Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Important General Awareness Solutions for SSC...

Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018

Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018_40.1

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. Which of the following countries has the highest population density?
निम्न में से किस देश का जनसंख्या घनत्व सबसे अधिक है?
(a) China (चीन)
(b) India (भारत)
(c) Phillipines (फिलिपिनस)
(d) United Kingdom (यूनाइटेड किंगडम)

S1. Ans.(b)

Sol.Population density measure of the intensity of land use, expressed as number of people per square kilometer or square mile.

Q2. Which of the following constitutes highest percentage of Green House gases?
निम्नलिखित में से किसमें ग्रीन हाऊस गैसों का उच्चतम प्रतिशत होता है?
(a) Ethane (ईथेन)
(b) Methane (मीथेन)
(c) Carbon Dioxide (कार्बन डाइऑक्साइड)
(d) Propane (प्रोपेन)

S2. Ans.(c)

Sol.A greenhouse gas is a gas in an atmosphere that absorbs and emits radiant energy within the thermal infrared range. This process is the fundamental cause of the greenhouse effect. The primarygreenhouse gases in Earth’s atmosphere are water vapor, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone.

Q3. ______________ was a philosopher and theologian from India during early 8th century who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta.
_______8वीं शताब्दी के शुरुआती दिनों में भारत के एक दार्शनिक और धर्मशास्त्रज्ञ थे जिन्होंने अद्वैत वेदांत के सिद्धांत को समेकित किया था.
(a) Adi Shankara (आदि शंकर)
(b) Dyaneshwar (ज्ञानेश्वर)
(c) Eknath (एकनाथ)
(d) Madhvacharya (माधवचार्य)

S3. Ans.(a)

Sol.Adi Shankara or Shankara, was an early 8th century Indian philosopher and theologian who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta.

Q4. In terms of size, Earth ranks no. ___ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, धरती हमारे सौर मंडल में संख्या ____ पर है.
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

S4. Ans.(a)

Sol.Jupiter >Saturn >Uranus >Neptune >Earth >Venus >Mars >Mercury 

Q5. Which city is located on the banks of the river Ganges?
गंगा नदी के तट पर कौन सा शहर स्थित है?
(a) Mathura (मथुरा)
(b) Agra (आगरा)
(c) Kanpur (कानपुर)
(d) Kota (कोटा)
S5. Ans.(c)

Q6. Who was the first ruler of Pala dynasty?
पाल राजवंश के प्रथम शासक कौन थे?
(a) Gopala (गोपाल)
(b) Vivyanathan (विवयानाथन)
(c) Dharmapala (धर्मपाल)
(d) Bhaskaran (भास्करन)

S6. Ans.(a)

Sol.Pala dynasty, ruling dynasty in Bihar and Bengal, India, from the 8th to the 12th century. Its founder, Gopala, was a local chieftain who rose to power in the mid-8th century during a period of anarchy.

Q7. Which empire is regarded as the Golden Age of Hinduism?
किस साम्राज्य को हिंदू धर्म का स्वर्ण युग माना जाता है?
(a) Maurya (मौर्य)
(b) Mughal (मुगल)
(c) Gupta (गुप्त)
(d) Chola (चोल)

S7. Ans.(c)

Sol.The period between the 4th century and 6th century CE is known as the Golden Age of India because of the large achievements Indians made in the fields of mathematics, astronomy, sculpting and painting during the Gupta Empire.

Q8. Who Invented Post-it note?
पोस्ट-इट नोट का आविष्कार किसने किया?
(a) William Friese-Greene (विलियम फ्रिस-ग्रीन)
(b) Arthur Fry (आर्थर फ्राई)
(c) Gordon Gould (गॉर्डन गोल्ड)
(d) Otto von Guericke (ओटो वॉन ग्योरिक)

S8. Ans.(b)

Sol.Arthur Fry is a retired American inventor and scientist. He is credited as the co-creator of the Post-it note, an item of office stationery manufactured by 3M.

Q9. _______________ states that the ratio of the potential difference across a conductor to the current flowing through it, is a constant, provided that its physical conditions, such as temperature, remain constant.
_____बताता है कि एक कंडक्टर से निकलने वाली विद्युत धारा के बीच संभावित अंतर का अनुपात, स्थिर होता है, बशर्ते कि इसकी भौतिक स्थितियां, जैसे कि तापमान, स्थिर रहें.
(a) Lenz’s Law (लेनज़ लॉ)
(b) Hooke’s Law (हुक लॉ)
(c) Ohm’s Law (ओह्म लॉ)
(d) The coulomb’s law (कलोम्ब लॉ)
S9. Ans.(c)

Q10. _____ mirror is used in the headlights of cars.
_____ दर्पण कारों की हेडलाइट्स में उपयोग किया जाता है.
(a) Semi-circular (अर्ध-वृत्ताकार)
(b) Conical (शंक्वाकार)
(c) Convex (उत्तल)
(d) Concave (अवतल)
S10. Ans.(d)

Q11. What is the full form of the Indian Political Party “NCP”?
भारतीय राजनीतिक पार्टी “एनसीपी” का पूरा रूप क्या है?
(a) Nationalist Congress Party
(b) National Congress Party
(c) National Communist Party
(d) Nationalist Communist Party

S11. Ans.(a)

Sol.The Nationalist Congress Party is a political party in India. Its youth wing is the Nationalist Youth Congress.

Q12. Cryogenics is a branch of Physics that deal with ______.क्रायोजेनिक्स भौतिकी की एक शाखा है जो ______ के साथ काम करती है.
(a) very high temperatures (बहुत उच्च तापमान)
(b) very low temperatures (बहुत कम तापमान)
(c) growth of extremely small crystals (अत्यंत छोटे क्रिस्टल की वृद्धि)
(d) growth of extremely large crystals (बेहद बड़े क्रिस्टल की वृद्धि)
S12. Ans.(b)

Q13. United Progressive Alliance was founded in?
यूनाइटेड प्रोग्रेसिव अलायन्स कब स्थापित किया गया था?
(a) 1951
(b) 1998
(c) 2004
(d) 1980

S13. Ans.(c)

Sol.The United Progressive Alliance (UPA) is a coalition of centre-left political parties in India formed after the 2004 general election. The largest member party of the UPA is the Indian National Congress, whose Ex. National President Sonia Gandhi is chairperson of the UPA.

Q14. In which country, 13th South Asian games will be held?
किस देश में 13वें दक्षिण एशियाई खेलों का आयोजन किया जाएगा?
(a) India (भारत)
(b) Australia (ऑस्ट्रेलिया)
(c) Nepal (नेपाल)
(d) Pakistan (पाकिस्तान)

S14. Ans.(c)

Sol.The 2019 South Asian Games, officially the 13th South Asian Games, is a major multi-sport event which will take place in 2019 in Kathmandu, Nepal.

Q15. Who is the author of “The Immortals of Meluha (Shiva Trilogy)”?
“दि इम्मोर्टल ऑफ़ मेलुहा (शिव त्रयी)” के लेखक कौन हैं?
(a) Amish Tripathi (अमिश त्रिपाठी)
(b) Durjoy Datta (दुर्जोय दत्त)
(c) Keshav Aneel (केशव अनील)
(d) Savi Sharma (सावी शर्मा)

S15. Ans.(a)

You may also like to read :

Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018_50.1Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?