Important General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. Which of the following bears flowers?
निम्नलिखित में से किस पर फूल होते हैं?
(a) Bryophytaब्रियोफाइटा
(b) Pteridophytaपटरिडोफायटा
(c) Gymnospermsजिमनोस्पर्म
(d) Angiospermsएंजियोस्पर्म

S1. Ans.(d)

Sol.Angiosperms are seed-bearing vascular plants. Their reproductive structures are flowers in which the ovules are enclosed in an ovary.

Q2. Oxygenated blood flows out of the heart through the _____ .
ऑक्सीजनित रक्त _____ के माध्यम से हृदय में बहता है.
(a) aortaमहाधमनी
(b) pulmonary arteryफुफ्फुसीय धमनी
(c) vena cavaवेना कावा
(d) atriumएट्रियम

S2. Ans.(a)

Sol.The aorta is the largest artery in the body. The aorta begins at the top of the left ventricle, the heart’s muscular pumping chamber. The heart pumps blood from the left ventricle into theaorta through the aortic valve.

Q3. Covalent Bond is also called _________.
सहसंयोजक बांड (कोवालेंट बांड) को _________ भी कहा जाता है.
(a) Molecular Bondआणविक बॉण्ड
(b) Proton Bondप्रोटॉन बॉन्ड
(c) Nucleus Bondनाभिक बांड
(d) Electron Bondइलेक्ट्रॉन बॉण्ड

S3. Ans.(a)

Sol. A covalent bond is a chemical link between two atoms or ions where the electron pairs are shared between them. A covalent bond may also be termed a molecular bond. Covalent bonds form between two nonmetal atoms with identical or relatively close electronegativity values.

Q4. Sulphur and Chlorine can have what type of a bond?
सल्फर और क्लोरीन में किस प्रकार का बांड हो सकता है?
(a) Polar covalentध्रुवीय सहसंयोजक
(b) Polyionicपॉलीओनिक
(c) Non­polar covalentअध्रुवीय सहसंयोजक
(d) Ionicआयोनी

S4. Ans.(a)

Sol.A polar bond is a covalent bond between two atoms where the electrons forming the bond are unequally distributed. This causes the molecule to have a slight electrical dipole moment where one end is slightly positive and the other is slightly negative.

Q5. Which of these is not a database management system (DBMS)?
इनमें से कौन सा डाटाबेस मैनेजमेंट सिस्टम (डीबीएमएस) नहीं है?
(a) Sybase
(b) SAP HANA
(c) MySQL
(d) Cosmos

S5. Ans.(d)

Sol.A database management system (DBMS) is system software for creating and managing databases. The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, update and manage data.

Q6. Losar festival is celebrated in which state?
लॉसर उत्सव किस राज्य में मनाया जाता है? 
(a) Assamअसम
(b) Orissaउड़ीसा
(c) Nagalandनागालैंड
(d) Sikkimसिक्किम
S6. Ans.(d)

Sol.Losar is the Tibetan New Year which falls in the month of February and is likewise celebrated by inviting friends and relatives for family gatherings.

Q7. Stagflation exists when _____ 
मुद्रास्फीतिजनित मंदी तब होती है जब _____
(a) price indices and output both decrease.
      मूल्य सूचकांक और आउटपुट दोनों में कमी होती है.
(b) price indices increase but output decreases.
     कीमत सूचकांकों में वृद्धि हुई है लेकिन आउटपुट में कमी आती है.
(c) price indices and output both increase.
     मूल्य सूचकांक और आउटपुट दोनों में वृद्धि होती है.
(d) price indices decrease but output increases.
     कीमत सूचकांकों में कमी आती है लेकिन आउटपुट में वृद्धि होती है.

S7. Ans.(b)

Sol.Stagflation is a period of rising inflation but falling output and rising unemployment. 

Q8. Kanha Tiger Reserve is in which state?
कान्हा टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Maharashtraमहाराष्ट्र
(b) Andhra Pradeshआंध्र प्रदेश
(c) Chhattisgarhछत्तीसगढ़
(d) Madhya Pradeshमध्य प्रदेश

S8. Ans.(d)

Sol.Kanha National Park located in the madla/ balaghat districts of Madhya Pradesh is the finest tiger reserve of India. 

Q9. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
इनमें से कौन सी ग्रीन हाउस गैस या वह गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकती है?
(a) Ar
(b) HN₃
(c) CO₂
(d) C₄H₆

S9. Ans.(c)

Sol.Gases that trap heat in the atmosphere are called greenhouse gases. (CO2, CH4, N2O and the fluorinated gases)

Q10. ABM stands for ______.
ABM का अर्थ है ______
(a) Anti Belligerent Mine
(b) Anti Base Machine
(c) Anti Body Mechanics
(d) Anti Ballistic Missile

S10. Ans.(d)

Sol.An anti-ballistic missile (ABM) is a surface-to-air missile designed to counter ballistic missiles (see missile defense).Ballistic missiles are used to deliver nuclear, chemical, biological or conventional warheads in a ballistic flight trajectory. India(Prithvi Air Defence (PAD)) became the fourth country to have successfully developed an Anti-ballistic missile system, after United States, Russia and Israel. 

Q11. In terms of size, Venus ranks no. ___ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, वीनस हमारे सौर मंडल में नंबर ___ स्थान पर है. 
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

S11. Ans.(b)

Sol. Jupiter >Saturn >Uranus >Neptune >Earth >Venus >Mars >Mercury 

Q12. Who was the first to measure the circumference of earth?
पृथ्वी की परिधि को मापने वाला सबसे पहला कौन था?
(a) Erechtheus
(b) Aegeus
(c) Eratosthenes
(d) Apheidas

S12. Ans.(c)

Sol. Eratosthenes calculated the circumference of the Earth.

Q13. When did the first Huna invasion take place?
पहला हूना आक्रमण कब हुआ था?
(a) 358 AD
(b) 458 AD
(c) 558 AD
(d) 658 AD

S13. Ans.(b)

Q14. Chandragupta (322–298 BC) was the ruler of which dynasty?
 चंद्रगुप्त (322-298 ईसा पूर्व) किस वंश का शासक था?
(a) Mauryaमौर्य
(b) Mewarमेवार
(c) Mughalमुगल
(d) Peshwasपेशवा
S14. Ans.(a)


Q15. Who Invented Electric Stove?
इलेक्ट्रिक स्टोव का आविष्कार किसने  किया?
(a) Lloyd Groff Copeman
(b) Bartolomeo Cristofori
(c) Leonardo da Vinci
(d) Philip Diehl

S15. Ans.(a)

Sol. Lloyd Groff Copeman was an American inventor who devised the first electric stove .

You may also like to read :

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD