Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 16th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Dissolved oxygen in rivers is close to _________ parts per million. नदियों में विघटित ऑक्सीजन प्रति मिलियन में _________ भागों के करीब है।

125
25
5
0
Solution:

Dissolved oxygen is the concentration of free molecular oxygen dissolved in water, usually expressed in milligrams per liter, parts per million, or percent of saturation.As dissolved oxygen levels in water drop below 5.0 mg/l, aquatic life is put under stress. The lower the concentration, the greater the stress. Oxygen levels that remain below 1-2 mg/l for a few hours can result in large fish kills.

Q2. Which of the following is also known as a Common Water Hyacinth? निम्नलिखित में से कौन सा सामान्य जल जलकुंभी के रूप में भी जाना जाता है??

Pistia/ पिस्तिया
Opuntia / नागफनी
Aegilops / एगिलोप्स
Eichhornia / एछोर्निया
Solution:

Eichhornia crassipes, commonly known as common water hyacinth, is an aquatic plant native to the Amazon basin, and is often a highly problematic invasive species outside its native range.

Q3. Rukmini Devi Arundale is associated with _______. रुक्मिणी देवी अरुंडेल _______ से सम्बंधित है.

Kathak / कथक
Bharatnatyam / भरतनाट्यम
Kuchipudi / कुचिपुड़ी
Bhangra / भांगड़ा
Solution:

Rukmini Devi Neelakanda Sastri was an Indian theosophist, dancer and choreographer of the Indian classical dance form of Bharatanatyam, and an activist for animal rights and welfare.

Q4. Which state does not share a common border with Haryana? कौन-सा राज्य हरियाणा के साथ सीमा साझा नहीं करता है?

Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
Rajasthan / राजस्थान
Solution:

Haryana is a landlocked state in northern India, surrounded by Punjab and Himachal Pradesh to the north and Rajasthan to the west and south. Its eastern border touches Uttaranchal & Uttar Pradesh which is defined by river Yamuna.

Q5. Which planet is also referred to as a “Dwarf planet”? किस ग्रह को “बौने ग्रह” के रूप में भी जाना जाता है?

Pluto/ प्लूटो
Mercury / बुध
Jupiter / बृहस्पति
Saturn / शनि
Solution:

Pluto, once considered the ninth and most distant planet from the sun, is now the largest known dwarf planet in the solar system.

Q6. Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828? 1828 में स्थापित ब्रह्मो समाज के संस्थापक कौन थे?

Rabindranath Tagore / रवींद्रनाथ टैगोर
Subhash Chandra Bose / सुभाष चंद्र बोस
Sardar Vallabh Bhai Patel / सरदार वल्लभ भाई पटेल
Raja Ram Mohan Roy / राजा राम मोहन रॉय
Solution:

Raja Rammohan Roy founded brahmo samaj in Calcutta on 20 August 1828.

Q7. Shah Jahan built Taj Mahal in memory of ___________. शाहजहां ने ___________ की याद में ताजमहल बनवाया।

Ruqayya Sultan Begum / रुक़ाइय्या बेगम
Jodha Bai / जोधा बाई
Mumtaz Mahal / मुमताज महल
Nur Jahan / नूर जहां
Solution:

The Taj Mahal was commissioned by Shah Jahan in 1631, to be built in the memory of his wife Mumtaz Mahal.

Q8. Which actor won the best actor award in the 1st Filmfare Awards? किस अभिनेता ने पहले फिल्मफेयर अवॉर्ड्स में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?

Dev Anand / देव आनंद
Rajesh Khanna / राजेश खन्ना
Dilip Kumar / दिलीप कुमार
Amitabh Bachchan / अमिताभ बच्चन
Solution:

The 1st Filmfare Awards were held on March 21, 1954, honoring the best in Hindi cinema in 1953.In which award for Best Actress was won by Meena Kumari for Baiju Bawra, Best Actor went to Dilip Kumar for Daag.

Q9. Which of the following physical quantities is a scalar quantity? निम्न में से कौन-सी भौतिक मात्रा एक आदिश मात्रा है?

Weight / भार
Impulse / आवेग
Young’s Modulus / यंग मापांक
acceleration / त्वरण
Solution:

Young’s modulus is the ratio of stress, which has units of pressure, to strain, which is dimensionless; therefore, Young’s modulus has units of pressure.

Q10. Which among the following elements is a liquid at room temperature? निम्नलिखित में से कौन-सा तत्व सामान्य तापमान पर द्रव्य है?

Phosphorus / फास्फोरस
Mercury / मरकरी
Sodium / सोडियम
Aluminium / एल्यूमिनियम
Solution:

Mercury and bromine are both elements which are liquid at room temperature.

Q11. ‘National Youth Day’ is marked on: ‘राष्ट्रीय युवा दिवस’ मनाया जाता है:

January 15 / 15 जनवरी
January 9 / 9 जनवरी
January 18 / 18 जनवरी
January 12 / 12 जनवरी
Solution:

National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q12. Which of the following cities lies to the western-most longitude? निम्नलिखित में से कौन-सा शहर पश्चिमी-देशांतर पर स्थित है?

Jaipur / जयपुर
Nagpur / नागपुर
Bhopal / भोपाल
Hyderabad / हैदराबाद
Solution:

Jaipur is the capital and largest city of the Indian state of Rajasthan in Northern India. It was founded on 18 November 1726 by Maharaja Jai Singh II, the ruler of Amer after whom the city is named.

Q13. Who is the Chairperson of the National Green Tribunal? राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण के अध्यक्ष कौन हैं?

Justice J.S. Verma / न्यायधीश जे एस वर्मा
Justice Adarsh Kumar Goel / न्यायधीश आदर्श कुमार गोयल
Justice K.G. Balakrishnan / न्यायधीश के. जी बल कृष्णानन
Justice Markandey Singh / न्यायधीश मार्कण्डेय सिंह
Solution:

Justice Adarsh Kumar Goel is the chairperson of the National Green Tribunal .

Q14. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on: प्रवासी भारतीय (एनआरआई) दिवस मनाया जाता है:

January 9 / 9 जनवरी
January 17 / 17 जनवरी
January 19 / 19 जनवरी
January 7 / 7 जनवरी
Solution:

Pravasi Bharatiya Divas (English: Non-Resident Indian Day), is celebrated in India on 9 January every other year (every year before 2016) to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India. The day commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa in Bombay on 9 January 1915

Q15. National Environmental Engineering Research Institute is located at- राष्ट्रीय पर्यावरण अभियांत्रिकी अनुसंधान संस्थान स्थित है-

Pune / पूना
Delhi / दिल्ली
Mumbai / मुंबई
Nagpur / नागपुर
Solution:

The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is a research institute created and funded by Government of India. It was established in Nagpur in 1958 with focus on water supply, sewage disposal, communicable diseases and to some extent on industrial pollution and occupational diseases found common in post-independent India. NEERI is a pioneer laboratory in the field of environmental science and engineering and part of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).



You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?