Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 31st August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is the author of “The Inheritance of Loss”? 
“The Inheritance of Loss” का लेखक कौन है?

Sunjeev Sahota / संजीव साहता
Anne Enright /ऐनी एनराईट
Shobha De / शोभा डे
Kiran Desai / किरन देसाई

Solution:

The Inheritance of Loss is the second novel by Indian author Kiran Desai. It was first published in 2006.

Q2. Vertebrates belongs to the phylum 
वेरतेब्रतेस किस फाइलम से सम्बंधित है?

Arthropoda / अर्थ्रोपोदा
Annelida / ऐनेलिडा
Cnidaria / निडारिया
Chordata / कोर्डेटा

Solution:

Vertebrates comprise all species of animals within the subphylum Vertebrata. Vertebrates represent the overwhelming majority of the phylum Chordata, with currently about 66,000 species described.

Q3. What is washing soda? 
वाशिंग सोडा क्या है?

Aluminium bicarbonate/ एल्युमीनियम बाइकार्बोनेट
Sodium bicarbonate / सोडियम बाइकार्बोनेट
Aluminium sulphate / एल्यूमिनियम सल्फेट
Sodium carbonate / सोडियम कार्बोनेट

Solution:

Washing soda or soda ash are common names for Sodium Carbonate (Na2CO3).

Q4. __________ is the movement of chemical in the upper layers of soil into lower layers or into groundwater by being dissolved in water.
_________ 

मिट्टी की ऊपरी सतह के रसायन का मिट्टी की निचली परत या भूजल में घुलने की प्रवृत्ति है.

infiltration /इनफिल्ट्रेशन
salinization / सैलीनाइजेशन
eutrophication / युट्रोफिकेशन
leaching / लीचिंग

Solution:

In agriculture, leaching refers to the loss of water-soluble plant nutrients from the soil, due to rain and irrigation. Soil structure, crop planting, type and application rates of fertilizers, and other factors are taken into account to avoid excessive nutrient loss.

Q5. Champaner-Pavagadh Archaeological Park is in ________. 
चंपानेर-पावगढ़ पुरातात्त्विक पार्क ________ में है।

Rajasthan / राजस्थान
Gujarat / गुजरात
Bihar / बिहार
Assam / असम

Solution:

Champaner-Pavagadh Archaeological Park, a UNESCO World Heritage Site, is located in Panchmahal district in Gujarat, India. It is located around the historical city of Champaner, a city which was built by Sultan Mahmud Begada of Gujarat.

Q6. Which disease is caused due to deficiency of Iodine? 
आयोडीन की कमी के कारण कौन सी बीमारी होती है?

Rickets / सूखा रोग
Scurvy / स्कर्वी
Goitre / गण्डमाला
Growth retardation / विकास मंदता

Solution:

A goitre or goiter is a swelling in the neck resulting from an enlarged thyroid gland.A goitre is associated with a thyroid that is not functioning properly. Worldwide, over 90% of goitre cases are caused by iodine deficiency.

Q7. Grevillea Robusta is the scientific name of _______. 
ग्रेविल्लेया रोबुस्ता _______ का वैज्ञानिक नाम है।

Peepal / पीपल
Teak / टीक
Silver Oak / सिल्वर ओक
Jack fruit / कटहल

Solution:

Grevillea robusta, commonly known as the southern silky oak, silk oak or silky oak, silver oak or Australian silver oak, is a flowering plant in the family Proteaceae.

Q8. Which of the following elements has the lowest melting point? 
 निम्न में से किस तत्व का गलनांक बिंदु न्यूनतम है?

Oxygen / ऑक्सीजन
Gold / सोना
Silver / चांदी
Manganese / मैंगनीज

Solution:

Oxygen is a chemical element with symbol O and atomic number 8. Melting point of oxygen is -218.8 °C.

Q9. Urdu is the official language of _________.
 उर्दू कहाँ की आधिकारिक भाषा है?

Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Jammu & Kashmir / जम्मू-कश्मीर

Solution:

Urdu is also one of the officially recognized languages in India and the official language of Jammu and Kashmir.

Q10. Stagflation is a period of _______. 
मुद्रास्फीतिजनित मंदी _______ की एक अवधि है

Persistent high inflation combined with high unemployment / उच्च मुद्रास्फीति के साथ संयुक्त उच्च बेरोजगारी
Persistent high inflation combined with low unemployment/ उच्च मुद्रास्फीति के साथ संयुक्त कम बेरोजगारी
Persistent low inflation combined with high unemployment / कम मुद्रास्फीति के साथ संयुक्त उच्च बेरोजगारी
Persistent low inflation combined with low unemployment/ कम मुद्रास्फीति के साथ संयुक्त कम बेरोजगारी

Solution:

Stagflation is a condition of slow economic growth and relatively high unemployment, or economic stagnation, accompanied by rising prices, or inflation.

Q11. When is International ‘Yoga Diwas’ is celebrated? 
 अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस कब मनाया जाता है?

21 June / जून
21 May / मई
25 April / अप्रैल
21 July / जुलाई

Solution:

International Day of Yoga, or commonly and unofficially referred to as Yoga Day, is celebrated annually on 21 June since its inception in 2015. An international day for yoga was declared unanimously by the United Nations General Assembly (UNGA) on 11 December 2014.

Q12. Dr. A.P.J. Abdul Kalam, the former Indian President, received the prestigious Bharat Ratna award in the year 
पूर्व भारतीय राष्ट्रपति डॉ ए.पी.जे. अब्दुल कलाम को किस वर्ष में प्रतिष्ठित भारत रत्न पुरस्कार मिला?

1992
1995
1997
1998

Solution:

Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam better known as A.P.J. Abdul Kalam was the 11th President of India from 2002 to 2007. A career scientist turned statesman, Kalam was born and raised in Rameswaram, Tamil Nadu, and studied physics and aerospace engineering.In 1997, Kalam received India’s highest civilian honour, the Bharat Ratna, for his contribution to the scientific research and modernisation of defence technology in India.

Q13. In which State is the folk painting ‘Madhubani’ popular? 
 लोक चित्रकला ‘मधुबनी’ किस राज्य में लोकप्रिय है?

West Bengal / पश्चिम बंगाल
Orissa / उड़ीसा
Bihar /बिहार
Assam / असम

Solution:

Madhubani painting originated in a small village, known as Maithili, of the Bihar state of India. Initially, the womenfolk of the village drew the paintings on the walls of their home, as an illustration of their thoughts, hopes and dreams.

Q14. In which of the following fields Nobel Prize is not given? 
 निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार नहीं दिया जाता है?

Physics / भौतिक विज्ञान
Mathematics / अंक शास्त्र
Chemistry / रसायन विज्ञान
Medicine / औषधि

Solution:

The Nobel Prize is widely regarded as the most prestigious award available in the fields of literature, medicine, physics, chemistry, peace, and economics.

Q15. What do the paintings of Ajanta depict? 
 अजंता की पेंटिंग्स क्या दर्शाती हैं?

Ramayana /रामायण
Mahabharata /महाभारत
Jatakas / जातक
Panchatantra / पंचतंत्र

Solution:

The Ajanta Caves constitute ancient monasteries and worship halls of different Buddhist traditions carved into a 250 feet wall of rock. The caves also present paintings depicting the past lives and rebirths of the Buddha, pictorial tales from Aryasura’s Jatakamala, as well as rock-cut sculptures of Buddhist deities in vogue between the 2nd century BCE and 5th century CE.
You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?