadweep with 92.28% literacy is the second most literate place in India after Kerala with 93.91% literacy

 

Q9. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from?
पंजाब में पानी बड़ी संख्या नहरें हैं, उन्हें पानी कहाँ से मिलता है?
(a) Jhelum river/ झेलम नदी
(b) Chenab river/ चेनाब नदी
(c) Beas river / व्यास नदी
(d) Sutlej river/ सतलज नदी

Show Answer

S9. Ans. (d)
Sol. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from Satluj river

 

Q10.Why the Earth is having its own atmosphere?
पृथ्वी का अपना वायुमंडल किसके कारण होता है?
(a) Winds/ पवन
(b) Clouds/बादल
(c) Gravity/ गुरुत्वाकर्षण
(d) Rotation of the Earth/ पृथ्वी की घूर्णन

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. An atmosphere, meaning is a layer of gases surrounding a planet or other material body, that is held in place by the gravity of that body. Earth also has its own environment due to gravity.



Q11.Why is Carbon Monoxide a pollutant?
कार्बन मोनोऑक्साइड प्रदूषक क्यों है?
(a) Reacts with hemoglobin/ हीमोग्लोबिन के साथ प्रतिक्रिया करता है
(b) It inhibits glycolysis/ यह ग्लाइकोलिसिस को रोकता है
(c) It reacts with Oxygen / यह ऑक्सीजन के साथ प्रतिक्रिया करता है
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Carbon monoxide (CO) is a colorless, odorless, tasteless, and toxic air pollutant. It is produced in the incomplete combustion of carbon-containing fuels, such as gasoline, natural gas, oil, coal, and wood. Breathing the high concentrations of CO leads to reduced oxygen (O2) transport by hemoglobin.
Q12.Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer?
पृथ्वी के वायुमंडल की कौन सी परत में ओजोन परत होती है?
(a) Troposphere/ उष्णकटिबंधीय
(b) Mesosphere/ मेसोस्फीयर
(c) Ionosphere / आयनमंडल
(d) Stratosphere/ स्ट्रेटोस्फीयर
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. About 90% of the ozone in the Earth’s atmosphere is found in the region called the Stratosphere. This is the atmospheric layer between 16 and 48 kilometers (10 and 30 miles) above the Earth’s surface.
Q13.The outermost range of Himalays is called____.
हिमालय की बाहरी सीमा को____ कहा जाता है।
(a) Himadri / हिमाद्री
(b) Shiwaliks/ शिवालिक
(c) Himachal / हिमाचल
(d) Kumaon/ कुमाऊं
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. The outermost range of Himalayas is called Shiwaliks.
Q14.Which of the following causes rainfall during winters in the northwestern part of India?
भारत के उत्तर-पश्चिमी हिस्से में सर्दियों के दौरान निम्नलिखित में से किसके कारण वर्षा होती है?
(a) Western disturbances / पछुआ विक्षोभ
(b) Cyclonic depression/ चक्रवातीय अवदाव
(c) Southwest monsoon/ दक्षिणपश्चिम मानसून
(d) Retreating monsoon/ लौटता मानसून
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Western Disturbances causes rainfall during winters in the northwestern part of India.
Q15.India shares longest international boundary with which country?
भारत किस देश के साथ सबसे लंबी अंतरराष्ट्रीय सीमा साझा करता है?
(a) Bangladesh/ बांग्लादेश
(b) China/ चीन
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Bhutan/ भूटान
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. India share 4,096 km long international border with Bangladesh. India shares longest border with Bangladesh