Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 15th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which of the following is associated with Lord Wellesley, the Governor General of India from 1798 to 1805?
निम्नलिखित में से क्या 1798 से 1805 तक भारत के गवर्नर जनरल लॉर्ड वेलेस्ले से संबंधित है?
(a) Doctrine of Lapse/ व्यय समाप्ति का नियम
(b) Subsidiary Alliance/ सहायक गठबंधन
(c) First Mysore War/ पहला मैसूर युद्ध
(d) Conquest of Rajputana/ राजपूताना की विजय

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The doctrine of subsidiary alliance was introduced by Lord Wellesley, British Governor-General in India from 1798 to 1805. Early in his governorship Wellesley adopted a policy of non-intervention in the princely states, but he later adopted the policy of forming subsidiary alliances.

Q2. Which one of the following newspaper was launched by Motilal Nehru?
निम्नलिखित में से कौन सा अखबार मोतीलाल नेहरू द्वारा लॉन्च किया गया था?
(a) Leader/लीडर
(b) The Independent/दि इंडिपेंडेंट
(c) Hindustan Times/हिंदुस्तान टाइम्स
(d) National Herald/नेशनल हेराल्ड

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Independent was an Allahabad based newspaper begun by Motilal Nehru in 1919.

Q3. Who among the following Indian freedom fighters made an attempt to estimate the per capital income of India?
निम्नलिखित में से किस भारतीय स्वतंत्रता सेनानी ने भारत की प्रति पूंजी आय का अनुमान लगाने का प्रयास किया था?
(a) Gopal Krishna Gokhale/ गोपाल कृष्ण गोखले
(b) Feroze Shah Mehta/ फिरोज शाह मेहता
(c) Surendranath Banerjee/ सुरेंद्रनाथ बनर्जी
(d) Dadabhai Naorji/ दादाभाई नौरोजी

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Dadabhai Naoroji known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader. He was a Liberal Party member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895, and the first Indian to be a British MP.

Q4. Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris on his return from Elba?
किसने एल्बा से लौटने पर दांडी मार्च की तुलना पेरिस की नेपोलियन मार्च से की थी?
(a) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी
(b) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय
(c) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस
(d) B.G. Tilak/ बी.जी तिलक

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Salt March, also called Dandi March or Salt Satyagraha, major nonviolent protest action in India led by Mohandas (Mahatma) Gandhi in March–April 1930.

Q5. Who had demarcated the border-line between India and Pakistan?
भारत और पाकिस्तान के बीच सीमा रेखा का निर्धारण किसने किया था?
(a) McMohan/ मैकमोहन
(b) Lord Durand/ लॉर्ड डुरंड
(c) Redcliffe/ रेडक्लिफ़
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol.It was demarcated after the Simla pact in 1972. International boundary: The demarcated line between the Republic of India and the Islamic Republic of Pakistan recognised internationally. Sir Cyril Radcliffe Demarcated the land in 1947.




Q6. Who put an end to the system of Dual Government in Bengal?
बंगाल में दोहरी सरकार की व्यवस्था किसने समाप्त की थी?
(a) Warren Hastings/ वॉरेन हेस्टिंग्स
(b) Clive/ क्लाइव
(c) Regulating Act/ विनियमन अधिनियम
(d) British Parliament/ ब्रिटिश संसद

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Dual system of Government was abolished by Warren Hastings in 1772 and Bengal was brought under direct control of the British. The Nawabs remained as the mere pensioners of the East India Company.
Q7. Who among the following founded the Hindustan Republican Army (or Association) in 1924 ?
निम्नलिखित में से किसने 1924 में हिंदुस्तान रिपब्लिकन आर्मी (या एसोसिएशन) की स्थापना की थी?
(a) Surya Sen/ सूर्य सेन
(b) V. D. Savarkar/ वी डी सावरकर
(c) SachindraNathSanyal/ सचिंद्र नाथ सान्याल
(d) BatukeshwarDutta/ बटुकेश्वर दत्त 
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Hindustan Republican Association (HRA) was a revolutionary organization of India established in 1924 at village Bholachang in East Bengal by Sachindra Nath Sanyal, Narendra Mohan Sen and Pratul Ganguly as an offshoot of Anushilan Samiti. 
Q8. The Hindustan Socialist Republican Association was founded in—
हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन की स्थापना कब की गई थी-
(a) 1922
(b) 1924
(c) 1926
(d) 1928
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was a revolutionary organisation, also known as Hindustan Socialist Republican Army established in 1928 at Feroz Shah Kotla in delhi by Sachindra Nath Sanyal. Chandrasekhar Azad, Bhagat Singh, Sukhdev Thapar and others are the members of this association .
Q9. Which of the following was not hanged in connection with the Kakori Conspiracy Case ?
निम्नलिखित में से किसे काकोरी साजिश के मामले में फांसी नहीं दी गई थी?
(a) Shachindra Nath Sanyal / शचिंद्र नाथ सान्याल
(b) Ashfaqullah Khan/ अशफाकुल्ला खान
(c) Rajendra Nath Lahiri/ राजेंद्र नाथ लाहिरी
(d) Thakur Roshan Singh/ ठाकुर रोशन सिंह
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Kakori Conspiracy was a train robbery that took place between Kakori and, near Lucknow, on 9 August 1925 during the Indian Independence Movement against the British Indian Government. The robbery was organised by the Hindustan Republican Association (HRA).The robbery was conceived by Ram Prasad Bismil and Ashfaqullah Khan.
Q10. Gadar Party was founded at—
गदर पार्टी की स्थापना कहाँ की गई थी-
(a) Berlin/ बर्लिन
(b) Tokyo/ टोक्यो
(c) Washington/ वाशिंगटन
(d) San Francisco/ सैन फ्रांसिस्को 
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Ghadar Party was an Indian revolutionary organisation primarily founded by Punjabis, The party was multi-ethnic and had Hindu, Sikh and Muslim leaders. The party had its headquarters San Francisco.
Q11.Which of the following was first started by Mahatma Gandhi?
निम्नलिखित में स क्या सबसे पहले महात्मा गांधी द्वारा शुरू किया गया था?
(a) Champaran Satyagraha/ चंपारण सत्याग्रह
(b) Quit India Movement/ भारत आंदोलन छोड़ो
(c) Civil Disobedience/ सविनय अवज्ञा
(d) Non-cooperation/ असहयोग

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Champaran Satyagraha of 1917, in the Champaran district of Bihar, India during the period of the British Raj, was the first Satyagraha movement inspired by Mohandas Gandhi and a major revolt in the Indian Independence Movement.
Q12.The Dandi March is associated with the?
(a) Khilafat Movement/
(b) Civil Disobedience Movement/
(c) Non-cooperation Movement/
(d) Partition of Bengal/ बंगाल का विभाजन
Show Answer
Ans.(b)
Sol.On March 12, 1930, Indian independence leader Mohandas Gandhi begins a defiant march to the sea in protest of the British monopoly on salt, his boldest act of civil disobedience yet against British rule in India.
Q13.Which of the following were founding members of Khilafat Committee?
निम्नलिखित में से कौन खिलाफत कमेटी के संस्थापक सदस्य थे?
(a) Mohammad Ali and Shaukat Ali/ मोहम्मद अली और शौकत अली
(b) Muhammad Iqbal and Salimullah Khan/ मोहम्मद इकबाल और सलीमुल्ला खान
(c) Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan/ मुहम्मद अली जिन्ना और सिकंदर हयात खान
(d) Syed Ahmad Khan and Agha khan/ सैयद अहमद खान और आगा खान
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Mohammad Ali and his brother Maulana Shaukat Ali joined with other Muslim leaders to form the All India Khilafat Committee.

Q14.Who organized the Satyagraha Sabha whose members took a pledge to disobey the Rowlatt Acts?
सत्याग्रह सभा का आयोजन किसके किया, जिसके सदस्यों ने रोलाट अधिनियमों की अवज्ञा करने के प्रति वचनबद्ध किया?
(a) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी
(b) Saifuddin Kitchlew/ सैफुद्दीन किचलेव
(c) Motilal Nehru/ मोतीलाल नेहरू
(d) Jawaharlal Nehru/ जवाहर लाल नेहरू
Show Answer
Ans.(a)
Sol.In February 1919 Gandhiji founded the Satyagraha Sabha to protest against the Rowlatt Act. 
Q15.The resolution for non-cooperation was introduced by?
असहयोग के लिए प्रस्ताव किसके द्वारा पेश किया गया था?
(a) Simultaneously by the Congress and Khilafat Committee/ कांग्रेस और खिलफाट समिति द्वारा संयुक्त रूप से
(b) By the Congress at the special session held in Calcutta in 1920/ 1920 में कलकत्ता में आयोजित कांग्रेस के विशेष सत्र में कांग्रेस द्वारा
(c) By the Khilafat Committee/ खिलाफत समिति द्वारा
(d) By Gandhi immediately after the Jallianwalla Bagh Tragedy/ जालियावाला बाग त्रासदी के तुरंत बाद गांधी द्वारा 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Gandhi had announced the launching of the Non-Cooperation Movement in August 1920. The Indian National Congress met in September at Calcutta in a special session to pass the resolution of the Non Cooperation Movement.

You may also like to read:

 

RRB-JE