Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 23rd August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

 

Q1. Which Cricketer has scored highest number of runs in T20 Internationals?
टी -20 अंतरराष्ट्रीय स्तर पर किस क्रिकेट खिलाड़ी ने सर्वाधिक रन बनाए हैं?

Aaron Finch/ एरोन फिंच
Virat Kohli/ विराट कोहली
Brendon McCullum/ ब्रेंडन मैकुलम
Chris Gayle/ क्रिस गेल
Solution:

Aaron James Finch is an Australian cricketer who plays for the Australia national cricket team, currently a T20I captain in his second stint, and the ODI vice-captain.Finch currently holds the record for the highest individual score in Twenty20 Internationals with 172, beating his own record of 156 which he scored against England in 2013.

Q2. Who is the author of “The English Teacher”?
“The English Teacher” के लेखक कौन है?

Aparna Sinha/ अपर्णा सिन्हा
Bapsi Sidhwa/ बापसी सिधवा
R. K. Narayan/ आर. के. नारायण
Indu Sundaresan/ इंदु सुन्दरेसन
Solution:

The English Teacher is a 1945 novel written by R. K. Narayan.

Q3. Highest Civilian Honour received by Sania Mirza is _________.
सानिया मिर्जा द्वारा प्राप्त सर्वोच्च नागरिक सम्मान _________ है।

Padma Shri/ पद्म श्री
Padma Bhushan/ पद्म भूषण
Padma Vibhushan/ पद्म विभूषण
Bharat Ratna/ भारत रत्न
Solution:

Sania Mirza, who was awarded the Padma Bhushan, is the fourth Indian tennis player to receive the Padma Bhushan.

Q4. __________ is a telecommunications network or computer network that extends over a large geographical distance.
__________ एक दूरसंचार नेटवर्क या कंप्यूटर नेटवर्क है जो एक बड़ी भौगोलिक दूरी पर फैला हुआ है।

Uniform Resource Locator/ यूनिफ़ॉर्म रिसोर्स लोकेटर
Simple Mail Transfer Protocol/ सिंपल मेल ट्रान्सफर प्रोटोकॉल
Wide Area Network/ वाइड एरिया नेटवर्क
JavaScript/ जावा स्क्रिप्ट
Solution:

A wide area network is a telecommunications network or computer network that extends over a large geographical distance/place.

Q5. When was the Election Commission of India formed?
भारत के चुनाव आयोग का गठन कब हुआ था?

1947
1950
1991
1994
Solution:

The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India.

Q6. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Tamil Nadu is ____________ .
तमिलनाडु की संसदीय सीटों (लोकसभा) की संख्या ____________ है।

2
13
20
39
Solution:

The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Tamil Nadu is 39.

Q7. Kimi Raikkonen is associated with which Sport?
किमि राइकोनेन किस खेल से सम्बंधित है?

Lawn Tennis/ लॉन टेनिस
Basketball/ बास्केटबाल
Formula One/ फ़ॉर्मूला वन
WWE
Solution:

Kimi-Matias Räikkönen is a Finnish racing driver currently driving in Formula One for Scuderia Ferrari.

Q8. Who is the author of “Love Stories that Touched my Heart”?
“Love Stories that Touched my Heart” के लेखक कौन है?

Amitav Ghosh/ अमिताव घोष
Mitali Meelan/ मिताली मिलन
Ravinder Singh/ रविन्दर सिंह
Sudha Murty/ सुधा मूर्ती
Solution:

Love Stories That Touched My Heart is a collection of stories from readers selected and edited by Ravinder Singh.

Q9. The latest addition to the list of UNESCO’s world heritage sites in India is
भारत में UNESCO की विश्व धरोहर स्थलों की सूची में सबसे नवीनतम कौन सी है?

Qutab Minar / क़ुतुब मीनार
Humayun’s Tomb / हुमायूं का मकबरा
Khangchendzonga National Park/ कंचनजंघा
The Victorian and Art Deco Ensemble of Mumbai/ मुंबई के विक्टोरियन गोथिक और आर्ट डेको समूह
Solution:

The Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of Mumbai is a collection of 19th century Victorian Neo Gothic public buildings and 20th century Art Deco buildings in the Fort area of Mumbai in Maharashtra, India.

Q10. “Pushkar Fair” mainly related to which of the following thing?
“पुष्कर मेला” मुख्य रूप से निम्नलिखित में से किस चीज से संबंधित है?

Science/ विज्ञान
Books/ किताबें
Art/ कला
Camels/ ऊंट
Solution:

The Pushkar Fair (Pushkar Camel Fair) or locally Pushkar ka Mela is an annual five-day camel and livestock fair held in the town of Pushkar in the state of Rajasthan, India. It is one of the world’s largest camel fairs.

Q11. Who is the governor of Rajasthan?
राजस्थान के राज्यपाल कौन है?

Keshari Nath Tripathi/ केशरी नाथ त्रिपाठी
Acharya Dev Vrat/ आचार्य देव व्रत
Mridula Sinha/ मृदुला सिन्हा
Kalyan Singh/ कल्याण सिंह
Solution:

Kalyan Singh is the Governor of Rajasthan since 4 September 2014. He took additional charge of Himachal Pradesh replacing Urmila Singh, whose five-year term ended on 24 January 2015. Prior to that, he was an Indian politician from the state of Uttar Pradesh.

Q12. Who is current Science and Technology Minister in Narendra Modi government?
नरेन्द्र मोदी सरकार में वर्तमान विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्री कौन है?

Dr. Harsh Vardhan/ डॉ हर्षवर्धन
Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
Jual Oram/ जुअल ओरम
Ashok Gajapathi Raju Pusapati/ अशोक गजापथी राजू पुसापति
Solution:

Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science and Technology (India) and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi. He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament in the 16th Lok Sabha. He was also the Chief Minister candidate for the BJP in the 2013 Delhi assembly election.

Q13. Capital of Armenia is?
आर्मीनिया की राजधानी क्या है?

Bangui/ बांगुइ
Yerevan/ येरेवान
Nassau/ नासाउ
Manama/ मनामा
Solution:

Armenia is located in the southern Caucasus and is the smallest of the former Soviet republics. It is bounded by Georgia on the north, Azerbaijan on the east, Iran on the south, and Turkey on the west. Yerevan, the capital of Armenia, is marked by grand Soviet-era architecture. Currency of Armenia Dram.

Q14. Dibru Saikhowa Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
दिब्रू साखोवा वन्यजीव अभयारण्य निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों में स्थित है?

Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
Kerala/ केरला
West Bengal/ पश्चिम बंगाल
Assam/ असम
Solution:

Located in Assam, Dibru Saikhowa Wildlife Sanctuary is spread across an area of 350 sq kilometers. The park is surrounded by the Brahmaputra, Lohit and the Dibru River. The park comprises of semi-evergreen and deciduous forests and grasslands. The protected forests are a home to several endangered and rare species of flora and fauna. The Park houses feral horses, Tiger, Water Buffalo, Elephant, Flying Squirrel, King Cobra, River Dolphin and Slow Loris etc.

Q15. Earth Day is observed on which of the following date?
पृथ्वी दिवस निम्नलिखित में से किस तारीख को मनाया जाता है?

July 10/ 10 जुलाई
April 22/ 22 अप्रैल
May 10/ 10 मई
June 28/ 28 जून
Solution:

Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.



You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?