Important General Science Quiz For SSC

1. In which one of the following, antibody formations takes place?
[A]RBC’s
[B]Blood platelets
[C]Blood Plasma
[D]Donnan’s membrane

2. From the evolutionary point of view, which one of the following is closer to man?

[A]Dolphin
[B]Flying fish
[C]Shark
[D]Tortoise
 3. How do most insects respire?
[A]Through skin
[B]Through gills
[C]By lungs
[D]By trachea system
4. Which one of the following part of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
[A]Cerebellum
[B]Cerebrum
[C]Medulla obligation
[D]Pons
 5. Production of which one of the following is a function of the liver?
[A]Lipase
[B]Urea
[C]Mucus
[D]Hydrochloric acid
 6. During sleep a man’s blood pressure
[A]Increases
[B]Decreases
[C]Remains constant
[D]Fluctuates
 7. Oncogene is responsible for
[A]Aids
[B]Typhoid
[C]Malaria
[D]Cancer
8. Which acid is produced when milk gets sour?
[A]Acetic acid
[B]Tartaric acid
[C]Lactic acid
[D]Butyric acid
 9. Two richest kown sources of edible protein are
[A]Meat and eggs
[B]Milk and vegetables
[C]Soybean and groundnut
[D]Some algae and other micro-organisms
10. Which nutrients are most likely to be affected by food processing and storage?
[A]Carbohydrates
[B]Fats
[C]Proteins
[D]Vitamins


ANSWER KEY: 1- (C), 2- (A), 3- (D), 4- (C), 5- (B), 6- (D), 7- (D), 8- (C), 9- (C), 10- (D)
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

22 Comments

  1. Many are saying paper is very easy ……..and cut off may go sky high……so i am worried

  2. Thank u for ur quick response:)

    Bt i still have a doubt….if i fill the new part 1 form it will generate new registration id but part 2 is filled with 1st registeration id

    So my understanding is i need to fill it again both part 1 & 2
    And plz assure me i can fill it again or not
    Correct me if i am wrong.

  3. mam pls help me ssc cgl online form group code and post name is not activated . i cant able to apply .is there any technical problem mam

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD