Important Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 11 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Earth Summit was a major United Nations conference held in-
पृथ्वी शिखर सम्मेलन एक प्रमुख संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन कब आयोजित किया गया था?

(a) 1980
(b) 1992
(c) 1990
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), also known as the Rio de Janeiro Earth Summit, the Rio Summit, the Rio Conference, and the Earth Summit was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 to 14 June 1992.

Q2. The Convention on Biological Diversity (CBD) entered into force on.
जैविक विविधता पर सम्मेलन (CBD) कब लागू हुआ था?

(a) 29 January 1993/29 जनवरी 1993
(b) 28 December 1992/28 दिसम्बर 1992
(c) 29 December 1993 /29 दिसम्बर 1993
(d) 20 November 1990/20 नवम्बर 1990
Solution:

The Convention on Biological Diversity (CBD) entered into force on 29 December 1993.

Q3. The rigid outer part of the earth, consisting of the crust and upper mantle is called?
धरती का कठोर बाहरी भाग, जिसमें परत और ऊपरी मंडल शामिल हैं उसे क्या कहा जाता है?

(a) Total Wild Life / कुल जंगली जीवन
(b) Biosphere/ जीव मंडल
(c) Lithosphere / स्थलमंडल
(d) Hydrosphere/ जलमंडल
Solution:

Earth’s lithosphere includes the crust and the uppermost mantle, which constitute the hard and rigid outer layer of the Earth. The lithosphere is subdivided into tectonic plates.

Q4. Which of the following is one of the major causes of greenhouse effect?
निम्नलिखित में से कौन सा ग्रीनहाउस प्रभाव के प्रमुख कारणों में से एक है?

(a) Nitrogen /नाइट्रोजन
(b) Carbon Dioxide/ कार्बन डाइऑक्साइड
(c) Carbon Monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
(d) Nitrogen Dioxide/ नाइट्रोजन डाइऑक्साइड
Solution:

Carbon dioxide (CO2) makes up the vast majority of greenhouse gas emissions from the sector, but smaller amounts of methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) are also emitted. These gases are released during the combustion of fossil fuels, such as coal, oil, and natural gas, to produce electricity.

Q5. The largest ecosystem of earth is-
पृथ्वी का सबसे बड़ा पारिस्थितिकी तंत्र है?

(a) Biome / बायोम
(b) Hydrosphere/ जलमंडल
(c) Lithosphere / स्थलमंडल
(d) Biosphere/ जीव मंडल
Solution:

The solid surface layer of the Earth is the lithosphere. The atmosphere is the layer of air that stretches above the lithosphere. The Earth’s water—on the surface, in the ground, and in the air—makes up the hydrosphere. Since life exists on the ground, in the air, and in the water, the biosphere overlaps all these spheres.

Q6. Which of the following is/are main objective/s of Convention on Biological Diversity (CBD) ?
निम्नलिखित में से क्या जैविक विविधता पर सम्मेलन (CBD) का मुख्य उद्देश्य है? 

(A) The conservation of biological diversity/ जैविक विविधता का संरक्षण 
(B) The sustainable use of the components of biological diversity/ जैविक विविधता के घटकों का टिकाऊ उपयोग 
(C) The fair and equitable sharing of the benefits arising out of the utilization of genetic resources/ अनुवांशिक संसाधनों के उपयोग से उत्पन्न लाभों का निष्पक्ष और न्यायसंगत साझाकरण

(a) Only A/केवल A
(b) Only B/केवल B
(c) Both A and C /A और C दोनों
(d) A, B and C/A, B और C
Solution:

The Convention on Biological Diversity (CBD) entered into force on 29 December 1993. It has 3 main objectives:
-The conservation of biological diversity
-The sustainable use of the components of biological diversity
-The fair and equitable sharing of the benefits arising out of the utilization of genetic resources

Q7. Which of the following is affected the most by soil erosion due to deforestation?
निम्नलिखित में से क्या वनों की कटाई के कारण मृदा अपरदन से सबसे अधिक प्रभावित होता है?

(a) Local Plants/ स्थानीय पौधे
(b) Ecological System/ पारिस्थितिकीय प्रणाली
(c) Rain/बरसात
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

An ecosystem is a geographic area where plants, animals, and other organisms, as well as weather and landscape, work together to form a bubble of life. Ecosystems contain biotic or living, parts, as well as abiotic factors, or nonliving parts.

Q8. Which of the following is the factor responsible for environmental degradation?
निम्नलिखित में से कौन सा पर्यावरणीय गिरावट के लिए जिम्मेदार है?

(a) Continuous soil erosion/ निरंतर मृदा अपरदन
(b) High population density/ उच्च जनसंख्या घनत्व
(c) Industrial pollution of air and water/ हवा और पानी के औद्योगिक प्रदूषण
(d) All of these/ यह सभी
Solution:

Environmental degradation is the deterioration of the environment through depletion of resources such as air, water and soil; the destruction of ecosystems; habitat destruction; the extinction of wildlife; and pollution.

Q9. Which of the following aquatic plant is effective in preventing the water-pollution caused by industrial waste?
औद्योगिक अपशिष्ट के कारण जल प्रदूषण को रोकने में निम्नलिखित में से कौन सा जलीय पौधे प्रभावी है?

(a) Water Hyacinth / जल कुंभी
(b) Elephant Grass/ गुंद्र
(c) Parthenium / पार्थेनियम
(d) (B) and (C)/ (B) और (C) दोनों
Solution:

Eichhornia crassipes, commonly known as common water hyacinth, is an aquatic plant native to the Amazon basin, and is often a highly problematic invasive species outside its native range. Water hyacinths can be cultivated for waste water treatment.

Q10. The Ozone hole over Antarctica was discovered in-
अंटार्कटिका पर ओजोन होल की खोज कब की गई थी?

(a) 1975
(b) 1984
(c) 1978
(d) 1987
Solution:

In 1984 British Antarctic Survey scientists, Joesph Farman , Brian Gardiner, and Jonathan Shanklin, discovered a recurring springtime Antarctic ozone hole . Their paper was published in the journal Nature , May 1985, the study summarized data that had been collected by the British Antarctic Survey showing that ozone levels had dropped to 10% below normal January levels for Antarctica.

Q11. The Earth summit held at Rio de Janeiro is associated with?
रियो डी जेनेरो में आयोजित पृथ्वी शिखर सम्मेलन किस से जुड़ा है?

(a) Environment and sustainable development / पर्यावरण और संधारणीय विकास
(b) Greenhouse gases/ ग्रीन हाउस गैसें
(c) Ozone depletion / ओजोन का क्रमिक ह्रास
(d) Wet lands / आर्द्रभूमि
Solution:

United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), byname Earth Summit, conference held at Rio de Janeiro, Brazil (June 3–14, 1992), to reconcile worldwide economic development with protection of the environment.

Q12. The Biosphere is a region of earth which supports life. It includes-
जीवमंडल पृथ्वी का एक क्षेत्र है जो जीवन का समर्थन करता है. उसमे समाविष्ट हैं-
1. Hydrosphere 2. Lithosphere 3. atmosphere
1. जल-मंडल 2. स्थलमंडल 3. वायुमंडल

(a) 1 and 3 /1 और 3
(b) Only 1/केवल 1
(c) 1 and 2/ 1 और 2
(d) 1,2,and 3/1,2 और 3
Solution:

The solid surface layer of the Earth is the lithosphere. The atmosphere is the layer of air that stretches above the lithosphere. The Earth’s water—on the surface, in the ground, and in the air—makes up the hydrosphere. Since life exists on the ground, in the air, and in the water, the biosphere overlaps all these spheres.

Q13. Which of the following protocol is associated with ozone layer depletion?
निम्नलिखित में से कौन सा प्रोटोकॉल ओजोन परत रिक्तीकरण से जुड़ा हुआ है?

(a) Montreal / मॉन्ट्रियल
(b) Osaka/ ओसाका
(c) Geneva / जिनेवा
(d) Florida/ फ्लोरिडा
Solution:

The 1987 Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer is a landmark agreement that has successfully reduced the global production, consumption, and emissions of ozone-depleting substances (ODSs).

Q14. The Ramsar Convention is an international treaty for-
रामसर कन्वेंशन ______ के लिए एक अंतरराष्ट्रीय संधि है.

(a) Environment and sustainable development / पर्यावरण और संधारणीय विकास
(b) Wet lands/ आर्द्रभूमि
(c) Ozone depletion / ओजोन का क्रमिक ह्रास
(d) Greenhouse gases/ ग्रीन हाउस गैसें
Solution:

The Ramsar Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat is an international treaty for the conservation and sustainable use of wetlands.

Q15. The Kyoto Protocol is an international treaty which is related to-
क्योटो प्रोटोकॉल एक अंतरराष्ट्रीय संधि है जो किस से संबंधित है?

(a) Ozone layer depletion/ ओजोन का क्रमिक ह्रास
(b) Greenhouse gases / ग्रीन हाउस गैसें
(c) Wet lands/ आर्द्रभूमि
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Kyoto Protocol is an international treaty which extends the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) that commits state parties to reduce greenhouse gas emissions.

        

You may also like to read:

 

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD