Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 7th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Where do metabolism cell reactions take place?
कोशिका में चयापचय की प्रतिक्रिया कहां होती है?
vacuoles/ वैक्यूल्स
mitochondria/ माइटोकॉन्ड्रिया
chloroplast / क्लोरोप्लास्ट
centrioles/ सेण्टरीओल
Solution:
Mitochondria are rod-shaped organelles that can be considered the power generators of the cell, converting oxygen and nutrients into adenosine triphosphate (ATP). ATP is the chemical energy “currency” of the cell that powers the cell’s metabolic activities.
Q2. Which of these is not a language in India?
इनमें से कौन-से एक भारत की भाषा नहीं है?
Sindhi / सिंधी
Sikh / सिख
Kannada / कन्नड़
Konkani / कोंकणी
Solution:
Sikhism, or Sikhi Sikkhī, from Sikh, meaning a “disciple”, or a “learner”, is a monotheistic religion that originated in the Punjab region of the Indian subcontinent about the end of the 15th century.
Q3. ‘Rani ki vav’ in Gujarat is a famous __________.
गुजरात में ‘रानी की वाव’ एक प्रसिद्ध __________ है।
University/ विश्वविद्यालय
Valley of Flowers / फूलों की घाटी
Stepwell / स्टेपवेल
Temple / मंदिर
Solution:
Rani ki vav is an intricately constructed stepwell situated in the town of Patan in Gujarat, India. It is located on the banks of Saraswati River. Rani ki vav was built as a memorial to an 11th-century king Bhima I.
Q4. Who among the following hasn’t received Bharat Ratna?
निम्नलिखित में से किसने भारत रत्न प्राप्त नहीं किया है?
Atal Bihari Vajpayee / अटल बिहारी वाजपेयी
Madan Mohan Malaviya / मदन मोहन मालवीया
Dr. B. R. Ambedkar / डॉ बी आर अम्बेडकर
V. P. Singh / वी पी सिंह
Solution:
Vishwanath Pratap Singh, was an Indian politician and government official, the 7th Prime Minister of India from 1989 to 1990.
Q5. Which drug is used to cure Allergies?
एलर्जी का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
Fexofenadine /फेक्सोफेनाडीन
Ketoconazole / केटोकोनाज़ोल
Azithromycin / अजीथ्रोमाइसिन
Bupropian / बुप्रोपियन
Solution:
Fexofenadine, sold under the trade name Allegra among others is an antihistamine pharmaceutical drug used in the treatment of allergy symptoms, such as hay fever and urticaria.
Q6. Oysters belongs to the phylum __________ .
ओएस्टर किस फाइलम से सम्बंधित है?
Arthropoda / आर्थ्रोपोडा
Annelida / एनेलिडा
Platyhelminthes / प्लैटीहेल्मिन्थीज़
Mollusca / मोलुस्का
Solution:
Oysters is member of the phylum Mollusca characterized by a shell that is divided from front to back into left and right valves.
Q7. Atomic number of Oxygen is?
ऑक्सीजन की परमाणु संख्या है?
8
64
32
16
Solution:
Oxygen is a chemical element with symbol O and atomic number 8.
Q8. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Potossium
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या पोटैशियम से अधिक है?
Sulphur / सल्फर
Chlorine / क्लोरीन
Calcium / कैल्शियम
Argon /आर्गन
Solution:
Potassium atomic number 19.
Sulfur atomic number 16.
Chlorine atomic number 17.
Calcium atomic number 20.
Argon atomic number 18.
Q9. Commonly used abbreviation SQL in computer science stand for?
कंप्यूटर विज्ञान में आम तौर पर इस्तेमाल संक्षिप्त शब्द एसक्यूएल (SQL) का पूर्ण रूप क्या है?
System Query Language
Search Query Language
Structured Query Language
Single Query Language
Solution:
SQL(Structured Query Language) is a domain-specific language used in programming and designed for managing data held in a relational database management system, or for stream processing in a relational data stream management system.
Q10. An increase in the price of tomatoes will cause ____________ .
टमाटर की कीमत में वृद्धि ____________ का कारण बन जाएगी।
an increase in the supply of tomatoes / टमाटर की आपूर्ति में वृद्धि
a decrease in the supply of tomatoes / टमाटर की आपूर्ति में कमी
an increase in the supply of tomato ketchup / टमाटर केचप की आपूर्ति में वृद्धि
a decrease in the supply of tomato ketchup / टमाटर केचप की आपूर्ति में कमी
Solution:
An increase in the price of tomatoes will cause a decrease in the supply of tomato ketchup.
Q11. Who is the Chief Minister of Tamil Nadu?
तमिलनाडु के मुख्यमंत्री कौन हैं?
Smt. Jayalalitha / श्रीमती जयललिता
M. K. Karunanidhi / एम के करुणानिधि
M. K. Stalin / एम के स्टालिन
Edappadi K. Palaniswami / एडप्पादी के. पलानिसवामी
Solution:
Edappadi K. Palaniswami is an Indian politician and the Current Chief Minister of Tamil Nadu, having assumed the office on 16 February 2017.
Q12. Who among the following has become the first winner of Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize?
निम्नलिखित में से कौन चार्ल्सटन-ईएफजी जॉन मेनार्ड केनेस पुरस्कार का पहला विजेता बना है?
Amartya Sen / अमर्त्य सेन
A.P.J. Kalam / एपीजे कलाम
L.K. Advani / एलके आडवाणी
Manmohan Singh / मनमोहन सिंह
Solution:
Eminent Indian Economist and Nobel laureate Amartya Sen has won the newly instituted Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize. He was awarded in recognition of his work on welfare economics.
Q13. ‘National Integration Day’ is observed on
‘राष्ट्रीय एकता दिवस’ किस दिन मनाया जाता है?
January 30 /30 जनवरी
May 21 /21 मई
October 30 /30 अक्टूबर
November 19 /19 नवंबर
Solution:
National Integration Day is observed every year on 19th of November all over the India. It is celebrated as the birthday anniversary of the first woman prime minister of the India Indira Gandhi.
Q14. Jnanpith Award is given for which field? / ज्ञानपीठ पुरस्कार किस क्षेत्र में दिया जाता है?
Journalism / पत्रकारिता
Music संगीत
Science / विज्ञान
Literature/ साहित्य
Solution:
The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith to an author for their “outstanding contribution towards literature”.
Q15. Who is the Chairman of the ‘National Knowledge Commission’ constituted by the Government of India?
भारत सरकार द्वारा गठित ‘राष्ट्रीय ज्ञान आयोग’ का अध्यक्ष कौन है?
Dr. M.S. Swaminathan / डॉ एमएस स्वामीनाथन
Dr. P.M. Bhargava / डॉ पीएम भार्गव
Dr. Sam Pitroda / डॉ सैम पित्रोदा
None of the above/ उपर्युक्त में से कोई नहीं
Solution:
National Knowledge Commission, was an Indian think-tank charged with considering possible policies that might sharpen India’s comparative advantage in the knowledge-intensive service sectors. It was constituted on 13 June 2005, by the Prime Minister of India, Dr. Manmohan Singh.



You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD