Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 10th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. The first programming language was/ पहली प्रोग्रामिंग भाषा कौन सी थी?

Perl / पर्ल
FORTRAN / फोरट्रान
Visual Basic / विजुअल बेसिक
C / सी

Solution:

FORTRAN, in full Formula Translation, computer-programming language created in 1957 by John Backus that shortened the process of programming and made computer programming more accessible.

Q2. Barometer was invented by / बैरोमीटर का आविष्कार किसने किया था?

Evangelista Torricelli / इवान गेलिस्ता टाँरीसेली
Charles Xavier Thomas / चार्ल्स जेवियर थॉमस
Edward Teller / एडवर्ड टेलर
Gustav Tauschek / गुस्ताव टॉशकेक

Solution:

A barometer is a scientific instrument used in meteorology to measure atmospheric pressure.

Q3. Which is the largest organ in human beings? / मनुष्यों में सबसे बड़ा अंग कौन सा है?

Skin/ त्वचा
Large Intestine/ बड़ी आंत
Small Intestine/ छोटी आंत
Liver/ यकृत

Solution:

The largest external organ, which is also the largest organ in general, is the skin.

Q4. Delonix regia Rafin is the scientific name of/ डेलोनिक्स रेजिया राफिन किसका वैज्ञानिक नाम है?

Banyan / बरगद
Gulmohar / गुलममोहर
Tamarind / इमली
Chiku / चिकू

Solution:

Delonix regia is a species of flowering plant in the bean family Fabaceae, subfamily Caesalpinioideae. It is noted for its fern-like leaves and flamboyant display of flowers.

Q5. Amoeba belongs to the phylum / अमीबा किस संघ से संबंधित है?

Protozoa / प्रोटोजोआ
Annelida / एनालिडा
Porifera / पोरीफेरा
Platyhelminthes/ प्लेटिहेमिंथेस

Solution:

Amoeba, also spelled as Ameba, is a genus that belongs to protozoa, which are unicellular eukaryotes (organisms with membrane-bound cell organelles). The name Amoeba is derived from the Greek word amoibe, which means change.

Q6. Which among the following is white phosphorus?/ निम्नलिखित में से कौन सा सफेद फास्फोरस है?

P1
P6
P4
P5

Solution:

Phosphorus is a chemical element with symbol P and atomic number 15. As an element, phosphorus exists in two major forms, white phosphorus and red phosphorus, but because it is highly reactive, phosphorus is never found as a free element on Earth.

Q7. Alkali metals can / अल्कली धातुएं :

be highly unstable at room temperature / कमरे के तापमान पर अत्यधिक अस्थिर हो सकते हैbe highly unstable at room temperature / कमरे के तापमान पर अत्यधिक अस्थिर हो सकते है
vaporize at room temperature/ कमरे के तापमान पर वाष्पीकृत हो सकते हैं
easily gain electrons/ आसानी से इलेक्ट्रॉन प्राप्त करते हैं
easily lose electrons/ आसानी से इलेक्ट्रॉन खो सकते हैं

Solution:

The alkali metals are all shiny, soft, highly reactive metals at standard temperature and pressure and readily lose their outermost electron to form cations with charge +1.

Q8. Khangchendzonga National Park is in / कंचनजंगा राष्ट्रीय उद्यान कहाँ है?

Maharashtra/ महाराष्ट्र
Orissa / उड़ीसा
Rajasthan / राजस्थान
Sikkim/ सिक्किम

Solution:

Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim, India.

Q9. The Karma dance belongs to which state? / करमा नृत्य किस राज्य से संबंधित है?

Maharashtra/ महाराष्ट्र
Orissa/ उड़ीसा
Rajasthan/ राजस्थान
Sikkim/ सिक्किम

Solution:

Karma dance is the tribal dance. Karma dance is one of the important and oldest folk dances performed in the Madhya Pradesh state of India.

Q10. Which among the following is a characteristic of Laissez­faire system? / निम्नलिखित में से कौन सा अबन्धता प्रणाली की विशेषता है?

No government intervention / कोई सरकारी हस्तक्षेप नहीं
Market forces are highly regulated/ बाजार शक्तियों को अत्यधिक विनियमित किया जाता है
It is a socialist system / यह एक समाजवादी प्रणाली है
Maximum government intervention / अधिकतम सरकारी हस्तक्षेप

Solution:

Complete freedom for followers to make decisions. Leaders provide the tools and resources needed. Group members are expected to solve problems on their own. Power is handed over to followers, yet leaders still take responsibility for the groups decisions and actions.

Q11. Who is the author of the book “Life of Pi”? /”लाइफ ऑफ पाई” पुस्तक का लेखक कौन है?

Yan Martel / यान मार्टल
Rohinton Mistry रोहिंटन मिस्ट्री
Ken Follet / केन फोलेट
M. J. Akbar / एम. जे. अकबर

Solution:

Life of Pi is a Canadian fantasy adventure novel by Yann Martel published in 2001. The protagonist, Piscine Molitor “Pi” Patel, an Indian boy from Pondicherry, explores issues of spirituality and practicality from an early age. He survives 227 days after a shipwreck while stranded on a lifeboat in the Pacific Ocean with a Bengal tiger named Richard Parker.

Q12. The image of Nataraja (the lord of dance) is a superb masterpiece of the period of/ नटराज (नृत्य के स्वामी) की छवि की अवधि का एक शानदार उत्कृष्ट कृति है

Chola / चोल
Pandya / पांड्य
Hoyasala / होयसल
None of these / इनमें से कोई नहीं

Solution:

The period of the imperial Cholas was an age of continuous improvement and refinement of Dravidian art and architecture. They utilised their prodigious wealth earned through their extensive conquests in building long-lasting stone temples and exquisite bronze sculptures.

Q13. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore? / निम्नलिखित में से कौन सी रवींद्रनाथ टैगोर की कृति नहीं है?

Gitanjali / गीतांजली
Chithrangada / चित्रांगदा
The Court Dancer / कोर्ट डांसर
Kapala Kundala / कपाल कुंडला

Solution:

Kapalkundala, also known as Mrinmoyee, is a Bengali romance novel by Indian writer Bankim Chandra Chattopadhyay. Published in 1866, it is a story of a forest-dwelling girl named Kapalkundala, who fell in love and got married to Nabakumar, a young gentleman from Saptagram, but eventually found that she is unable to adjust herself with the city life.

Q14. Who were made the permanent members of the U.N. Security Council? /संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद का स्थायी सदस्य किसे बनाया गया है?

One representative from each continent / प्रत्येक महाद्वीप से एक प्रतिनिधि
Five major powers of the Allied Forces in the Second World War / द्वितीय विश्व युद्ध में सहयोगी बलों की पांच प्रमुख शक्तियां
Five members elected by the U.N. General Assembly at the initial Constitution / प्रारंभिक संविधान में संयुक्त राष्ट्र जनरल असेंबली द्वारा चुने गए पांच सदस्य
Funding members of the U.N./ संयुक्त राष्ट्र को वित्त पोषित करने वाले सदस्य

Solution:

The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

Q15. The headquarters of UNESCO is in / यूनेस्को का मुख्यालय कहाँ है?

New York / न्यूयॉर्क
The Hague / हेग
Paris / पेरिस
Moscow / मॉस्को

Solution:

Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.

               

You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD