Important Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students,

Practice is the only key to polish one’s preparation and to avoid repeating the mistakes. Either you are preparing for SSC CGL, CHSL, JE or any exam conducted by SSC, English is a very important section. Solving quizzes on daily basis can improve your fluency of understanding this section to the utmost. SSC CGL Tier 2 is is to be held from 17 Feb to 22 Feb 2018. English holding 200 questions in CGL Tier 2 can either make or break your chances of getting your dream job. Today, in this English quiz we are providing Error Detection Quiz which are of utmost importance for any govt exam. Attempt this quiz and learn effectively  We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): In these questions, sentences have errors. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the last option of No Error.

Q1. All the members of the Board are kindly requested to appear in the next meeting.
(a) All the members
(b) of the Board are kindly
(c) requested to appear in the next meeting
(d) No error
S1. Ans.(b)
Sol. Remove ‘kindly’ as ‘Kindly’ & ‘Requested’ can’t be used together because Kindly, itself is used to make a request in Active Voice which is being used as a ‘Request’ in Passive Voice.

Q2. Pakistan’s support to the terrorists of India should be universally condemned by all.
(a) Pakistan’s support to the
(b) terrorists of India
(c) should be universally
(d) condemned by all.
S2. Ans.(d)
Sol. Remove ‘by all’ as its use is superfluous on here. ‘Universally’ in itself means accepted by all or acknowledged by all.

Q3. Within an hour’s journey we will approach near Agra.
(a) Within an hour’s
(b) journey we
(c) will approach
(d) near Agra
S3. Ans.(d)
Sol. Use of ‘near’ is superfluous here, as approach itself means ‘to come near’.

Q4. Yesterday night he came to dinner but ate very little because he was emotionally disturbed.
(a) Yesterday night
(b) he came to dinner
(c) but ate very little because
(d) he was emotionally disturbed.
S4. Ans.(a)
Sol. Use ‘last night’ in place of ‘Yesterday night’, because usage of yesterday night or yesterday in the night is supposed to be wrong.

Q5. In Delhi, he suddenly came across many of his friends who had settled there.
(a) In Delhi, he
(b) suddenly came across with many
(c) of his friends who had settled there
(d) No error
S5. Ans.(b)
Sol. Remove ‘suddenly’ as its usage on here is superfluous because ‘come across’ itself means ‘to meet suddenly’.

Q6. I have learnt that a lot of students have applied for freeship. 
(a) I have learnt
(b) that a lot of
(c) students have applied
(d) for freeship
S6. Ans.(d)
Sol. Use ‘free-studentship’ in place of freeship’ as ‘freeship’ is not supposed to be correct in standard English.

Q7. The passing marks in this paper are thirty three but you have got just thirty.
(a) The passing marks
(b) in this paper are thirty three
(c) but you have got just thirty
(d) No error
S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘passing marks’ by ‘pass marks’ as ‘passing marks’ is not supposed to be correct in standard English.

Q8. All his family members are working on some of the prestigious posts.
(a) All his family members
(b) are working on
(c) some of the
(d) prestigious posts.
S8. Ans.(a)
Sol. Use ‘All the members of his family’ in place of ‘all his family members’ because usage of ‘a family member’ or ‘family members’ is wrong.

Q9. They stayed in Kashmir for a very short period of time and then they returned home.
(a) They stayed in Kashmir
(b) for a very short
(c) period of time
(d) and then they returned home.
S9. Ans.(c)
Sol. Remove ‘of time’ as it is supposed to be superfluous. Either ‘for a short period’ or ‘for a short time’ is used.

Q10. Throughout the whole year there was not a single day without some violence.
(a) Throughout the whole year
(b) there was not a single day
(c) without some violence.
(d) No error
S10. Ans.(a)
Sol. Either use ‘throughout the year’ or ‘the whole year’ as both are used for the same thing. Hence usage of throughout the whole year’, is absolutely wrong.

Q11. Beware of Sunita, she is always having an ear in the ground.
(a) Beware of Sunita, she
(b) is always having an ear
(c) in the ground.
(d) No error
S11. Ans.(c)
Sol. Replace ‘in’ by ‘to’.
Have an ear to the ground is an idiom that means be alert for what is happening in secret.

Q12. Commerce college is affiliated from Magadh University.
(a) Commerce college is
(b) affiliated from
(c) Magadh University.
(d) No error
S12. Ans.(b)
Sol. Replace ‘from’ by ‘with’.
Affiliated with→ enter into association.

Q13. Be fair and parallel in your dealings.
(a) Be fair
(b) and parallel in
(c) your dealings
(d) No error
S13. Ans.(b)
Sol. Replace ‘parallel’ by ‘Square’.
Fair and Square → ‘Honest’.

Q14. A five star hotel is to build in my town.
(a) A five star hotel
(b) is to build
(c) in my town.
(d) No error
S14. Ans.(b)
Sol. Use ‘is to be built’ in place of ‘is to build’ as sentence here needs to be in Passive voice.

Q15. It was suggested by the doctor that the patient should be taken care.
(a) It was suggested
(b) by the doctor
(c) that the patient should be taken care
(d) No error.
S15. Ans.(c)
Sol. Use ‘of’ after ‘taken care’

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;a
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

f

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD